THEPOWERGAME
«Η Ελληνική Πολιτεία έχει πια στη διάθεσή της ένα πλαίσιο κρατικής αρωγής, το οποίο είναι δοκιμασμένο και το οποίο η απαίτηση μας είναι να τρέξει πολύ γρήγορα. Νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε γιατί έχουμε χειριστεί και άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών με πολλαπλάσιους δικαιούχους». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προήδρευσε την Τρίτη (20/8) σε ευρεία σύσκεψη στην Πεντέλη με τους συναρμόδιους υπουργούς και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου στη βορειοανατολική Αττική και τα αποτελέσματα των αυτοψιών που έχουν διενεργηθεί.
Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στα ζητήματα της αποκατάστασης, της κάλυψης των ζημιών που αφορούν τις περιουσίες των πολιτών που επλήγησαν. Όπως είπε, κάθε περιουσία η οποία χάνεται είναι μια τραγωδία για τον ιδιοκτήτη. Επεσήμανε ότι το κράτος έχει την δυνατότητα, μέσα από το πλαίσιο το οποίο έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση «πολύ γρήγορα να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται να ξαναπατήσουν στα πόδια τους, είτε μιλάμε για κατοικίες, είτε μιλάμε για επιχειρήσεις». Και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα δοκιμασμένο πρόγραμμα, «το οποίο στους αριθμούς που έχουμε να διαχειριστούμε μπορεί και πρέπει να τρέξει πολύ γρήγορα».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των πυρκαγιών και τόνισε ότι η κυβέρνηση εκπονεί σχέδιο για αντιπλημμυρική θωράκιση, ενώ ευχαρίστησε για άλλη μια φορά όλους όσοι βρέθηκαν στο πεδίο, τα στελέχη του κρατικού, τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης και τους εθελοντές. Υπογράμμισε επίσης ότι φέτος αντιμετωπίστηκαν σχεδόν 4.000 πυρκαγιές, και πάρα πολλές από αυτές ήταν στην Αττική. «Αυτή ήταν, δυστυχώς, η μόνη φωτιά η οποία ξέφυγε, παρά το γεγονός ότι και σε αυτήν τη φωτιά υιοθετήθηκε το σωστό, όπως απεδείχθη σε πάρα πολλές άλλες φωτιές, δόγμα της πολύ γρήγορης πρώτης προσβολής» σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου θα γίνει ένας συνολικός απολογισμός στη Βουλή για το τι πήγε καλά και τι όχι, ενώ εξήρε τον ρόλο της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. «Η τεχνολογία μάς έχει βοηθήσει πολύ. Δεν υπάρχει πια καμία σχέση ως προς την ταχύτητα με την οποία βλέπουμε τις φωτιές σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβαινε στο παρελθόν. Και αυτό, ναι, θέλει έναν συνδυασμό drones, καμερών, αλλά δημιουργούμε ήδη μία τεχνολογική υποδομή, η οποία μας επιτρέπει να μπορούμε να εντοπίζουμε πολύ γρήγορα τις φωτιές και να υιοθετούμε φυσικά το δόγμα της πρώτης προσβολής με πολύ πιο επιθετικό τρόπο απ’ ό,τι το έχουμε κάνει» συνέχισε. Και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα και στα ζητήματα του συντονισμού και μεταξύ του υπουργείου, της Πυροσβεστικής, των Δήμων, της Περιφέρειας, και των Δασαρχείων.
«Δεν συνέβαιναν αυτά τα πράγματα στο παρελθόν. Νομίζω ότι κάποιοι είστε παλαιότεροι εμού, έχετε διαχειριστεί και άλλες φωτιές. Έχουμε κάνει βήματα προόδου σε αυτή την κατεύθυνση και νομίζω ότι αυτά είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε» κατέληξε.
Διαβάστε επίσης
Κρυμμένοι θησαυροί σε 4 πολυτελή ταξίδια στην Ιταλία
Η Νιγηρία επιβάλλει ΦΠΑ στις συναλλαγές crypto
Η Ευρώπη αναζητεί νέες αποθήκες ενέργειας μετά τις επιθέσεις στην Ουκρανία