THEPOWERGAME
Τα μέτρα που αποφάσισε να λάβει η κυβέρνηση για την προστασία των ανήλικων παιδιών από τον εθισμό στο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαρίθμησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο που αφορά τη χρήση των social media και του Διαδικτύου από παιδιά και εφήβους, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Το πρόβλημα είναι σαφές και έχει να κάνει με την εξάρτηση των παιδιών από το Διαδίκτυο και από εφαρμογές που κατά κανόνα τις παρακολουθούν στο διαδίκτυο σαν «ζόμπι» που χάνουν την επαφή με τον κόσμο.
Πολλά παιδιά έχουν έντονα ψυχολογικά προβλήματα, κατάθλιψη, απομόνωση, διάσπαση προσοχής, άρα καταλαβαίνουμε ότι εδώ κάτι συμβαίνει και έχει να κάνει με τη σκοτεινή πλευρά της τεχνολογίας. Ποιες όμως μπορούν να είναι οι παρεμβάσεις;
Μία καθολική απαγόρευση αμφιβάλλω πως θα ήταν αποτελεσματική. Η αντιμετώπιση ξεκινά από την παραδοχή ότι υπάρχει πρόβλημα και από την ειλικρινή συζήτηση των γονιών με τα παιδιά τους.
Οι αλγόριθμοι των εφαρμογών είναι έτσι σχεδιασμένοι ώστε να περνάμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στο κινητό μας, όχι μόνο τα παιδιά μας, αλλά και εμείς. Ενθαρρύνουν ένα συνεχές scroll, δεν καταλαβαίνεις τι κάνεις, ωστόσο μπαίνεις σε μία ζώνη εξάρτησης, κάτι που έχει συμβεί σε όλους μας.
Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι όχι μόνο συνταγματικά κατοχυρωμένη, αλλά και υποχρέωσή μας».
Και εξήγησε πως η στρατηγική της κυβέρνησης θα εκδηλωθεί σε διάφορα βήματα.
«Αρχικά θα ενημερώσουμε τους γονείς για τις υφιστάμενες εφαρμογές parental control τις οποίες δεν γνωρίζουν, αλλά και για το parco.gov
Παράλληλα, το Kids Wallet θα απλοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να παρέμβουμε στη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά μας. Έπειτα, σημαντικό είναι το πώς θα πιέσουμε τις πλατφόρμες να λάβουν υπόψιν αυτό το ζήτημα.
Και η μεγάλη πρόκληση, το πώς σπας τον φαύλο κύκλο του scroll
Όλα ξεκινούν από τη σωστή ενημέρωση των γονιών και των δασκάλων. Δεν υπάρχει υποκατάστατο από το να αθληθείς, να κάνεις κάτι δημιουργικό, να έρθεις σε επαφή με τους φίλους σου. Ο ψηφιακός κόσμος είναι ωραίος, όμως δεν μπορεί να είναι το υποκατάστατο των πραγματικών εμπειριών. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να παίξουμε έναν ευρύτερο ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Αναφερόμενος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδωσε ως παράδειγμα το Instagram, τονίζοντας ότι «δημιουργεί συγκρίσεις με πρότυπα που ενδεχομένως κι αυτά είναι προϊόν επεξεργασίας ή ακόμη και Τεχνητής Νοημοσύνης. Επιστημονικά είναι αρκετά τεκμηριωμένο ότι τέτοιου είδους εξαρτήσεις δημιουργούν στα παιδιά και ειδικά στα κορίτσια παράπλευρες επιπτώσεις που έχουν να κάνουν με την αυτοπεποίθησή τους
Εδώ υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που πάνε πιο πέρα από τις ψυχολογικές επιπτώσεις.
Ακόμη δεν έχουμε ακουμπήσει τα ζητήματα των επιπτώσεων της ΑΙ στις ικανότητες που έχει ή πρέπει να αποκτήσει ένα παιδί κι ένας ενήλικας, όπως η ανάγνωση ή και η γραφή ενός μεγάλου κειμένου.
Ναι, τα εργαλεία τα τεχνολογικά είναι πολύ χρήσιμα, όμως το μυαλό είναι προγραμματισμένο να προσανατολίζεται και να προσαρμόζεται σε δύσκολες συνθήκες, μία ικανότητα που σιγά σιγά τη χάνει.
Αυτό πρέπει να σταματήσει ή αν μη τι άλλο χρειάζεται μία αντίδραση και η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει».
Κλείνοντας ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «το μήνυμα προς τις πλατφόρμες είναι αναλάβετε τις ευθύνες σας, έχετε ήδη βγάλει πολλά λεφτά, δεν χρειάζεται να βγάζετε λεφτά και από τους εφήβους, γνωρίζοντας ότι ρισκάρετε την ψυχική τους υγεία».
Παπαστεργίου: Τα εργαλεία προς τους γονείς για την προστασία των παιδιών
«Τελικά ποιος είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο;» διερωτήθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης προτού ανακοινώσει το Εθνικό Σχέδιο της κυβέρνησης.
«Είναι οι απαγορεύσεις η λύση; Όχι, τελικά η λύση είναι ο διάλογος και το κράτος δεν μπορεί να μπει ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά, αλλά να σταθεί δίπλα τους όταν ανοίξουν αυτόν τον διάλογο. Εμείς ερχόμαστε σήμερα να δώσουμε εργαλεία στους γονείς ώστε να ελέγξουν την κατάσταση.
Πρώτο μέτρο το parco.gov.gr, από το Parental Control, αλλά και το πάρκο, όπου πρέπει να βρίσκονται τα παιδιά. Εκεί καθορίζουμε τη διάρκεια που ένα παιδί θα μπορεί να περιηγηθεί στο διαδίκτυο, τις εφαρμογές που μπορεί να χρησιμοποιεί και τις ημέρες και ώρες απασχόλησης. Όλα αυτά μπορούμε να τα ελέγξουμε με το parco. Παράλληλα έχουμε συχνές ερωτήσεις και βίντεο για τους γονείς.
Υπάρχουν πολλές τέτοιες εφαρμογές, όμως είναι ένας βασικός πρώτος τρόπος να δούμε το πώς τα παιδιά μας χρησιμοποιούν την τεχνολογία.
Τέλη Μάρτη, αρχές Απρίλη φέρνουμε το Kids Wallet, μία εφαρμογή που κάνει δύο πράγματα: Κάνει πιο εύκολο τον γονικό έλεγχο, αφού με διακόπτες οι γονείς θα βλέπουν πόσο χρόνο σπαταλούν τα παιδιά τους. Κάνει πιο εύκολη την επιβεβαίωση ηλικίας, καθώς οι γονείς θα ενεργοποιούν το πιστοποιητικό ηλικίας για να ανοίξει η εκάστοτε εφαρμογή που ενδεχομένως δεν απευθύνεται σε νεαρές ηλικίες.
Χρειάζεται πρωτίστως οι γονείς να εγκαθιστούν την εφαρμογή και πρότασή μας είναι οι συσκευές να έχουν προεγκατεστημένες τις εφαρμογές γονικού ελέγχου.
Εδώ παίζουμε σημαντικό ρόλο ως Ελλάδα, καθώς οι πλατφόρμες θα αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν τέτοιους ελέγχους. Σημασία δεν έχει να ελέγξεις τον δέκτη, αλλά τον πομπό.
Η ηλικία δεν έχει καθοριστεί, αλλά η Ευρώπη συζητά τα 15 έτη και αυτό θα πρέπει να καθοριστεί. Αν περάσουν 2 και 3 χρόνια θα έχουμε χάσει ήδη μία γενιά. Για τη χώρα μας μιλάμε για ελάχιστους μήνες μέχρι η ιδέα να μετουσιωθεί σε πράξη.
Το πιο σημαντικό δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε είναι μία παιδική ηλικία χωρίς κινδύνους και εθισμούς. Η ζωή δεν είναι το να κουνάς παθητικά τον αντίχειρά σου σε μία οθόνη, η ζωή είναι εκεί έξω και είναι υπέροχη».
Διαβάστε επίσης
Kim Jung soo: Η γυναίκα πίσω από την επιτυχία των Buldak
Love Actually: Η κλασική ταινία των Χριστουγέννων με τα μάτια των πρωταγωνιστών
Οι ενεργειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας και ο αγωγός με το Κατάρ