THEPOWERGAME
Μια σημαντική πολιτική παρέμβαση πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ινστιτούτου που φέρει το όνομά του, με κεντρικό θέμα την ακρίβεια και τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας. Κατά την ομιλία του, έθεσε ως βασικό στόχο την αντιστροφή της πορείας φτωχοποίησης και τη δημιουργία μιας οικονομίας που δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά από τον τουρισμό και το real estate. Υπογράμμισε ότι ο νέος εθνικός στόχος πρέπει να είναι η κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη, επιδιώκοντας τη συμπερίληψη των λαϊκών στρωμάτων που στήριξαν τη χώρα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη για μια συνολική σύγκρουση με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ώστε να επιτευχθεί υγιής ανταγωνισμός και μείωση των ανισοτήτων. Πρότεινε μια δίκαιη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, την αντιστροφή του μίγματος έμμεσων και άμεσων φόρων, καθώς και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, ζήτησε την αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα, προκειμένου να στηρίζει την καινοτομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντί να εξυπηρετεί πελατειακά συμφέροντα και ολιγοπώλια.
Ένα από τα βασικά σημεία της ομιλίας του ήταν η ανάγκη για αλλαγές στον τομέα της ενέργειας, με τη δημιουργία μιας εξωχρηματιστηριακής αγοράς που θα διαμορφώνει τις τιμές μέσω διμερών συμβολαίων, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και όχι μέσω του ελέγχου λίγων μεγάλων εταιρειών. Παράλληλα, υποστήριξε την ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων, που θα μειώσουν αισθητά τις τιμές για τους πολίτες.
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις πολιτικές εξελίξεις, κάνοντας έμμεσες αναφορές στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στις διεργασίες στην Κεντροαριστερά. Εξέφρασε την ανησυχία του για την ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα και τον κίνδυνο ανόδου της Ακροδεξιάς, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, υποστήριξε ότι υπάρχει ελπίδα, καθώς «η κοινωνική αντιπολίτευση» φαίνεται να αρχίζει να κινείται, αν και η πολιτική αντιπολίτευση παραμένει αδύναμη.
Τσίπρας: Υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης με ορίζοντα το 2030
Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη για ένα «στρατηγικό αναπτυξιακό κράτος», που θα αντικαταστήσει το επιτελικό κράτος, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, εξυπηρετεί πελατειακές σχέσεις και ολιγοπωλιακά συμφέροντα. Επισήμανε την ανάγκη για βαθιές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη και τους θεσμούς, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών, όπως η Αρχή Ανταγωνισμού.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε για την υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης με χρονικό ορίζοντα το 2030, το οποίο θα βασίζεται στη διαφανή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και τις μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς όπως οι υποδομές, το ανθρώπινο κεφάλαιο και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το σχέδιο αυτό, τόνισε, είναι αναγκαίο για να μην χάσει η χώρα την ευκαιρία να επανακτήσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή.
Διαβάστε επίσης
BRICS vs ΔΝΤ: Η μάχη για την παγκόσμια κυριαρχία
Playboy: Ο γιος του Χιου Χέφνερ δίνει 100 εκατ. για το brand
Πυρηνική ενέργεια: Η Ελλάδα μελετά τις νέες τεχνολογίες “χωρίς να βιάζεται”