THEPOWERGAME
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών θα αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών, φέρνοντας πιο κοντά την πράσινη μετάβαση, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Νάξο. Μιλώντας στην εκδήλωση για τη δημιουργία του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό «χρηματοδοτικό εργαλείο, που αξιοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους από το σύστημα εμπορίας ρύπων, προκειμένου να στηρίξει μεγάλα έργα». Όπως είπε, πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο που εντάσσεται στη στρατηγική της κυβέρνησης να στηρίζει έμπρακτα και ουσιαστικά τα ελληνικά νησιά. «Στεκόμαστε δίπλα στους νησιώτες και τις νησιώτισσες, από τα μεγάλα νησιά μέχρι τα μικρά, δεν αφήνουμε κανένα πίσω» ανέφερε. «Η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου είναι η πρώτη στην αύξηση του πληθυσμού της, παρουσιάζοντας εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης» συνέχισε.
Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα που δίνει στα νησιά το Ταμείο Απανθρακοποίησης, ο πρωθυπουργός εστίασε στο γεγονός ότι η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, μέσα από επενδύσεις που θα γίνουν πρωτίστως από τον ΑΔΜΗΕ, εξασφαλίζει ενεργειακή ασφάλεια και φθηνότερες τιμές ρεύματος για τους πολίτες, απαλλάσσοντας παράλληλα τις περιοχές από ρυπογόνες μονάδες ρεύματος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι σημαντικά κονδύλια από το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα κατευθυνθούν για να χρηματοδοτηθούν μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας και μικρές, ευέλικτες ΑΠΕ στα νησιά. Να γίνει «συγκριτικό πλεονέκτημα και όχι αγγαρεία» η πράσινη μετάβαση στα νησιά, ζήτησε ο πρωθυπουργός, καλώντας τις τοπικές αρχές να αγκαλιάσουν την προσπάθεια.
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών εντάσσεται στην εθνική στρατηγική να «μετατρέψουμε τον ήλιο και τον άνεμο σε μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα», είπε ακόμη, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι δεν είναι πατριωτικό να εισάγει η Ελλάδα πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του αναφέρθηκε τα μικρά φωτοβολταϊκά και τα συστήματα αφαλάτωσης που θα δημιουργηθούν με κεφάλαια από το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών. «Οι κάτοικοι στα νησιά θα έχουν φθηνότερο ρεύμα, αποκτώντας παράλληλα πρόσβαση σε ποιοτικό και καθαρό νερό για ύδρευση» σημείωσε ακόμη, κάνοντας λόγο για επικίνδυνη παραφιλολογία όσον αφορά αυτά που διακινούνται για τις ανεμογεννήτριες και τα «μειονεκτήματά» τους.
Διαβάστε επίσης
Γιατί η Θεσσαλονίκη χρειάστηκε 40 χρόνια για το μετρό
Γιατί είναι επικίνδυνο να ανεβάζετε ιατρικές εξετάσεις σε AI chatbots
Motor Oil: Πώς προχωρούν οι επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση