THEPOWERGAME
Με πιο πρόσφατο στοιχείο ένα πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος που μιλάει για εικονικότητα στη σύμβαση υπεργολαβίας της Τοξότης ΑΕ με τον όμιλο επιχειρήσεων Χούρι, καθώς και για τη διαδρομή των χρημάτων της εγγυητικής για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ομίλου Καλογρίτσα στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών το 2016, αλλά και με σοβαρές καταγγελίες που οδηγούν σε συμπεράσματα ως προς τον τρόπο που επιδίωξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο στάτους στο τηλεοπτικό τοπίο που θα εξυπηρετούσε τις πολιτικές επιδιώξεις και τον σχεδιασμό της, ολοκληρώθηκαν οι μαρτυρίες της προανακριτικής για την υπόθεση του Νίκου Παππά.
Κύκλοι της πλειοψηφίας δηλώνουν στο powergame.gr πως «η όλη πορεία της επιτροπής δικαιολόγησε απόλυτα την πολιτική επιλογή σύστασης προανακριτικής καθώς όλο αυτό το διάστημα φωτίστηκαν άγνωστες πτυχές, σχέσεις και επικοινωνίες μιας υπόθεσης που πατά στη Δημοκρατία και το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση».
Ο βασικός μάρτυρας Χρήστος Καλογρίτσας στάθηκε σε sms που είχε με τον πρώην ισχυρό άνδρα της κυβέρνησης Τσίπρα ενώ τον κατηγόρησε ευθέως ότι τον τοποθέτησε ως «μπροστινό» για να δημιουργηθεί κομματικά κατευθυνόμενο τηλεοπτικό δίκτυο. Από την άλλη πλευρά, η μεριά της πλειοψηφίας υπογράμμιζε από την αρχή πως η λογική και η κατεύθυνση της ουδέποτε υπήρξε εκδικητική και πως κεντρική αφετηρία ήταν η ανάγκη να διερευνηθεί η υπόθεση. Σε περιπτώσεις λοιπόν που κρίθηκε πως ο Χρήστος Καλογρίτσας είχε περισσότερα στοιχεία να δώσει, βουλευτές της ΝΔ δεν δίστασαν να πιέσουν ενώ σε κανένα σημείο δεν φάνηκε ταύτιση του μάρτυρα με τις στρατηγικές της πλειοψηφίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η αρχική του αργοπορία να προσέλθει για ανάκριση αντιμετωπίστηκε από τη ΝΔ με σκεπτικισμό ενώ ο Χρήστος Καλογρίτσας δέχθηκε την κριτική όταν για κάποια ζητήματα υποστήριζε πως «δεν θυμάται» ή ότι «θα ψάξει στο αρχείο του».
Σταθερή γραμμή κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι με βάση τη διαδικασία «οι μάσκες έπεσαν» και πως «το κατηγορητήριο είναι έωλο». Ωστόσο, τα όσα έχουν ήδη διαρρεύσει από τις καταθέσεις κυρίως των κ.κ. Καλογρίτσα, Τόμπρα και Λιανού (τα email) δείχνουν τις βασικές γραμμές αυτής της υπόθεσης και σήκωσαν συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε να κινηθεί κατά της πολυφωνίας των ΜΜΕ. Στα ερωτηματικά ως προς τη στάση της πλειοψηφίας είναι το κατά πόσο θα υπάρξει παραπομπή για τον Νίκο Παππά τόσο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος όσο και για τη δωροληψία. Πάγια όμως στάση της ΝΔ και κεντρικός πυλώνας της πολιτικής της είναι να μη δώσει χαρακτήρα ρεβάνς σε αυτή την υπόθεση.
Η απόφαση του Νίκου Παππά επίσης να μην μπει στη βάσανο της απάντησης των ερωτημάτων των βουλευτών της επιτροπής αυτής και απλά να στείλει υπόμνημα, δείχνει πως ο πρώην υπουργός επιλέγει μια στάση τήρησης αποστάσεων από τα όσα συμβαίνουν. Το βέβαιο είναι πως μετά τις 15 Ιουνίου η υπόθεση Παππά θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, οπότε και θα υπάρξει ξεκαθάρισμα του τοπίου.