THEPOWERGAME
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε «τεράστιο» το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας κάνοντας γνωστό πως μέσα στο 2024 τα αρμόδια γραφεία διαχειρίστηκαν 20.113 περιστατικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε στη Βουλή, στη συζήτηση του προϋπολογισμού, κάθε βράδυ υπάρχουν 100 περιστατικά και κάθε μέρα υπάρχουν 60 έως 70 συλλήψεις κατηγορουμένων για ενδοοικογενειακή βία.
«Έχουμε 10.730 το 2023, δηλαδή αύξηση 87% που σημαίνει ενθαρρύνθηκαν τα θύματα, άνοιξαν τα στόματα, εμπιστεύτηκαν τις Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και μίλησαν», είπε και πρόσθεσε πως αντιστοίχως συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη 12.420 κατηγορούμενοι έναντι 5.995 πέρυσι, δηλαδή, διπλάσιος αριθμός κατηγορουμένων φέτος (107%).
Μεγάλη προτεραιότητα αποτελεί για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η βία ανηλίκων που «σοκάρει και αναστατώνει πρωτίστως τους γονείς», και «διαχείρισή τους απαιτεί ευαισθησία, μιας και αφορά παιδιά, ανήλικους των οποίων η ποινική μεταχείριση είναι εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα, ωστόσο τίθενται θέματα ποινικής μεταχείρισης και όσων δεν ασκούν επαρκώς την επιμέλεια των ανηλίκων».
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη έρχονται νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στην κατοχή όπλων, «κυρίως στην κατοχή πολλών ειδών μαχαιριών που απαγορεύεται να φέρουν ανήλικοι, όπως και η κατοχή μαχαιριών σε μαζικές εκδηλώσεις, όπως τα γήπεδα, συναυλίες κ.α.». Οι συλλήψεις για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων ανήλθαν σε 2.443, έναντι 1.495 το 2023.
Μέσα στο 2024 εξαρθρώθηκαν 448 εγκληματικές οργανώσεις με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να αναφέρει ότι «είναι οι περισσότερες την τελευταία δεκαετία», ενώ για το έγκλημα της διαφθοράς είπε ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, εξιχνίασε δεκάδες εγκλήματα από εγκληματικές οργανώσεις που αποτελούνταν και από δημοσίους υπαλλήλους και ιδιώτες, συλλαμβάνοντας 187 άτομα, εκ των οποίων οι 87 ήταν δημόσιοι υπάλληλοι.
«Η καταδίωξη και εξιχνίαση των εγκλημάτων της διαφθοράς απαιτεί συνεχή θεσμική αλλαγή και προσαρμογή του πλαισίου, απαιτεί διαρκώς νέο modus operandi από τις υπηρεσίες, μα, κυρίως, πολιτική απόφαση για την εξόντωση της διαφθοράς», τόνισε.
Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του 2025 είπε στόχος είναι μια Αστυνομία σύγχρονη, Αποτελεσματική με κοινωνική ευαισθησία και εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό.
«Σε λίγες ημέρες θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του Αρχηγείου και των ειδικών Υπηρεσιών Ασφάλειας της Αστυνομίας και διατάξεις για την αναβάθμιση της αστυνομικής Ακαδημίας και την ενίσχυση της Δια Βίου Μάθησης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ένα πρόγραμμα τεχνολογικής αναβάθμισης της Ελληνικής Αστυνομίας με ορίζοντα υλοποίησης το 2027 για κάμερες στις στολές και στα περιπολικά, ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, νέα επιχειρησιακά κέντρα, σύγχρονες επικοινωνίες. «Καμία, όμως, μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει χωρίς το ανθρώπινο δυναμικό. Καθιερώνουμε νέα διαδικασία αξιολόγησης όλου του προσωπικού, αλλά και ένα σύγχρονο πλέγμα υποστήριξης. Στην καρδιά αυτής της νέας φιλοσοφίας είναι ουσιαστικά το ζητούμενο η διαρκής και δια βίου εκπαίδευση, μετεκπαίδευση και κατάρτιση των Αστυνομικών», είπε.
Ο κ. Χρυσοχοίδης επεσήμανε πως η ασφάλεια μαζί με την αμυντική θωράκιση της χώρας αποτελούν βασικές προτεραιότητες. Σε ότι αφορά στα χερσαία σύνορα για τα οποία είναι υπεύθυνη η ΕΛΑΣ και συγκεκριμένα για τον Έβρο, έκανε γνωστό πως έχουν κατασκευαστεί 76 χιλιόμετρα φράχτη, έχουν προσληφθεί 400 συνοριοφύλακες, και προσλαμβάνονται αυτές τις ημέρες άλλοι 150 συνοριοφύλακες, 100 στη Ροδόπη και 50 στην Καβάλα για τη δεύτερη γραμμή ελέγχου.
«Με μια σειρά από επιχειρησιακές δράσεις, αλλά και τα μέσα, οι εξοπλισμοί, έχουν φέρει ως αποτέλεσμα να εγγυηθούμε την ασφάλεια των συνόρων, αλλά και ταυτόχρονα να αποτρέπουμε κάθε είδους διακίνηση ανθρώπων, επικίνδυνων υλικών και ουσιών», τόνισε.
Διαβάστε επίσης
Καφές: Σε υψηλό 50 ετών οι τιμές, θα συνεχιστεί το ράλι
Σοκολάτα Ντουμπάι: Τι είναι και γιατί έγινε viral και στην Ελλάδα
Τα πέντε μεγαλύτερα πράσινα έργα του Innovation Fund