THEPOWERGAME
Μετά την ενότητα της οικονομίας, οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν τις απόψεις τους για την κλιματική κρίση κατά τη δεύτερη ενότητα της τηλεμαχίας στην ΕΡΤ.
Παύλος Πολάκης: Τόνισε την ανάγκη κατανόησης της κλιματικής κρίσης και υιοθέτησης νέων πολιτικών λύσεων. Υπογράμμισε ότι ζούμε σε εποχή μετάβασης, όπου η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση φυσικών πόρων προκαλεί ρύπανση, κατάργηση βιοποικιλότητας και κλιματική αλλαγή. Επισήμανε πως η 4η βιομηχανική επανάσταση (ψηφιοποίηση, τεχνητή νοημοσύνη) θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης, κάτι που δεν γίνεται επαρκώς. Πρότεινε άμεση επένδυση σε αντιπλημμυρικά έργα, αναφέροντας ότι σημαντικά έργα, όπως αυτά μετά τον «Ιανό», εκκρεμούν.
Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις Κασσελάκη για το Μάτι, ο Πολάκης σημείωσε πως «χρησιμοποιούνται τοξικά επιχειρήματα από την Ομάδα Αλήθειας της Ν.Δ.», απορρίπτοντας ισχυρισμούς για «κρυφούς νεκρούς».
Σωκράτης Φάμελλος: Για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, δήλωσε ότι δεν υπάρχει προοπτική για νέες άδειες λόγω της βιωσιμότητας που απειλείται από φυσικές καταστροφές, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι ήδη αδειοδοτημένες περιοχές παραμένουν στο πλάνο. Εξήγησε πως η οικολογική του στάση δεν αποτελεί μόδα, αλλά δέσμευση ζωτικής σημασίας.
Νικόλας Φαραντούρης: Εστίασε στο πρόβλημα της λειψυδρίας, αναφέροντας την ανάγκη συντονισμού των μηχανισμών πολιτικής προστασίας των κρατών-μελών της Ε.Ε. και πρότεινε ένα εθνικό σχέδιο πολιτικής προστασίας με έμφαση στην περιφέρεια. Σχετικά με τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σημείωσε ότι απαιτείται ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός πριν από οποιαδήποτε ενέργεια, ώστε να αποφευχθεί ένα ανεξέλεγκτο «Ελντοράντο».
Σε ερώτηση του Πολάκη σχετικά με την ανακατεύθυνση χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης σε ενεργειακές κοινότητες, ο Φαραντούρης υπενθύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε το θεσμικό πλαίσιο για ενεργειακές κοινότητες και κάλεσε για στήριξή τους μέσω συγκεκριμένων πολιτικών.
Απόστολος Γκλέτσος: Για τη διαχείριση ακραίων καιρικών φαινομένων, υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης και τη λήψη μέτρων πριν την εκδήλωση των φαινομένων, σημειώνοντας ότι «οι πυρκαγιές σβήνονται έναν-δύο χειμώνες πριν, μέσω προληπτικών και αντιπλημμυρικών μέτρων».
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές οπτικές των υποψηφίων αλλά και τις κοινές ανησυχίες για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη χώρα.
Διαβάστε επίσης
Economist: Πιθανή η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα το 2025
Αυτοί οι 5 σεφ κατέχουν τα σκήπτρα του αμερικανικού fine dining
Ταμείο Απανθρακοποίησης: Δύναμη πυρός 3 δισ. για το πρασίνισμα των νησιών