THEPOWERGAME
Σε ιστορικά υψηλά καταγράφεται η έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι σε θεσμούς, ιδιαίτερα προς τους πολιτικούς, τους επιχειρηματίες και τα ΜΜΕ, το 2025. Στην κορυφή της αρνητικής κατάταξης στη σχετική ετήσια έρευνα της πολυεθνικής εταιρείας επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων Edelman, που παρουσιάστηκε και φέτος στο Νταβός, βρίσκονται οι δημοσιογράφοι, με το ποσοστό των πολιτών παγκοσμίως που απαντούν ότι φοβούνται ότι «ψεύδονται», να ανέρχεται στο 70% το 2025 (+11 από το 2021).
Αντίστοιχα, το ποσοστό των πολιτών που απάντησαν ότι οι πολιτικοί ψεύδονται ανέρχεται στο 69% (+11 από το 2021), ενώ για τους επιχειρηματίες το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 68% (+12 από το 2021).
Σε πιο αναλυτικούς πίνακες που παρουσίασε η Edelman (στους όποιους δεν υπάρχει η Ελλάδα) τα ΜΜΕ δεν χαίρουν της εμπιστοσύνης των πολιτών στις 14 από τις 28 χώρες, των οποίων οι πολίτες ερωτήθηκαν, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τα χαμηλότερα ποσοστά έλλειψης εμπιστοσύνης καταγράφονται σε ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Βρετανία, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, η Γερμανία κ.α.
Αντίστοιχα, τις επιχειρήσεις εμπιστεύονται οι πολίτες μόλις 15 εκ των 28 χωρών της έρευνας και τα μεγαλύτερα ποσοστά έλλειψης εμπιστοσύνης καταγράφονται σε Νότια Κορέα, Γερμανία και Ιαπωνία. Αντίστοιχα, αστρονομικά ποσοστά εμπιστοσύνης προς τις επιχείρησης σημειώνονται σε Κίνα και Ινδία (81%).
Ακόμα, την κυβέρνησή τους εμπιστεύονται οι πολίτες 17 εκ των 28 χωρών της έρευνας με το μεγαλύτερο ποσοστό να σημειώνεται στη Σαουδική Αραβία (87%) και το χαμηλότερο στην Ιαπωνία (32%). Η πιο αξιοσημείωτη μείωση στην εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση σημειώθηκε στη Γερμανία, όπου κατέβηκε κατά 7 μονάδες σε σχέση με το 2024.
Η εικόνα βέβαια, δεν παρουσιάζεται καλύτερη απέναντι στην ΕΕ και στον ΟΗΕ. Μόλις οι πολίτες 8 χωρών εμπιστεύονται την ΕΕ. Από αυτές στην ΕΕ ανήκουν η Ιρλανδία (ποσοστό εμπιστοσύνης 60%), η Ιταλία (54%), η Ολλανδία (58%) και η Ισπανία (54%). Αντίθετα έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στην ΕΕ έχουν οι Γάλλοι (48%) και οι Γερμανοί (45%).
Επίσης, οι πολίτες 10 εκ των 28 χωρών εμπιστεύονται τον ΟΗΕ.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς οδηγεί στον επιθετικό ακτιβισμό
Η συνολικότερη έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, που σημειώνεται και παραπάνω, έχει κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι διάφορες μορφές επιθετικού ακτιβισμού, μπορούν να «τουμπάρουν» την κατάσταση, ή να αποτελούν μία αντίδραση σε αυτήν.
Πιο συγκεκριμένα:
Τέσσερις στους 10 ερωτηθέντες βλέπουν τον επιθετικό ακτιβισμό ως τρόπο για να αλλάξουν την δυσμενή κατάσταση και το αντίστοιχο ποσοστό στους νέους ερωτηθέντες (18-34) φτάνει το 53%.
Πιο συγκεκριμένα:
- Το 27% είναι υπέρ των online επιθέσεων
- Tο 25% είναι υπέρ της εκ προθέσεως παραπληροφόρησης
- Το 23% είναι υπέρ των απειλών ή της άσκησης βίας
- Το 23% είναι υπέρ της καταστροφής δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας
Σε ιστορικά υψηλά ο φόβος των πολιτών να πέσουν θύματα διακρίσεων
Το ποσοστό των ερωτηθέντων, απάντησε ότι ανησυχεί ότι θα βιώσει προκαταλήψεις, αποκλεισμό ή ρατσισμό, με το ποσοστό να ανέρχεται στο ιστορικό υψηλό του 63% για το 2025, αύξηση δηλαδή κατά 10% σε σχέση με το 2021.
Τα υψηλότερα ποσοστά φόβου σε αυτό το ερώτημα καταγράφονται σε χώρες της Ασίας της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.
Το χάσμα μεταξύ μαζών και ελίτ
Σε συνέντευξή του στην Guardian, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Ρίτσαρντ Έντελμαν, CEO της Edelman δήλωσε για την έρευνα:
«Εμείς διεξάγουμε έρευνες σε απλούς ανθρώπους και παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα που βρίσκουμε. Και σε αυτή την περίπτωση, βρήκαμε ότι πολλοί εξ’ αυτών είναι βαθιά αγανακτισμένοι».
«Δεν έχουμε ένα καλό σύστημα πληροφόρησης», είπε. «Έχουμε ένα χάσμα μεταξύ μαζών και ελίτ. Υπάρχει η αίσθηση ότι το πολιτικό σύστημα δεν λειτουργεί. Ερωτήματα για τον καπιταλισμό. Τα έχουμε επισημάνει όλα αυτά … τη δική μας αλήθεια στο κοινό του Νταβός».
Διαβάστε επίσης
Ξενοδοχεία: Ο Αναπτυξιακός Νόμος πυροδοτεί επενδυτική έκρηξη
PwC & Microsoft ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν τη Θεσσαλία tech hub
Ξεκινά ο διαγωνισμός που θα βάλει τη Chevron στις έρευνες υδρογονανθράκων