THEPOWERGAME
Σημείο καμπής με προειδοποιητικά μηνύματα της κοινωνίας στην κυβέρνηση, αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα αποτελούν οι μεγάλες συγκεντρώσεις της περασμένης Κυριακής για απόδοση δικαιοσύνης και ανάληψη ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη. Δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς πως για πρώτη φορά μετά από καιρό εκδηλώθηκε μια ογκώδης διαμαρτυρία σε ολόκληρη την επικράτεια-και στο εξωτερικό-, απότοκος των διεργασιών, που συντελούνται στην κοινή γνώμη. Πρόκειται για μια καμπή, που μένει να αποδειχτεί όχι αν, αλλά πόσο θα επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα. Ταυτόχρονα, θέτει δύσκολα στην κυβέρνηση, που δύο χρόνια μετά το δυστύχημα βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες για συγκάλυψη. Όμως οι ογκώδεις συγκεντρώσεις βάζουν δύσκολα και στην αντιπολίτευση, στην ημερήσια διάταξη της οποίας επανέρχεται το ζήτημα των συγκλίσεων.
Σε πολιτικό επίπεδο, μια σκληρή αντιπαράθεση βρίσκεται σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση, πολλαπλά εκτεθειμένη και βαλλόμενη, επιχειρεί να διαχειριστεί μια κρίση για ένα μείζον θέμα, που καταφανώς υποτίμησε εδώ και δύο χρόνια ως προς τις βαθιές επιπτώσεις που είχε-και εξακολουθεί να έχει-στην κοινωνία. Η αυτοδυναμία που κατέκτησε έξι μήνες μετά την τραγωδία του Φεβρουαρίου του 2023 είχε σαν αποτέλεσμα να μην μετρηθούν σωστά οι συνέπειες της τραγωδίας, καθώς θεωρήθηκε ότι αυτές «παραγράφηκαν» πολιτικά, με τη νίκη στις εκλογές του καλοκαιριού του ίδιου έτους. Ωστόσο, το καζάνι σιγόβραζε. Το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη προκάλεσε ένα συλλογικό βαθύ τραύμα στις συνειδήσεις των πολιτών. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης δεν έπεισαν ότι η έρευνα θα φτάσει σε βάθος και ότι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Η κρίση εμπιστοσύνης στους κυβερνητικούς χειρισμούς κλιμακώθηκε και η δυσπιστία της κοινής γνώμης-καθώς και η βεβαιότητα για διαχρονική ανικανότητα της κρατικής μηχανής-κορυφώθηκε. Έτσι, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στον απόηχο της πρωτοφανούς διαμαρτυρίας της περασμένης Κυριακής, επιχείρησε για μια ακόμη φορά να πάρει πάνω του τη διαχείριση μιας κρίσης, που καθιστά απολογούμενη την κυβέρνηση.
Ήδη οι τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιουργούν νέα ερωτηματικά και προοιωνίζονται πως η πολιτική αντιπαράθεση για τα Τέμπη μπαίνει σε νέα, μακρόχρονη φάση. Ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του την περασμένη Τετάρτη στον Alpha:
- Παραδέχτηκε ότι μπορεί να υπάρχει ενδεχόμενο να μεταφερόταν παράνομο φορτίο με εύφλεκτο υλικό, για το οποίος ο ίδιος λίγο μετά την τραγωδία, είχε τις διαβεβαιώσεις της Hellenic Train ότι δεν υπήρχε.
- Δήλωσε σχετικά με το έργο της εξεταστικής επιτροπής ότι «δεν ήταν η καλύτερη της Βουλής» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης προανακριτικής επιτροπής, εφόσον υπάρξουν νέα στοιχεία.
- Αποδοκίμασε τις επιθέσεις κατά της κ. Καρυστιανού-πολλές από τις οποίες είχαν γαλάζιο χρώμα…-, λέγοντας «η κ. Καρυστιανού έχασε το παιδί της. Βάζω τίτλους τέλους σε αυτό».
- Αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες για συγκάλυψη των ερευνών, εκτιμώντας ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της.
Δοκιμασία και για την αντιπολίτευση τα Τέμπη
Νέα δεδομένα όμως ανακύπτουν και για κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς οι ογκώδεις διαδηλώσεις ήταν ολοφάνερο ότι είχαν πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά: δεν είχαν κομματικό χρώμα, η συμμετοχή ήταν πάνδημη ακόμα και από πολίτες της συντηρητικής παράταξης, η διαμαρτυρία ήταν το αποκορύφωμα μιας αποδοκιμασίας για τη διαχρονική ανικανότητα της κρατικής μηχανής, την διαφθορά, την αναξιοκρατία. Τα Τέμπη συμπύκνωσαν σωρευτικά τις απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Μάνδρα, στο Μάτι, στις καταστροφικές πυρκαγιές.
Αυτό βεβαίως δεν αναιρεί τη σημασία της σφοδρής κριτικής που ασκείται στην κυβέρνηση για τα αναπάντητα ερωτηματικά, που οδήγησαν στην τραγωδία και την απόδοση ευθυνών. Το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Δημοκρατίας και άλλες μικρότερες δυνάμεις συγκλίνουν στην ανάγκη να καταδειχθούν οι ευθύνες, να αναζητηθούν εντός της Βουλής οι απαντήσεις στα νέα ερωτήματα που προκύπτουν, να επιταχυνθεί το έργο της Δικαιοσύνης. Οι προτάσεις για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ακόμα και για πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση κυκλοφορούν ανάμεσα στα κόμματα.
Όμως, τα κόμματα της Αριστεράς επιχειρούν να μεταφέρουν τη συζήτηση σε άλλο επίπεδο. Επαναφέρουν την πρόταση για συγκρότηση κοινού «προοδευτικού μετώπου» και, μιλώντας για «τομή», εκτιμούν ότι ήρθε η ώρα της πτώσης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Νέα Αριστερά πιέζει στην κατεύθυνση αυτή τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτός, με τη σειρά του, απευθύνεται εκ νέου στο ΠΑΣΟΚ για τη σύμπτυξη «προοδευτικού μετώπου». Παραγνωρίζουν ωστόσο το γεγονός ότι ο «αντισυστημισμός» των συγκεντρώσεων της περασμένης Κυριακής δεν εφάπτεται του «αντισυστημισμού» των δικών τους πολιτικών επιδιώξεων. Επιπλέον, οι πλατείες δεν αφήνουν εκτός κριτικής και τα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο τα τελευταία χρόνια και έχουν, συνεπώς, το δικό τους μερίδιο ευθυνών για το χάλι της κρατικής μηχανής.
Τα μηνύματα αυτά φτάνουν και στο ΠΑΣΟΚ που απορρίπτει τα κελεύσματα για «λαϊκά μέτωπα», επικεντρώνοντας σε αυτήν τη φάση την προσοχή του στην ανάγκη διαλεύκανσης των σκοτεινών πτυχών για τα Τέμπη. Κινείται με θεσμικό τρόπο, χωρίς να παραιτείται από το ασφυκτικό πρέσινγκ προς την κυβέρνηση. «Θα συγχρονίσουμε – και το έχουμε κάνει από την αρχή – χωρίς επικοινωνιακούς όρους, με ουσιαστικά βήματα κάθε αποκάλυψη με την κοινοβουλευτική μας δράση» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης την επομένη των συγκεντρώσεων.
Διαβάστε επίσης
Στο στόχαστρο του ΔΝΤ οι φοροαπαλλαγές
“Πράσινη” η νέα κινεζική απειλή για τη Γερμανία