THEPOWERGAME
Αισιοδοξία επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, αφού μετά τη σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κιρ Στάρμερ, σύμφωνα με το Politico, υπάρχει η πεποίθηση, ότι το Λονδίνο θα σταματήσει να βάζει αναχώματα για την επιστροφή τους.
Αν και επισήμως η βρετανική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν έχει αλλάξει η θέση της για τα αρχαία γλυπτά – ένα θέμα που έχει προκαλέσει χρόνια αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών – το Politico καταγράφει ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι εμφανίστηκαν αισιόδοξοι μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Στάρμερ.
«Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο, εφόσον υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο», δήλωσε υψηλόβαθμος Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος στο μέσο. Ούτε η επίσημη ανακοίνωση της συνάντησης από την Ντάουνινγκ Στριτ ούτε η ελληνική πλευρά αναφέρθηκαν στα αρχαία γλυπτά, υπογραμμίζοντας ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ωστόσο, ο ίδιος Έλληνας αξιωματούχος, που αναφέρθηκε παραπάνω, επιβεβαίωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα των γλυπτών κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησής του με τον Στάρμερ. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αφαιρέθηκαν από την Ακρόπολη στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Βρετανό διπλωμάτη και λάτρη της τέχνης, λόρδο Έλγιν. Έκτοτε, εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.
Οι υποστηρικτές της επιστροφής τους — με πιο γνωστή την αείμνηστη τραγουδίστρια, ηθοποιό και πολιτικό Μελίνα Μερκούρη — ζητούν εδώ και δεκαετίες την επιστροφή τους στην Ελλάδα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ του μουσείου και Ελλήνων αξιωματούχων για πιθανή συμφωνία δανεισμού. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι αφαιρέθηκαν παράνομα και ζητά την επιστροφή τους, ώστε να εκτεθούν μαζί με τα υπόλοιπα γλυπτά του Παρθενώνα στο ειδικά σχεδιασμένο μουσείο στην ελληνική πρωτεύουσα.
Το Βρετανικό Μουσείο επί του παρόντος απαγορεύεται από νόμο του 1963 να επιστρέψει τα μάρμαρα στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο νόμος δεν εμποδίζει μια συμφωνία δανεισμού που θα μπορούσε να επιτρέψει την επιστροφή τους.
Το Politico υπενθυμίζει τη σοβαρή διπλωματική ένταση που ξέσπασε πέρυσι, όταν μια συνάντηση μεταξύ του Μητσοτάκη και του Ρίσι Σούνακ, ακυρώθηκε ξαφνικά την τελευταία στιγμή. Η ακύρωση ήρθε μετά τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, που συνέκρινε την αφαίρεση των γλυπτών από την Αθήνα με την κοπή της «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι στα δύο. «Δεν υπήρξε καμία αλλαγή στη θέση της κυβέρνησης», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Στάρμερ. «Πρόκειται για θέμα του Βρετανικού Μουσείου, και δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγή της νομοθεσίας σε αυτόν τον τομέα».
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα και τη διαχείριση των γλυπτών παραμένουν ζήτημα του Βρετανικού Μουσείου. «Όσον αφορά τον νόμο, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να τον τροποποιήσει για να επιτρέψει μόνιμη μετακίνηση», συμπλήρωσε.
Γλυπτά του Παρθενώνα: Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές
Περίπου το 53% των Βρετανών υποστηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.
Ωστόσο, οποιαδήποτε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση δεν στερείται πολιτικών κινδύνων. Ο σκιώδης υπουργός Πολιτισμού των Συντηρητικών, Σακίμπ Μπατί, δήλωσε σήμερα ότι ο Στάρμερ φαίνεται «έτοιμος να υποκύψει στην ριζοσπαστική αριστερά και να επιστρέψει τα Γλυπτά του Έλγιν στην Ελλάδα».
Ο Εντ Βέιζι, πρώην υπουργός των Συντηρητικών και πρόεδρος ομάδας πίεσης που προωθεί την επιστροφή των γλυπτών, δήλωσε την Τρίτη ότι «το κλίμα είναι πλέον πολύ καλύτερο από ό,τι ήταν υπό τη συντηρητική κυβέρνηση».
«Εάν το Βρετανικό Μουσείο καταλήξει σε αυτή τη συμφωνία, η κυβέρνηση των Εργατικών δεν θέλει να εμπλακεί, επειδή φοβάται αντιπαραθέσεις γύρω από θέματα πολιτισμικού πολέμου. Ωστόσο, τουλάχιστον έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα παρέμβει σε οποιαδήποτε συμφωνία που θέλει να προωθήσει ο Τζορτζ Όσμπορν», δήλωσε ο Εντ Βέιζι στο BBC.
«Κάθε πλευρά έχει τις κόκκινες γραμμές της», σημείωσε η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ. «Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι υπάρχει πλέον ένα διεθνές κλίμα που ευνοεί την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν κλαπεί ή αποσπαστεί βίαια από την επικράτεια μιας χώρας, στη γενέτειρά τους. Πρόκειται για ένα ηθικό ζήτημα που διατρέχει τις πολιτικές μεγάλων μουσείων και την πολιτιστική πολιτική διεθνώς».
Πρόσθεσε επίσης: «Δεν θα εργαζόμασταν με αυτή την αφοσίωση, εάν πραγματικά δεν πιστεύαμε ότι τα γλυπτά θα επιστρέψουν στο φως της Αττικής. Πιστεύουμε ότι θα γυρίσουν πίσω».
Διαβάστε επίσης
ΤτΕ: 7,8% αυξημένες οι τιμές των διαμερισμάτων το γ’ τρίμηνο
Apple TV: Οι καλύτερες σειρές και ταινίες που έχουν ανέβει
Αποθήκευση ενέργειας: Η χαρτογράφηση της ευρωπαϊκής αγοράς των 62 GW