THEPOWERGAME
Ένας χρόνος πέρασε από την ιστορική συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία για την οριοθέτηση ΑΟΖ και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έστειλε μήνυμα στο twitter.
«Ένας χρόνος από την υπογραφή, με τον ομόλογό μου Λουίτζι Ντι Μάιο, της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας, η οποία κυρώθηκε πρόσφατα και από τη Γερουσία της γειτονικής μας χώρας», ανέφερε.
«Η Ελλάδα μεγαλώνει, με συμφωνίες σύννομες στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελούν παράδειγμα για όλη την περιοχή».
Ένας χρόνος από την υπογραφή, με τον ομόλογό μου @luigidimaio, της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας, η οποία κυρώθηκε πρόσφατα και από τη Γερουσία της γειτονικής μας χώρας. (1/2) pic.twitter.com/bGuqtndhBJ
— Nikos Dendias (@NikosDendias) June 9, 2021
Τι προβλέπει η συμφωνία
Η Συμφωνία αυτή, που έχει συναφθεί στη βάση της UNCLOS (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών βάσει διμερών συμφωνιών), επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας. Με την Συμφωνία, η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα.
Υπογράφτηκε ακόμα η Κοινή Δήλωση Ελλάδας-Ιταλίας για τους Πόρους της Μεσογείου. Με τη δήλωση αυτή, τα δυο κράτη εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών και συμφωνούν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων διαφόρων παραγόντων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών. (Βιώσιμη διαχείριση).
Υπογράφηκε, τέλος, Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία τα δύο κράτη ζητούν τη μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής ώστε, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ν.μ., να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ν.μ., η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα.
Επισημαίνεται ιδιαίτερα η αυτονόητη σημασία της αναφοράς στην Κοινή Γνωστοποίηση του δικαιώματος επέκτασης παντού της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης.