THEPOWERGAME
Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ο Παύλος Πολάκης έθεσε θέμα ηγεσίας και οι εκπρόσωποι της ομάδας των «87» αποχώρησαν δηλώνοντας ότι δεν θα νομιμοποιήσουν διαδικασίες, συμπεριφορές και αποφάσεις, που ευτελίζουν και τους ίδιους ως πρόσωπα και το κόμμα. Ο ρόλος «κλειδί» του Νίκου Παππά.
Όπως σημειώνουν τα parapolitika.gr, τελικά ο Παύλος Πολάκης, όπως άλλωστε αναμενόταν, απασφάλισε θέτοντας ευθέως θέμα ηγεσίας στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και πλέον η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ περιπλέκεται πολλαπλώς και με άγνωστη κατάληξη.
Ο Χανιώτης βουλευτής στην παρέμβασή του τόνισε (σε ελεύθερη απόδοση) ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει τα φόντα να ηγηθεί και πως θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή προσώπου στην προεδρία. Πρόκειται στην ουσία για πρωτοφανές συμβάν συνολικά στα πολιτικά χρονικά της Μεταπολίτευσης, καθώς ποτέ και σε κανένα κόμμα δεν αμφισβητήθηκε η πολιτική επάρκεια ενός αρχηγού με αυτόν τον ευθύ τρόπο. Το βέβαιο είναι πως σε αυτή τη φάση το κόμμα χωρίζεται στα τρία, με ό,τι αυτό σημαίνει για την (όποια) ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ προσεχώς.
«Η ηγεσία δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι. Δεν μπορεί να δώσει πολιτική λύση. Χρειάζεται αλλαγή, και εγώ θα συμβάλω σε αυτή την προσπάθεια αλλαγής», είπε ο κ. Πολάκης. Δήλωση που ερμηνεύεται ως πρόθεση του Σφακιανού να παίξει ο ίδιος δυνατά στις διεργασίες που έρχονται και να θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία.
Να σημειωθεί ότι ο Παύλος Πολάκης επέλεξε να… στήσει τα μέλη του οργάνου, καθώς συνδέθηκε με μεγάλη καθυστέρηση μέσω Zoom στη συνεδρίαση. «Δεν σηκώνω το γάντι, όποιος θέλει ας κάνει μομφή στην Κεντρική Επιτροπή. Δεν θα τα βροντήξω ποτέ», ήταν η μάλλον αμήχανη, πρώτη αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη, γνωρίζοντας πως η μεγάλη δύναμη του Χανιώτη δεν βρίσκεται στα κομματικά όργανα, αλλά στη λαϊκή βάση, όπου διαθέτει μεγάλο έρεισμα.
«Κλειδί» η στάση Παππά
Ωστόσο σε αυτή τη φάση οι εσωκομματικοί συσχετισμοί δυνάμεων βρίσκονται υπό αίρεση και με αυτή την έννοια το ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα στρέφεται στη στάση που θα κρατήσει ο Νίκος Παππάς. Κι αυτό καθώς θεωρείται πως ελέγχει σημαντικό τμήμα του κόμματος και της Κεντρικής Επιτροπής. Αν ο Νίκος Παππάς αλλάξει στρατόπεδο, «τελειώνει» οριστικά τον Κασσελάκη, ο οποίος ήδη πρέπει να νιώθει το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια του. Και βεβαίως, το μείζον ερώτημα είναι ποιο από τα τρία στρατόπεδα θα υποστηρίξει ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα.
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Παππάς ήταν αυτός που κράτησε ουσιαστικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του, στις θυελλώδεις μέρες που προηγήθηκαν πριν από το τελευταίο συνέδριο, όταν ο Αλέξης Τσίπρας έθετε ουσιαστικά θέμα ηγεσίας. Ο Παύλος Πολάκης, στη δραματική όπως εξελίχθηκε συνεδρίαση της ΠΓ, η οποία θεωρητικά θα γινόταν για να βρεθεί μια λύση σχετικά με τα χρεοκοπημένα κομματικά ΜΜΕ και τους απλήρωτους εργαζόμενους της «Αυγής» και του ρ/σ Στο Κόκκινο, έβγαλε πλήρως ακατάλληλο τον Στέφανο Κασσελάκη, εκφράζοντας κατά βάση μεγάλο τμήμα της συριζαϊκής βάσης που έχει ανέβει στα κάγκελα με το επαναλαμβανόμενο και σε ισχυρές δόσεις lifestyle του νυν αρχηγού.
Μάλιστα ο Σφακιανός κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τον Κασσελάκη ότι περιστρέφεται διαρκώς γύρω από τον δικαιωματισμό και πως δεν μπορεί να αφουγκραστεί και να εκφράσει τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα. «Παράγουμε πολύ περισσότερα παραπολιτική από πολιτική ύλη. Πρέπει να περάσουμε από την ηθικολογία της συμπεριφοράς και τη θεωρητικολογία της απογειωμένης ιδεολογικοποίησης επί παντός επιστητού και επί οποιουδήποτε δικαιώματος (σ.σ.: ερμηνεύεται ως μπηχτή για την εμμονή Κασσελάκη με τη woke ατζέντα), σε μια σαφή, ξεκάθαρη, συγκεκριμένη πολιτική γραμμή, για να ρίξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη», ακούγεται να λέει σε ηχητικό απόσπασμα που αποκάλυψε το parapolitika.gr και σε άλλο σημείο τόνισε: «Με ένα πρόγραμμα λαϊκά κατανοητό, κοινωνικά αναγκαίο, σε σύγκρουση με τη διαπλοκή, που να φέρνει ελπίδα στη νέα γενιά. Δυστυχώς η σημερινή μας ηγεσία από ό,τι φαίνεται δεν μπορεί να το εξασφαλίσει και γι’ αυτό χρειάζονται μεγάλες αλλαγές σύντομα και όσο με αφορά θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ».
Απάντησε δε και στην Όλγα Γεροβασίλη για όσα είπε η αντιπρόεδρος της Βουλής περί «ανθρωποφαγίας» της Αθηνάς Λινού, υπενθυμίζοντας ότι η ίδια «είχε προχωρήσει σε διχαστική και ανθρωποφαγική επίθεση» εναντίον του, ζητώντας την ολοκλήρωση της διαγραφής του. «Φυσικά και αντιστάθηκα μέσα από τα social media. Γι’ αυτό ήρθαν και δεύτερες σκέψεις σε όλους, όπως η Όλγα Γεροβασίλη, που έλεγε ότι, καλή η διαγραφή του Πολάκη, αλλά πρέπει να ολοκληρωθεί, όχι να μείνει μισή. Αυτή είναι μία δήλωση εσωστρέφειας και εμφυλίου και ανθρωποφαγίας», είπε ο Π. Πολάκης. Ειδικότερα για την κυρία Λινού τόνισε ότι «αν, μετά από όσα αποκαλύφθηκαν, επρόκειτο για βουλευτή της ΝΔ, σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητούσε την αποπομπή της».
Τι προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ αν το 50%+1 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής άρει την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο, συγκαλείται έκτακτο συνέδριο και, εφόσον ληφθεί απόφαση, τα μέλη και οι φίλοι εκλέγουν νέο πρόεδρο. Τα κενά, ωστόσο, στο καταστατικό είναι πολλά και επιδέχονται πολλές ερμηνείες. Με άλλα λόγια, αν ανοίξει αυτή η συζήτηση μπορεί να εξελιχθεί σε νέο κύκλο αντιπαραθέσεων λόγω των πολλαπλών απόψεων. Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ πάντως προβλέπει τα εξής για τον πρόεδρο του κόμματος: «Ο/Η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκπροσωπεί δημόσια το κόμμα και είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εάν είναι βουλευτής. Σε περίπτωση που ο/η πρόεδρος του κόμματος δεν είναι βουλευτής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει τον/ την πρόεδρό της. Η απόφαση αυτή της ΚΟ χρειάζεται την επικύρωση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50%+1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο».
Διαβάστε επίσης
Χρέη στο Δημόσιο: 9 στους 10 κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση τους
Οι επενδύσεις στις μαρίνες που στηρίζουν το ελληνικό real estate
Nέες σκιές για την κατασκευή του αγωγού Power of Siberia 2