THEPOWERGAME
Στη σημασία της διατήρησης των ελληνοτουρκικών επαφών αναφέρθηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του «OT Forum 2024». «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρείται μία κίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, να υπάρχουν οι επαφές αυτές, οι οποίες ορίζουν και ένα πλαίσιο ορθών διμερών σχέσεων» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Όπως υπενθύμισε, τόσο στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όσο και στη Μάλτα στη Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, θα συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. «Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε περαιτέρω. Είναι ζητήματα, τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αιχμή, στα ελληνοτουρκικά, ιδίως η οργάνωση του επικείμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Άγκυρα. Και γι’ αυτό το λόγο θα οργανώσουμε τα περαιτέρω βήματά μας», σημείωσε.
Πρόσθεσε πάντως ότι στις μέχρι στιγμής συζητήσεις δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος για το «μόνο θέμα που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, το οποίο είναι η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας (…) Παρά ταύτα, έχουμε κατακτήσει το να μπορούμε να συζητούμε, ακόμη και διαφωνώντας.
Γεραπετρίτης: Το ισχυρό κεφάλαιο της Ελλάδας
«Η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή, έχει ένα πολύ ισχυρό κεφάλαιο. Έχει μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται σημαντικά, έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και έχει ένα πολύ ισχυρό διπλωματικό διεθνές αποτύπωμα. Είναι η στιγμή στην οποία δεν ετεροκαθορίζεται. Δεν έχει φοβικά σύνδρομα. Προχωράει μπροστά και μπορεί να συζητεί ακόμη και από όρους ισχύος με όλους τους γείτονές της», εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Είναι αυτονόητο ότι δεν θα περιμέναμε μέσα σε ένα διάστημα μόλις 16 μηνών να επιλυθούν θέματα, τα οποία ανατρέχουν δεκαετίες και τα οποία έχουν βασανίσει τις σχέσεις των δύο χωρών», τόνισε. «Εμείς, χωρίς να εθελοτυφλούμε, και πάντοτε με φρόνηση, προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε αυτές τις σχέσεις ειρήνης και να προχωρούμε μπροστά», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.
Είπε ακόμα ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα τους τελευταίους 16 μήνες: «Η ειρήνη στο Αιγαίο χωρίς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ο συντονισμός στο μεταναστευτικό, σε μία περίοδο που η κινητικότητα εξαιτίας των πολέμων και των κρίσεων βρίσκεται σε έξαρση, η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, με τις θεωρήσεις εισόδου που έχουν δοθεί για τα νησιά μας, οι διπλωματικές, διεθνείς συνεργασίες».
Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα συμπαραγωγός της διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφαλείας
Όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, η Ελλάδα αναλαμβάνει τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μια κρίσιμης σημασίας θέση δεδομένων και των γεωπολιτικών εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Η Ελλάδα καθίσταται συμπαραγωγός της διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφαλείας. Θα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και έχει θέσει ως μείζονα στόχο της δικής της παρουσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας την αποκατάσταση του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε ό,τι αφορά στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, την προστασία των ευάλωτων κατηγοριών πολιτών, ιδίως γυναικών και παιδιών σε συνθήκες πολέμου, την ασφάλεια των πλόων, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναπτύξουμε».
Διαβάστε επίσης
Politico: ”Ταύρος” η Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Το νέο δόγμα της Ursula von der Leyen για τη διαχείριση της ακροδεξιάς
Εξάρχου: Η Ελλάδα χρειάζεται νέο παραγωγικό μοντέλο