THEPOWERGAME
Στις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στα σχολεία και σε άλλες που ετοιμάζονται, αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του, στο ραδιόφωνο του Real, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έως το τέλος της θητείας της, θα επανασχεδιάσει «κάθε λεπτομέρεια για τα σχολεία, οι αλλαγές θα είναι συνεχείς».
Ο υπουργός Παιδείας βρίσκεται στο Παρίσι για να λάβει μέρος σε συνέδριο της UNESCO σχετικά με την ψηφιακή τεχνολογία αναφερόμενος στο συνολικό κυβερνητικό σχέδιο για τη σχολική εκπαίδευση.
Ειδικότερα, παρουσίασε αναλυτικά τις αλλαγές που έχουν ήδη αποφασιστεί και ανακοινωθεί και αφορούν:
α. στις προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αναπληρωτών προς όφελος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των μαθητών. «Στην περσινή περίοδο η αναλογία μόνιμών-αναπληρωτών ήταν 150.000 προς 50.000, θέλουμε να μειώσουμε και άλλο αυτή την αναλογία για να στηρίξουμε την εκπαιδευτική διαδικασία» διευκρίνισε.
β. Στο θέμα τη χρήσης των κινητών στα σχολεία με συγκεκριμένους κανόνες και ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συνεπειών για την αλόγιστη χρήση τους «έχει αναδειχθεί η διασύνδεση της αλόγιστης χρήσης των κινητών με την έξαρση του Bulling στα σχολεία και αυτό χρειάζεται να σταματήσει» τόνισε, ενώ ανέφερε πως «σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυβερνήσεις και υπουργοί Παιδείας αναζητούν τρόπους να σταματήσουν αυτή τη χρήση των κινητών για να προστατευθούν βασικές ανθρώπινες αξίες, η ίδια η UNESCO προτρέπει προς αυτή την κατεύθυνση. Είχε ξεχειλώσει αυτό το πράμα με τα κινητά και χρειάζεται να αντιμετωπιστεί».
Ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε πως «όλη την προηγούμενη περίοδο οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί ζητούσαν εργαλεία για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, τώρα τους τα δίνουμε και μάλιστα με υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και αναλυτικά θα προβλέπει και το πλαίσιο συνεπειών. Αυτή τη φορά δεν μένουμε, όπως οι προηγούμενοι, σε μια απλή εγκύκλιο, αλλά πάμε να λύσουμε το θέμα με υπουργική απόφαση».
γ. Στην τήρηση των κανόνων εντός της σχολικής κοινότητας με ευθεία αναφορά στην οικογένεια των μαθητών σε περιπτώσεις βανδαλισμών των υποδομών. «Θα πληρώνει η οικογένεια για κάθε καταστροφή που προκαλεί το παιδί τους» υποστήριξε.
Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε, επίσης, στο εκτενές πρόγραμμα ανακαινίσεων σε σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα. «Eίναι 12.812 σχολεία και παρόλο που η ευθύνη ανήκει στους δήμους δεν μπορεί η πολιτεία να μένει αμέτοχη. Καλός ο διαδραστικός πίνακας, αλλά δεν γίνεται να λειτουργεί από τη μια αυτός και από την άλλη να πέφτουν σοβάδες στην αίθουσα» δήλωσε, διευκρινίζοντας πως οι λεπτομέρειες αυτής της πρωτοβουλίας θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τις επόμενες μέρες.
Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε τις λεπτομέρειες για την ίδρυση και λειτουργία του ψηφιακού φροντιστηρίου τόσο για την Γ΄ Λυκείου, «για τους μαθητές της οποίας θα είναι ζωντανό με καθηγητές που αποσπούμε στο υπουργείο, ενώ ετοιμάζουμε και τις ψηφιακές προϋποθέσεις για την ενότητα ερωτήσεων-απαντήσεων από τους μαθητές», όσο και για τις υπόλοιπες τάξεις γυμνασίου και λυκείου «στις οποίες ήδη λειτουργούν ψηφιακά μαθήματα σε μαθηματικά και γλώσσα».
«Ειδικά για τη Γ΄ Λυκείου μπορεί ο κάθε μαθητής από όλη την Ελλάδα να εγγραφεί και να παρακολουθήσει τα μαθήματα χωρίς κανένα κόστος» τόνισε.
Ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε πως «έως το τέλος του σχολικού έτους θα έχουμε ψηφιοποιήσει όλη την ύλη του σχολείου».
Για τις μετεγγραφές των τριτέκνων φοιτητών σε ΑΕΙ της περιοχής μόνιμης κατοικίας τους χωρίς κανένα άλλο κριτήριο ο υπουργός ανέφερε ότι «είμαστε υποστηρικτές αυτής της προοπτικής, εξετάζουμε τον τρόπο που αυτό θα γίνεται» και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την κυβερνητική πολιτική.
Τέλος, αναφερόμενος «στη χρονιά του σχολείου» δήλωσε πως «δεν θα μείνουμε σε αυτά που έως τώρα έχουμε υλοποιήσει ή υλοποιούμε. Οι αλλαγές θα συνεχιστούν. Από την επόμενη χρονιά θα έχουμε σε ψηφιακή μορφή το πολλαπλό βιβλίο και την μεθεπόμενη σε έγχαρτη. Θα ανασχεδιάσουμε κάθε λεπτομέρεια στα σχολεία» κατέληξε.
Διαβάστε επίσης
Alumil: Άλμα κερδών στο εξάμηνο, προς νέα projects στο εξωτερικό
Τουρκία: Τα χάλια της οικονομίας και η λεπτή γραμμή Σιμσέκ
Great Sea Interconnector: Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις