THEPOWERGAME
Την επιλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κατέκρινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, υπογραμμίζοντας ότι «Στη σημερινή ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποτυπώθηκε ξεκάθαρα ότι ο κ. Μητσοτάκης με την επιλογή του δεν κατάφερε να ενώσει».
Συμπλήρωσε ότι «Κατέθεσε μία αυστηρά κομματική υποψηφιότητα, μη σεβόμενος τους θεσμούς και το Σύνταγμα, και για τον λόγο αυτό απομονώθηκε από τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές δυνάμεις». Συνεχίζοντας αναφέρεται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και απευθύνει έκκληση στις προοδευτικές δυνάμεις: «Η υπερκομματική υποψηφιότητα της κ. Λούκας Κατσέλη, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απέδειξε ότι μπορεί να συσπειρώσει ένα ευρύτερο τμήμα των προοδευτικών δυνάμεων. Είναι ξεκάθαρο ότι η υποψηφιότητα της κ. Λούκας Κατσέλη είναι η μόνη η οποία μπορεί να σταθεί απέναντι στην υποψηφιότητα του κ. Τασούλα.
Καλούμε τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις να συσπειρωθούμε γύρω από την υποψηφιότητα της κ. Λούκας Κατσέλη, ώστε να στείλουμε ένα ηχηρό και ελπιδοφόρο προοδευτικό μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη».
Πώς εξελίχθηκε η ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Άκαρπη απέβη η ψηφοφορία στη βουλή για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.
Ειδικότερα, ο υποψήφιος που πρότεινε η Νέα Δημοκρατία, Κωνσταντίνος Τασούλας, συγκέντρωσε 160 ψήφους, η υποψήφια που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στήριξη της Νέας Αριστεράς, Λούκα Κατσέλη συγκέντρωσε 40 ψήφους, ο υποψήφιος που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, Τάσος Γιαννίτσης, συγκέντρωσε 34 ψήφους και ο υποψήφιος που πρότεινε η ΝΙΚΗ, Κώστας Κυριακού, συγκέντρωσε 14 ψήφους.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τασούλας ψηφίστηκε από την Κ.Ο της ΝΔ, καθώς και από τον πρώην πρωθυπουργό και ανεξάρτητο βουλευτή Αντώνη Σαμαρά, τους επίσης ανεξάρτητους Μάριο Σαλμά, Παύλο Σαράκη και Χάρη Κατσιβαρδά.
Ο Τάσος Γιαννίτσης ψηφίστηκε από την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τους ανεξάρτητους βουλευτές Πέτρο Παππά, Μπουρχάν Μπαράν, Ράνια Θρασκιά, λαμβάνοντας συνολικά 34 ψήφους.
Η Λούκα Κατσέλη ψηφίστηκε από τις Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς, και από τους ανεξάρτητους βουλευτές Αθηνά Λινού, Γιάννη Σαρακιώτη (40 ψήφοι).
«Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών» Βασίλης Στίγκας, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Θεοδώρα Τζάκρη, Ευάγγελος Αποστολάκης, Ραλλία Χρηστίδου, Κυριακή Μάλαμα, Κωνσταντίνος Χήτας, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Διονύσης Βαλτογιάννης, Κώστας Φλώρος, Γιώργος Μανούσος, Γιάννης Δημητροκάλλης.
Ο Κωνσταντίνος Κυριακού ψηφίστηκε από την Κ.Ο της Νίκης, και τους ανεξάρτητους βουλευτές Κωνσταντίνο Φλώρο, Γιάννη Δημητροκαλης, Δημήτρης Χλωρός, Γιώργος Μανούσος, Διονύσης Βαλτογιαννης.
Η ψηφοφορία θα επαναληφθεί στις 31 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι, η θητεία της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ολοκληρώνεται στις 13 Μαρτίου 2025.
Οι επόμενες ψηφοφορίες:
– 2η ψηφοφορία 31 Ιανουαρίου με απαιτούμενη πλειοψηφία 200 βουλευτές
– 3η ψηφοφορία 6 Φεβρουαρίου με απαιτούμενη πλειοψηφία 180 βουλευτές
– 4η ψηφοφορία 12 Φεβρουαρίου με απαιτούμενη πλειοψηφία 151 βουλευτές και
– 5η ψηφοφορία 18 Φεβρουαρίου με σχετική πλειοψηφία.
Διαβάστε επίσης
Γιατί οι άνω των 55 είναι η νέα προβληματική γενιά
Edelman: Τα μαύρα ρεκόρ στην εμπιστοσύνη απέναντι στους θεσμούς
Data centers: Ποιες περιοχές βγαίνουν μπροστά στην κούρσα για επενδύσεις