THEPOWERGAME
Στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες μειώσεις φόρων, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει πιο εφικτό όσο τα διαρθρωτικά μέτρα παίρνουν μόνιμο χαρακτήρα και δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος. Όλα αυτά, στο πλαίσιο της παρουσίασης της έρευνας της Pulse σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου Κωστής Χατζηδάκης, Χρίστος Δήμας και Γιώργος Πιτσιλής, μίλησαν για τα νέα εργαλεία, που θα τεθούν σε λειτουργία το 2025 για την περαιτέρω βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «πιστεύω ότι τα στοιχεία της δημοσκόπησης (της Pulse) επιβεβαιώνουν την ορθότητα της πολιτικής μας και μας κάνουν ακόμα πιο αποφασισμένους να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη τόλμη στην εφαρμογή πολιτικών που στον πυρήνα τους έχουν τη φορολογική δικαιοσύνη και τον εξορθολογισμό, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε και για τη δυασαρέσκεια που έχει προκληθεί σε μερίδα πολιτών, ερωτώμενος αν πρόκειται να «κατέβει η ταχύτητα» μπροστά στις εκλογές» για να καταλαγιάσει ο θυμός. Όπως είπε «ήταν στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις η φορολογική δικαιοσύνη. Πιστεύω, όμως, ότι τελικά το ισοζύγιο, το πολιτικό και το οικονομικό, είναι θετικό για την κοινωνία. Να επαναλάβω αυτό το οποίο είπε ο κ. Υπουργός: τα πρόσθετα έσοδα τα οποία μπορέσαμε και συγκεντρώσαμε, πρωτίστως από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, επιστρέφουν στην κοινωνία μέσα από δύο αναθεωρήσεις προϋπολογισμών, μέσα από την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μέσα από στοχευμένες παροχές τις οποίες θα κάνουμε στο τέλος του έτους. Και ταυτόχρονα δημιουργώντας τον μόνιμο δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω μειώσεις φόρων. Εκεί θέλω πράγματι να σταθώ, διότι ακούω με απορία κάποιους έγκυρους και σοβαρούς αναλυτές να ισχυρίζονται ότι τα πρόσθετα έσοδα ήρθαν από αυξήσεις φόρων. Όχι, τα πρόσθετα έσοδα ήρθαν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και από την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Όσο τα διαρθρωτικά αυτά μέτρα έχουν μόνιμο χαρακτήρα μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε και άλλες μειώσεις φόρων και προτεραιότητα είναι να ανακουφίσουμε τη μεσαία τάξη».
Για το αν θα υπάρξουν νέες μειώσεις, σημείωσε ότι «στον προυπολογισμό που ψηφίζεται σε τρεις εβδομάδες έχουμε ήδη 12 μειωσεις φόρων, διόλου ευκαταφρόνητες, αλλά η χώρα έχει οροφές δαπανών. Τι μπορούμε να κάνουμε; Αν έχουμε σταθερή υπεραπόδοση από διαρθρωτικά μέτρα μπορούμε να μειώσουμε και άλλο τους φορολογικούς συντελεστές.
Όλες οι παρεμβάσεις που γίνονται από την ΑΑΔΕ, όπως το myData είναι μέτρα που διευκολύνουν από τη μία, αλλά και μας βοηθάνε να εντοπίζουμε την πραγματική φορολογητέα ύλη. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια χώρα που μειώνει το χρέος, έχει διπλάσια ανάπτυξη σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ και μειώνει τους φόρους. Είναι αρκετά ιδιαίτερο και θετικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα αυτό που πετυχαίνουμε».
Αναφορικά με τη μεσαία τάξη, που φαίνεται να είναι η πιο «αδικημένη», υποστήριξε, ότι «μπορούμε να είμαστε ακόμα πιο προσηλωμένοι στην περίπτωση των μεσαίων μέχρι το 2027. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε πάρει διαρθρωτικά μέτρα και όχι έκτακτα. Υπενθυμίζω ότι έχουμε πάρει και έκτακτα μέτρα, εμείς είμαστε η κυβέρνηση που φορολόγησε τους παραγωγούς ενέργειας».
Για την μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι νωρίς για να πει αν παραμένει στο τραπέζι, σημειώνοντας πως μια μονάδα μείωσης στο ΦΠΑ στοιχίζει 1 δισ. στα έσοδα. «Το κάναμε όταν χρειάστηκε, π.χ στα λιπάσματα για τους αγρότες για να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα», υπενθύμισε.
Διαβάστε επίσης
Bitcoin: Επόμενη στάση οι 100.000 δολάρια
Ναδάλ: Πόσα εκατομμύρια έβγαλε ο βασιλιάς της σκόνης
Motor Oil: Πώς προχωρούν οι επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση