THEPOWERGAME
«Η Σαουδική Αραβία είναι στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα και την Ε.Ε. και παίκτης-κλειδί για την σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες ενισχύουν τη διμερή τους συνεργασία στο ανώτατο δυνατό επίπεδο σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η άμυνα, οι επενδύσεις, το εμπόριο, η ενέργεια, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.
Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρίγκιπας Διάδοχος και Πρωθυπουργός της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ συμπροέδρευσαν στην πρώτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αλ-Ούλα.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θεσμοθετεί Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας με χώρα της Μέσης Ανατολής. «Αυτό δείχνει πόσο μεγάλη αξία έχει για μας η συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τον κόσμο και για την ευρύτερη περιοχή. Η Σαουδική Αραβία είναι στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα και την Ε.Ε. και παίκτης-κλειδί για την σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Το παγκόσμιο τοπίο αναδιαμορφώνεται και σε αυτό το πλαίσιο ο ρόλος του Αραβικού κόσμου και της Σαουδικής Αραβίας είναι κρίσιμος. Η ασφάλεια της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής είναι αλληλοεξαρτώμενες. Σε αυτό το τοπίο η στρατηγική μας συνεργασία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνεδρίασης του ΑΣΣΣ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το ΑΣΣΣ στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι Ελλάδα και Σαουδική Αραβία ενισχύουν τη διμερή τους συνεργασία στο ανώτατο δυνατό επίπεδο σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η άμυνα, οι επενδύσεις, το εμπόριο, η ενέργεια, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.
«Αυτή η συνεργασία έχει αυξημένη σημασία στη σημερινή συγκυρία που βιώνει η περιοχή μας λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα έχει προστεθεί σε μια σειρά από κρίσεις, τις συνέπειες των οποίων καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ακόμα πιο σημαντικό που Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν το ίδιο όραμα για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στις προοπτικές για συνεργασία στην ενέργεια, καθώς και στο εμπόριο και στις επενδύσεις σε τομείς όπως η ναυτιλία, τα αγροδιατροφικά προϊόντα και ο κατασκευαστικός τομέας.
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υπέγραψαν τα πρακτικά της συνεδρίασης, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τις 46 πρωτοβουλίες που έχουν συμφωνηθεί από κοινού από τις Επιτροπές του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας και ενέκριναν τη δομή διακυβέρνησής του.
Το ΑΣΣΣ απαρτίζεται από 7 Επιτροπές (Πολιτική, Στρατιωτική, Επενδύσεων, Ενεργείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού), των οποίων επικεφαλής είναι οι αρμόδιοι Υπουργοί των δύο χωρών.
Οι πρωτοβουλίες για την άμυνα και το εμπόριο
Κατά την πρώτη συνεδρίαση του ΑΣΣΣ οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν και να αναπτύσσουν διάφορους τομείς συνεργασίας για τη διασφάλιση της ανάπτυξης και της ευημερίας για τις δύο χώρες, μέσω των συστάσεων επτά επιτροπών, και συγκεκριμένα Πολιτικής Επιτροπής, Επιτροπής Ασφαλείας και Άμυνας, Επιτροπής Επενδύσεων και Εμπορίου, Επιτροπής Ενέργειας, Επιτροπής Τουρισμού, Επιτροπής Πολιτισμού και Επιτροπής Αθλητισμού.
Στο πλαίσιο, δε, της Επιτροπής Επιτροπής Ασφαλείας και Άμυνας οι δύο χώρες συμφώνησαν, κατ’ αρχήν, σε 19 πρωτοβουλίες, ενώ στο πλαίσιο της Επιτροπής Επενδύσεων και Εμπορίου συμφώνησαν, κατ’ αρχήν, σε 15 πρωτοβουλίες.
Ακόμη, οι δύο χώρες εξέτασαν το βάθος των σχέσεων σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο της Επιτροπής Ενέργειας και συμφώνησαν σε επτά Πρωτοβουλίες με έμφαση στο Υποθαλάσσιο καλώδιο East-Med Corridor (EMC).
Τα δύο μέρη συμφώνησαν, επίσης, να γίνει η επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου στην Αθήνα σε ημερομηνία και τοποθεσία που θα βολεύει και τις δύο πλευρές, η οποία θα καθοριστεί δια της διπλωματικής οδού.
Διαβάστε τα πρακτικά της συνεδρίασης εδώ.
Τι ειπώθηκε στο τετ-α-τετ Κυριάκου Μητσοτάκη- Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
Κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας συζητήθηκε ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας και η θεσμοθέτηση της διμερούς συνεργασίας στο ανώτατο επίπεδο με την πρώτη συνεδρίαση-ορόσημο του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών.
Ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα, τόσο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο και σε αυτόν της ενεργειακής και ψηφιακής συνδεσιμότητας, προκειμένου να μετατραπεί σε κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η πύλη της Ασίας και της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη και τόνισε ότι ο ρόλος-κλειδί της Σαουδικής Αραβίας στον οικονομικό διάδρομο IMEC και η θέση της χώρας μας παρουσιάζουν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες συνεργασίας.
Συζητήθηκαν ακόμη διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε τον σημαίνοντα ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή ως παράγοντα σταθερότητας.
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και τη Συρία.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα εκεχειρία στη Γάζα, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να επανεκκινήσει η πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε λύση δύο κρατών.
Ως προς τη Συρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την προσήλωση της Ελλάδας στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και επανέλαβε ότι η επόμενη μέρα πρέπει να έρθει μέσα από μια συμπεριληπτική διαδικασία που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνικών κοινοτήτων.
Συζήτησαν ακόμα για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελεύθερης ναυσιπλοΐας για τη χώρα μας.
Διαβάστε επίσης
ΟΛΘ: Τι κρύβεται πίσω από τη δημόσια πρόταση των Ντρέιφους
Arcane: Η επιτυχία των 250 εκατ. στο Netflix ήταν οικονομική αστοχία
Αγορές νέων οικοπέδων από την ΑΒΑΞ για ανέγερση πολυτελών κατοικιών