THEPOWERGAME
Οι απόψεις για την οικονομική πολιτική αποτέλεσαν την αφετηρία του debate μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες μόλις μέρες πριν τις κάλπες που θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο.
Ο Απόστολος Γκλέτσος δήλωσε: «Με δική μου προεδρία δεν θα ψηφίζαμε τον προϋπολογισμό, καθώς το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με την Ευρώπη, ενώ ο ελληνικός λαός βιώνει έντονη φτώχεια, σε αντίθεση με τα καρτέλ που αυξάνουν τα κέρδη τους». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε με «προίκα» 37 δισ. από την κυβέρνηση Τσίπρα, ρυθμισμένο χρέος, 30 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, με βασικό στόχο τη σύγκλιση με την Ευρώπη. «Σήμερα είμαστε στην 26η θέση στην Ευρώπη. Υπάρχει απόκλιση», τόνισε.
Ο Παύλος Πολάκης υποστήριξε: «Πρέπει να επιστρέψει ο 13ος μισθός και η 13η σύνταξη από φέτος, κάτι που επιτρέπουν τα πλεονάσματα. Στόχος μου είναι η οικονομική ανάπτυξη για τη μείωση του χρέους, ενώ παράλληλα πρέπει να αναστραφεί η υποτίμηση της εργασίας που έφεραν τα μνημόνια». Αναφερόμενος στην κριτική του για τα πλεονάσματα της κυβέρνησης Τσίπρα, σημείωσε ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε απόθεμα 30 δισ., θα έπρεπε τα επιπλέον κεφάλαια να έχουν επιστρέψει στην αγορά και στις κοινωνικές ομάδες.
Στην ερώτηση του Νικόλα Φαραντούρη για την αντιμετώπιση των καρτέλ, ο Πολάκης απάντησε ότι η λύση βρίσκεται στην «επανάκτηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας υπό δημόσιο έλεγχο», όπως η επιστροφή της Εθνικής Τράπεζας, η απόκτηση του 51% της ΔΕΗ και ο έλεγχος στα ΕΛΠΕ. «Χωρίς αυτά, τα καρτέλ θα συνεχίσουν να ευνοούνται», υπογράμμισε.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για ψέματα που καλύπτουν την ακρίβεια, τονίζοντας ότι «η αισχροκέρδεια επιβαρύνει τους φτωχούς και ευνοεί τους πλούσιους». Πρότεινε μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, δημόσιες πολιτικές για τη στέγη και την κατασκευή 10.000 κατοικιών ετησίως, καθώς και μέτρα στήριξης των ευάλωτων ομάδων. Σε ερώτηση του Πολάκη για την επιστροφή της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ στο δημόσιο, ανέφερε ότι επί Τσίπρα υπήρχε τετραπλή πρόταση για δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ και ανώτατο ποσοστό κέρδους.
Ο Νικόλας Φαραντούρης, σε ερώτηση για τη συνεργασία επιχειρήσεων και Πανεπιστημίων, ξεκαθάρισε ότι το πλάνο του δεν ταυτίζεται με τη λογική ενός «business friendly» κόμματος, αλλά περιλαμβάνει προτάσεις όπως η διάσωση της Αυγής και του Κόκκινου με συμμετοχή ιδιωτών, όπως επιθυμούν και οι εργαζόμενοι. Δήλωσε ότι δεν δαιμονοποιεί την επιχειρηματικότητα, αλλά δίνει προτεραιότητα στη στήριξη της κοινωνίας. Παράλληλα, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την πραγματική αριστεία, απορρίπτοντας την προσχηματική.
Διαβάστε επίσης
Economist: Πιθανή η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα το 2025
Αυτοί οι 5 σεφ κατέχουν τα σκήπτρα του αμερικανικού fine dining
Ταμείο Απανθρακοποίησης: Δύναμη πυρός 3 δισ. για το πρασίνισμα των νησιών