THEPOWERGAME
Την ανάγκη να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για τις τεταμένες σχέσεις που υπάρχουν.
Όπως είπε ο κ. Δένδιας η ελληνική πλευρά αποδίδει σημασία στην ύπαρξη αυτών των σχέσεων και επιθυμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να επανέλθουν στο επίπεδο που βρισκόταν και όχι να διολισθήσουν σε περαιτέρω επιδείνωση.
«Πιστεύουμε ότι η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης και παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων. Για αυτό είναι απαραίτητη η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας και απώτερος σκοπός πρέπει να είναι η ομαλοποίηση αυτών των σχέσεων», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι το όφελος θα είναι αμοιβαίο από μια ομαλοποίηση των σχέσεων, καθώς η ΕΕ, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας ενώ είναι κοινές και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
«Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεσμεύεται από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της. Θα συνεχίσει να τονίζει, όμως, την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης του διαλόγου και της δημιουργίας των συνθηκών που θα επιτρέψουν, σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού, την εξομάλυνση και μετά -σε δεύτερη φάση – την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας. Αυτό είναι και το μήνυμα που θα μεταφέρει αύριο, στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», τόνισε ο κ. Δένδιας.
Σχετικά με το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί και στη χώρα μας το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik V, δέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως «όσον αφορά το ζήτημα του εμβολίου, αυτό ξέρετε, από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε., ότι εξαρτάται στην πραγματικότητα από μια απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο». «Και κατά συνέπεια, η χώρα μου θα ακολουθήσει αμέσως αυτή την απόφαση. Είναι προφανές ότι η χώρα μου έχει κάθε κίνητρο να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή γκάμα εμβολίων. Δεν έχουμε κανένα λόγο ή κανένα κίνητρο να μην χρησιμοποιούμε όλες τις δυνατότητες για να αντιμετωπίσουμε τον COVID. Όμως, ακριβώς επειδή δεν εξαρτάται από την Ελληνική Δημοκρατία δεν μπορώ και να σας δώσω ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ως προς αυτό», συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ως προς το εάν η χώρα μας θα αναγνωρίζει πιστοποιητικό εμβολιασμού με το Sputnik V, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε: «Νομίζω ότι συνδυάζουμε δύο θέματα τα οποία είναι ξεχωριστά. Καταρχήν, η Ελλάδα βεβαίως αναγνωρίζει το πιστοποιητικό όσων έχουν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, το Sputnik. Και κατά συνέπεια, ο οποιοσδήποτε θελήσει να εισέλθει στην Ελλάδα με ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού με το Sputnik δεν θα έχει το παραμικρό πρόβλημα. Όπως, επίσης – για να υπάρχει σαφήνεια ως προς την απάντηση για την είσοδο στην Ελλάδα – άλλη μια εναλλακτική πιθανότητα είναι ένα τεστ 72 ωρών πριν από την είσοδο στη χώρα. Όπως σας είπα πριν, η Ελλάδα είναι έτοιμη να καλωσορίσει τους επισκέπτες της και πάντα, όλα τα χρόνια, πάρα πολλοί από αυτούς έρχονταν από τη Ρωσία».