THEPOWERGAME
«Συνεργαζόμαστε σταθερά και με τους καλύτερους επιστήμονες στον κόσμο» διαβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια ενημέρωσης στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σχετικά με την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Στην ενημέρωση συμμετείχαν ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, ο καθηγητής φυσικής λιθόσφαιρας σεισμολογίας και εφαρμοσμένης γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, η καθηγήτρια γεωγραφίας, κλιματολογίας με αντικείμενο τη φυσική γεωγραφία και την γεωλογική ωκεανογραφία Παρασκευή Νομικού, καθώς και καθηγητής δυναμικής τεκτονικής εφαρμοσμένης γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.
«Εχουμε μία πολύ ενεργή και παγκοσμίως αναγνωρισμένη επιστημονική κοινότητα, η οποία ασχολείται με ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με σεισμούς και με ηφαίστεια» τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «πρώτα και πάνω απ΄ όλα η πολιτεία οφείλει να εμπιστεύεται την επιστήμη και να ακούει τους επιστήμονες.
«Διότι η περιοχή της Σαντορίνης είναι ένα μοναδικό γεωλογικό εργαστήριο, το οποίο προφανώς προκαλεί συνεχώς και όχι μόνο τώρα που έχουμε μία κρίση, το ενδιαφέρον και ξένων επιστημόνων, κατά συνέπεια οι παρουσιάσεις που είδατε δεν είναι αποτέλεσμα μίας κινητοποίησης της στιγμής, αλλά μίας σταθερής και πολύ μεθοδικής δουλειάς η οποία θα έλεγα ότι γίνεται εδώ και δεκαετίες» πρόσθεσε ο ίδιος.
Μετά τα όσα άκουσε από τους τρεις ειδικούς κατά την ενημέρωση, ο πρωθυπουργός μίλησε για «ουσιαστικά τρία διακριτά φαινόμενα, μία ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Νέα Καμένη, όχι ασυνήθιστη, την έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν, ούτε ένα φαινόμενο το οποίο αυτή τη στιγμή φαίνεται να εγκυμονεί ιδιαίτερους κινδύνους. Τη σταθερή δραστηριότητα στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο την οποία η κα Νομικού παρατηρεί εδώ και πολλά χρόνια και είναι θα έλεγα ένας χώρος που αποτελεί αντικείμενο μελέτης και ανάλυσης επιστημονικών δεδομένων τα οποία παρουσιάστηκαν και στην παρουσίαση. Και το τρίτο και ενδεχομένως αυτή τη στιγμή το πιο ανησυχητικό τεκτονικό φαινόμενο που είναι η δραστηριότητα στο ρήγμα της Ανύδρου, είναι αυτό το οποίο έχει δώσει τους πολλούς παρατεταμένους σεισμούς, χωρίς να μπορεί κανείς να κάνει καμία απολύτως πρόβλεψη».
«Γι΄ αυτό και απαιτείται και σε αυτήν την συγκυρία απόλυτη, θα έλεγα, με την καλή έννοια υπακοή στις κατευθύνσεις της Πολιτικής Προστασίας, η οποία με τη σειρά της λαμβάνει υπόψη όλα τα επιστημονικά δεδομένα από τις δύο επιτροπές οι οποίες συνεδριάζουνε καθημερινά» είπε ο πρωθυπουργός.
«Νομίζω ότι είναι σαφές ότι έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός (…) Επιτρέψτε μου όμως μία καταληκτική παρατήρηση η οποία νομίζω ότι έχει τη σημασία της» ανέφερε ωστόσο. Όπως βλέπετε, εδώ και μία 5ετία προσπαθούμε να εγκαθιδρύσουμε στη χώρα μία κουλτούρα Πολιτικής Προστασίας. Και αυτή η κουλτούρα Πολιτικής Προστασίας προφανώς περνάει και μέσα από την ενημέρωση των πολιτών και κυρίως περνάει μέσα και από την προετοιμασία και την πρόληψη».
«Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, για την περίπτωση που έχουμε κάποιο παλιρροϊκό κύμα, κάποιο τσουνάμι, τις βασικές γνώσεις τις οποίες όλοι πια πρέπει να διαθέτουμε ότι σε περίπτωση που κάποιος αισθανθεί ένα πολύ μεγάλο σεισμό και βρίσκεται σε οποιαδήποτε παράκτια περιοχή πρέπει αμέσως να απομακρυνθεί προς ένα πιο ασφαλές σημείο μην περιμένοντας κατ’ ανάγκη το 112 διότι αν ο μη γένοιτο συνέβαινε κάτι τέτοιο στην περιοχή ξέρουμε ότι θα έχουμε κάποια λεπτά στην διάθεσή μας» εκτίμησε ο πρωθυπουργός.
«Κλείνω με την παρότρυνση την οποία, νομίζω, την έχουν εισακούσει κυρίως οι νησιώτες μας, καταλαβαίνω και τον φόβο του τι σημαίνει αυτή τη στιγμή να είσαι σε μία Σαντορίνη η οποία κουνιέται συνέχεια, να είναι ψύχραιμοι, να συνεργάζονται με τις αρχές» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Διαβάστε επίσης
Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Έρχεται λύση για 70.000 οφειλέτες
Οργή για το σχέδιο Τραμπ να γίνει η Γάζα Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής
Ρεύμα: Πώς διαμορφώνονται τα πράσινα τιμολόγια μετά τις επιδοτήσεις