THEPOWERGAME
Στην αποστολή του Κολλεγίου των Επιτρόπων της ΕΕ στην Πολωνία συμμετείχε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας, προκειμένου να συμμετέχει στις θεματικές ομάδες συζητήσεων για τους τομείς του χαρτοφυλακίου του, αλλά και στη σύνοδο του Κολλεγίου των Επιτρόπων με την πολωνική κυβέρνηση. Οι θεματικές ομάδες περιλαμβάνουν τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανά τομέα, τις οποίες πρέπει να προωθήσουν οι αρμόδιοι Επίτροποι, σε συνεργασία με την πολωνική προεδρία της ΕΕ το επόμενο διάστημα. Η σύνοδος του Κολλεγίου των Επιτρόπων λαμβάνει χώρα πάντα στην έναρξη της εξάμηνης προεδρίας μιας χώρας στο Συμβούλιο της ΕΕ.
Οι συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αλληλεγγύης, στο Γκντανσκ της Πολωνίας, παρουσία του Πολωνού Πρωθυπουργού Donald Tusk και της Προέδρου της Κομισιόν Ursula von der Leyen.
Ο κ. Τζιτζικώστας συμμετείχε στην πρώτη θεματική ομάδα, με θέμα «Η Ευρώπη στον κόσμο: ασφάλεια, άμυνα, εξωτερικές υποθέσεις» και είχε συνομιλίες με την πολωνική κυβέρνηση για τις προτεραιότητες του εξαμήνου της πολωνικής προεδρίας όσον αφορά στις μεταφορές. Μεταξύ άλλων τονίστηκε ο κρίσιμος ρόλος των υποδομών και μεταφορών για την ασφάλεια και την άμυνα της ΕΕ, η προώθηση από την πλευρά της πολωνικής προεδρίας των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο προϋπολογισμός για τη στρατιωτική κινητικότητα στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, που αποτελεί ευθύνη του Επιτρόπου.
«Είχαμε μια συζήτηση εποικοδομητική για όλα τα ζητήματα τα οποία θα προωθήσουμε από κοινού η ΕΕ και η πολωνική προεδρία. Βάλαμε τις προτεραιότητες σε μια σειρά από θέματα των μεταφορών. Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια. Σχετικά με την ασφάλεια και τη στρατιωτική κινητικότητα επισήμανα ότι τα δίκτυα μεταφορών (θαλάσσιοι λιμένες, αερολιμένες, χερσαίες υποδομές) διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο για την ασφάλεια και την άμυνά μας. Ωστόσο, γινόμαστε μάρτυρες αυξανόμενων απειλών. Οι απειλές δεν είναι καινούργιες, όμως επιτείνονται από τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» ανέφερε.
Και πρόσθεσε: «Το αποτέλεσμα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι ότι η ενίσχυση της ασφάλειας και της στρατιωτικής ετοιμότητας της Ευρώπης έχει καταστεί συλλογική προτεραιότητα. Η διευκόλυνση της μετακίνησης στρατευμάτων και πόρων μεταξύ των Κρατών Μελών είναι αναγκαία για την αποτελεσματικότητα, την ευελιξία και την ετοιμότητα της ΕΕ. Χρειαζόμαστε ένα καλά συνδεδεμένο και ‘αλεξίσφαιρο’ δίκτυο μεταφορών. Οι υποδομές μεταφορών πρέπει να αναβαθμιστούν σύμφωνα με τα στρατιωτικά πρότυπα και να καταστούν έτοιμες για διπλή χρήση, στρατιωτική και πολιτική. Συνεπώς, η στρατιωτική κινητικότητα αποτελεί βασικό καταλύτη για την ασφάλεια και την άμυνα της ΕΕ. Συζητήσαμε για την αναγκαιότητα διασφάλισης επαρκών πόρων για την υλοποίηση των συγκεκριμένων υποδομών».
Αναφερόμενος συνολικά στις προτεραιότητες της πολωνικής προεδρίας ο Επίτροπος εστίασε στην ανθεκτικότητα του συστήματος μεταφορών και συνεπώς στην ενίσχυση της ασφάλειάς του, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με την κατάργηση των εθνικών ρυθμιστικών εμποδίων, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του σιδηροδρόμου, όπου η πολωνική προεδρία αναλαμβάνει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον σχετικό φάκελο και τις επενδύσεις και το κόστος για την ολοκλήρωση των Διευρωπαϊκών Δικτύων, που για τα επόμενα χρόνια εκτιμάται στα 845 δισεκατομμύρια ευρώ.
Διαβάστε επίσης
Οι κινήσεις αστραπή του Μασκ και η ομάδα του στο DOGE
Λέκκας: Τα τρία σενάρια για τους σεισμούς στη Σαντορίνη
ΥΠΕΝ: Τρέχει σχήμα επιδότησης 300 εκατ. για πράσινα αεροπορικά καύσιμα