Αρκετά νέα πρόσωπα περιλαμβάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο ανασχηματισμός, βάσει των ανακοινώσεων που έκανε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ήταν δομικός, καθώς όπως είχε γράψει εδώ και αρκετές ημέρες η στήλη BIG MOUTH του powergame.gr στόχος του Μαξίμου ήταν η διαδικασία να μην παραπέμπει σε… μουσικές καρέκλες. Τέσσερις υπουργοί κούνησαν μαντήλι, ενώ αρκετοί είναι οι νέοι υφυπουργοί. Επίσης, δεν έλειψαν και οι επιστροφές στην κυβέρνηση, όπως συνέβη στις περιπτώσεις του Σταύρου Παπασταύρου και της Δόμνας Μιχαηλίδου.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο τρόπος με τον οποίο μοιράστηκαν τα χαρτοφυλάκια, δείχνει ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να επιβραβεύσει υπουργούς και υφυπουργούς για το έργο που παρήγαγαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δίνοντας παράλληλα χώρο σε πρόσωπα ηλικίας 30+ και 40+ ετών. Οι αναβαθμίσεις ήταν αρκετές, ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με τις ριζικές αλλαγές στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η δέσμευση Μητσοτάκη για την αναβάθμιση του Σιδηρόδρομου, στην σκιά του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Βασίλης Οικονόμου. Νέος υπουργός ορίστηκε ο Χρίστος Δήμας.
Αναβάθμιση και για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος αναλαμβάνει υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχοντας μια επιτυχημένη θητεία ως υφυπουργός στο Άμυνας. Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υφυπουργός ανέλαβε ο Γιώργος Κώτσηρας. Ο Κώστας Κατσαφάδος που ανέλαβε την Κρατική Αρωγή ως Υφυπουργός στο Πολιτικής Προστασίας, αλλά και ο Θοδωρής Λιβάνιος που παρέμεινε στο Εσωτερικών. Συγκεντρωτικά:
Τα 14 νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
- Σταύρος Παπασταύρου (υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας)
- Γιάννης Λοβέρδος (υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό)
- Θανάσης Δαβάκης (υφυπουργός Άμυνας)
- Αρίστος Δοξιάδης (υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για Έρευνα και Τεχνολογία)
- Νίκος Παπαϊωάννου (υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση)
- Κώστας Βλάσσης (υφυπουργός Παιδείας)
- Νίκος Τσάφος (υφυπουργός Ενέργειας)
- Λάζαρος Τσαβδαρίδης (υφυπουργός Ανάπτυξης)
- Άννα Ευθυμίου (υφυπουργός Εργασίας)
- Γιάννης Λαμπρόπουλος (υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη)
- Άννα Καραμανλή (υφυπουργός Τουρισμού)
- Χρήστος Μπουκώρος (υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης)
- Σέβη Βολουδάκη (υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου)
- Κώστας Κατσαφάδος (υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας).
Τα 5 υπουργεία που δεν άγγιξε ο ανασχηματισμός
Σε 5 υπουργεία δεν έγινε καμία αλλαγή, καθώς υπουργοί και υφυπουργοί παρέμειναν στη θέση τους. Πρόκειται για τα υπουργεία: Υγείας, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού. Αναλυτικά:
- Υπουργείο Υγείας
Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης
Αναπληρώτρια υπουργός: Ειρήνη Αγαπηδάκη
Υφυπουργός: Δημήτρης Βαρτζόπουλος
Υφυπουργός: Μάριος Θεμιστοκλέους
- Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Θοδωρής Λιβάνιος
Υφυπουργός: Βασίλης Σπανάκης
Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης: Κώστας Γκιουλέκας
Υφυπουργός: Βιβή Χαραλαμπογιάννη
- Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Κώστας Τσιάρας
Υφυπουργός: Διονύσης Σταμενίτης
Υφυπουργός: Χρήστος Κέλλας
- Υπουργείο Δικαιοσύνης
Υπουργός: Γιώργος Φλωρίδης
Υφυπουργός: Γιάννης Μπούγας
- Υπουργείο Πολιτισμού
Υπουργός: Λίνα Μενδώνη
Υφυπουργός: Ιάσων Φωτήλας
Οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί που έμειναν εκτός
Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, ο Χρήστος Σταϊκούρας κούνησε μαντήλι από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ο δεύτερος υπουργός που βγήκε εκτός κυβέρνησης, είναι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Τον αντικατέστηκε ο Μάκης Βορίδης στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο οποίος άφησε το υπουργείο Εσωτερικών στον Θοδωρή Λιβάνιο. Ο Χρήστος Στυλιανίδης αποχώρησε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δίνοντας τη θέση του στον Βασίλη Κικίλια, ο οποίος άφησε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Εκτός κυβερνητικού σχήματος έμεινε ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Νέος υπουργός στο ΥΠΕΝ είναι ο Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος με αυτό το χαρτοφυλάκιο επιστρέφει στην κυβέρνηση.
Σε επίπεδο υφυπουργών από την κυβέρνηση έφυγαν οι:
- Ζέτα Μακρή, Ιωάννα Λυτρίβη (Παιδείας),
- Βασίλης Οικονόμου (Υποδομών και Μεταφορών),
- Αλεξανδρα Σδούκου (Περιβάλλοντος – Ενέργειας),
- Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, Ζωή Ράπτη (Ανάπτυξης),
- Πάνος Τσακλόγλου (Εργασίας),
- Ανδρέας Νικολακόπουλος (Προστασίας του Πολίτη),
- Σοφία Βούλτεψη (Μετανάστευσης και Ασύλου),
- Κατερίνα Παπακώστα (Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας).
Χρίστος Δήμας, το who is who του νέου υπουργού Υποδομών και Μεταφορών
Ο Χρίστος Δήμας είναι δικηγόρος και βουλευτής Κορινθίας με τη Νέα Δημοκρατία. Γεννήθηκε στις 29 Μαΐου του 1980. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Πήρε το Μεταπτυχιακό του στη Συγκριτική Πολιτική από το London School of Economics and Political Science (LSE).
Στη συνέχεια τελείωσε το διδακτορικό του (PhD) στην Ευρωπαϊκή Πολιτική από το LSE, με υποτροφία από το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης. Ο τίτλος της διδακτορικής του διατριβής είναι: «Η σημασία του εθνικού θεσμικού πλαισίου και της εγχώριας διαβούλευσης κατά τη διάρκεια προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων. Η περίπτωση της ιδιωτικοποίησης των εθνικών τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και την Ιρλανδία».
Παράλληλα με τις σπουδές του, εργαζόταν ως ανταποκριτής στο Λονδίνο της εφημερίδας «Η Απογευματινή», ενώ έκανε και πρακτική άσκηση στη δημοσιογραφία στο BBC.
Σε ηλικία 25 ετών δίδασκε, ως βοηθός καθηγητή, στο LSE σε πρωτοετείς φοιτητές το μάθημα της «Εισαγωγής στις Πολιτικές Επιστήμες». Επίσης έχει διδάξει και στο κολέγιο ICON του πανεπιστημίου του Leicester σε μεταπτυχιακούς φοιτητές το μάθημα «Κοινωνικές Επιπτώσεις των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας» και ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet. Έχει επιστημονικές δημοσιεύσεις σε Ελληνικά και Διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Πριν θέσει υποψηφιότητα εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην «The Boston Consulting Group (BCG)», εταιρεία στρατηγικών συμβούλων.
Εξελέγη βουλευτής Κορινθίας με την Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 και έκτοτε εκλέγεται συνεχώς. Από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Μάιο του 2023, διετέλεσε Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα & την Καινοτομία. Από τον Ιούνιο του 2023 έως τον Ιούνιο του 2024, ήταν Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για τα θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού. Από τον Ιούνιο του 2024 μέχρι την αναβάθμισή του στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ήταν υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Νικολέτα Συρεγγέλα και έχουν μία κόρη, την Άλκηστη – Στεφανία και έναν γιο, τον Σταύρο – Κωνσταντίνο.
Δόμνα Μιχαηλίδου, η πορεία στην πολιτική και οι σπουδές
Η Δόμνα Μιχαηλίδου γεννήθηκε στον Πειραιά την 13/11/1987. Είναι Οικονομολόγος – Ακαδημαϊκός. Εργάστηκε ως Λέκτορας στην Μακροοικονομία και τα Οικονομικά της Ανάπτυξης στα Πανεπιστήμια του Cambridge και του UCL, ως σύμβουλος σε φορείς κρατών, όπως η Βραζιλία, το Ιράν, η Ουγκάντα, η Γαλλία και σε Οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, ο ΟΟΣΑ (OECD) και το Βρετανικό Συμβούλιο. Μετά από 11 χρόνια στο εξωτερικό επέστρεψε στην Ελλάδα ως οικονομολόγος για την Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ και από το 2017 ανέλαβε την θέση του συμβούλου μεταρρυθμίσεων του Προέδρου της Ν.Δ, Κυριάκου Μητσοτάκη. Το 2019 έγινε το νεότερο μέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ηλικία 31 ετών.
Σοφία Ζαχαράκη, η νέα υπουργός Παιδείας
Η Σοφία Ζαχαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 με καταγωγή από το Νέο Αργύρι Ευρυτανίας. Ο πατέρας της ήταν καθηγητής θεολόγος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εξειδικευθεί στη διδακτική της Αγγλικής Γλώσσας, στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Στο παρελθόν είχε εργαστεί σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ και σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Εργάστηκε για το Υπουργείο Παιδείας στο τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς. Το 2015 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πρόγραμμα IVLP (International Visitor Leadership Program), ως υπότροφος του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με θέμα «ο ρόλος των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην ανασυγκρότηση Οικονομικών». Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Από το 2012 έως το 2014 διατέλεσε σύμβουλος του υπουργού σε θέματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Τον Αύγουστο του 2016, ορίστηκε αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τον Μάρτιο του 2019, ορίστηκε εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Στις 9 Ιουλίου 2019 ορίστηκε υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στις 4 Ιανουαρίου 2021 ορίστηκε υφυπουργός Τουρισμού αρμόδια για θέματα Τουριστικής Εκπαίδευσης και Ειδικών Μορφών Τουρισμού. Στις 21 Μαΐου 2023 εξελέγη Βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής και στις 27 Ιουνίου 2023 ορίστηκε Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Αρίστος Δοξιάδης, το who is who του νέου υφυπουργού Ανάπτυξης
Τη θέση του υφυπουργού Ανάπτυξης, αρμόδιου για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας ανέλαβε ο γνωστός οικονομολόγος Αρίστος Δοξιάδης. Πρόκειται για μια εξωκοινοβουλευτική επιλογή του πρωθυπουργού, που έχει σημαντική πορεία στο «επιχειρείν» και την οικονομία.
Ο Αρίστος Δοξιάδης γεννήθηκε το 1951, μεγάλωσε στην Αθήνα, και σπούδασε κοινωνικές επιστήμες και οικονομικά στo Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του με μελέτες δημόσιας πολιτικής για το ελληνικό κράτος και για διεθνείς οργανισμούς. Παράλληλα, συμμετείχε και σε πιλοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της φτώχειας σε όλη την Ευρώπη, και στη συνέχεια διοίκησε εταιρίες συμβούλων επιχειρήσεων.
Από το 1995 εργάζεται σε Εταιρείες Επιχειρηματικών Συμμετοχών (venture capital) για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ έχει αξιολογήσει εκατοντάδες επιχειρηματικά σχέδια, και έχει συνεργαστεί με δεκάδες επιχειρηματίες. Από το 2010 γράφει άρθρα για την κρίση και τους θεσμούς στην ελληνική οικονομία, μέσα από το ιστολόγιό του aristosd.wordpress.com, ενώ το πρώτο του βιβλίο ήταν το «Αόρατο Ρήγμα».
Σέβη Βολουδάκη: Ποια είναι η νέα υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Η Σέβη Βολουδάκη, σύζυγος του αείμνηστου Μανούσου Βολουδάκη, αναλαμβάνει νέα υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Η Σέβη Βολουδάκη τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως νομική σύμβουλος σε μεγάλες εταιρείες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Ακόμη, έχει διατελέσει νομική σύμβουλος στη Νέα Δημοκρατία, ενώ έχει εργαστεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Άννα Ευθυμίου, το who is who της νέας υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Η βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ Άννα Ευθυμίου τοποθετήθηκε νέα υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε έναν τομέα που γνωρίζει άριστα λόγω της εργασιακής της εμπειρίας. Με καταγωγή από τα Γρεβενά και σπουδές στο τμήμα Νομικής της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Άννα Ευθυμίου εξελέγη βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία. Από το 2004 ασκεί το επάγγελμα της μάχιμης δικηγορίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο βιογραφικό της αναφέρεται η πολιτική της διαδρομή, από τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ, την ΟΝΝΕΔ και τη ΝΔ.
Νίκος Τσάφος, ποιος είναι ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Ο Νίκος Τσάφος, μέχρι πρότινος ειδικός σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα ενέργειας, με τεράστια εμπειρία στον τομέα ορίστηκε νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο Νίκος Τσάφος είναι κάτοχος της έδρας James Schlesinger για την Ενέργεια και τη Γεωπολιτική στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσινγκτον (CSIS). Στο πλαίσιο της εμπειρίας του, έχει συνεργαστεί με εταιρείες, οικονομικούς οργανισμούς και κυβερνήσεις σε πάνω από 30 χώρες, με εξειδίκευση σε θέματα στρατηγικής, εισόδου σε αγορές χωρών, ανάπτυξης πρότζεκτ και εμπορίας αερίου και LNG και σε μερικά από τα πιο περίπλοκα ενεργειακά έργα στον κόσμο.
Ο κ. Τσάφος είναι πρόεδρος και επικεφαλής αναλυτής της Enalytica, της εταιρείας την οποία ίδρυσε (μαζί με τον Janak Mayer) το 2014, με έδρα την Ουάσινγκτον και η οποία, όπως τονίζει, φιλοδοξεί να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο η ενεργειακή βιομηχανία εντοπίζει και χρησιμοποιεί τις πληροφορίες. Πριν από την ίδρυση της Enalytica, ο κ. Τσάφος εργάστηκε επί επτάμιση χρόνια στην PFC Energy, με αρμοδιότητα την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου, ενώ ήταν επικεφαλής και του τμήματος ερευνών για θέματα παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου της ίδιας εταιρείας. Έχει υπηρετήσει στην Ελληνική Αεροπορία και πριν την στρατιωτική του θητεία είχε ασχοληθεί με τον κλάδο των επενδύσεων ελληνικών εφοπλιστικών εταιρειών σε κινεζικά ναυπηγεία. Από το 2016 έως το 2019, δίδαξε επίσης σε μεταπτυχιακό μάθημα για το φυσικό αέριο στο Johns Hopkins School of Advanced International Studies (SAIS).