Συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ιερουσαλήμ την Κυριακή, 30 Μαρτίου 2025, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters. Η ατζέντα της συνάντησης αναμένεται να είναι εκτενής, καλύπτοντας μια σειρά από σημαντικά θέματα, όπως ανέφεραν πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η συνάντηση των δύο ηγετών θα περιλαμβάνει συζητήσεις γύρω από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τις διεθνείς σχέσεις και διμερή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του Great Sea Interconnector (GSI), του έργου για τη σύνδεση των δικτύων ενέργειας της Ευρώπης με την Ανατολική Μεσόγειο μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.
Το έργο αυτό, το οποίο κατασκευάζει ο Ελληνικός Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), θα συνδέσει τα δίκτυα της Ευρώπης με την Κύπρο και στη συνέχεια θα επεκταθεί προς το Ισραήλ μέσω της Μεσογείου. Η Ελλάδα διέψευσε πρόσφατα δημοσιεύματα που ανέφεραν καθυστερήσεις του έργου λόγω οικονομικών και γεωπολιτικών ανησυχιών, αναφέρει το Reuters, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης και την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας στην περιοχή.
Η τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε το 2023 στο Ισραήλ, σε μια εποχή έντονων γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή. Η Ελλάδα έχει καταδικάσει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 από τη Χαμάς κατά του Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα επαναλαμβάνει την έκκλησή της για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την πλήρη τήρηση των συμφωνιών εκεχειρίας, επισημαίνοντας την ανάγκη για μια διαρκή και βιώσιμη ειρηνική λύση.
Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει επίσης τη σημασία της εξασφάλισης της απρόσκοπτης και συνεχιζόμενης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, προκειμένου να ανακουφιστεί ο παλαιστινιακός πληθυσμός, ενώ έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τις πιθανές συνέπειες από τη μαζική εκδίωξη των Παλαιστινίων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.
Τέλος, τα ελληνικά νοσοκομεία έχουν επίσης υποδεχτεί παιδιά από τη Γάζα, που χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα, ενισχύοντας έτσι τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών στην ανθρωπιστική κρίση που συνεχίζεται να εκτυλίσσεται.