THEPOWERGAME
Όλο και περισσότερα ερωτήματα δημιουργούνται, καθώς νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως σχετικά με το σκάνδαλο υποκλοπών, έπειτα από δημοσίευμα της ιστοσελίδας insidestory.gr που έκανε λόγο για 27 κοινούς στόχους του Predator και της ΕΥΠ.
Ωστόσο, όπως έγραψε η εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», τελικά ήταν 28 τα τηλέφωνα των προσώπων που είχαν παγιδευτεί και επιμολυνθεί με το κακόβουλο λογισμικό Predator, ενώ παράλληλα είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ.
Το «Βήμα» επισημαίνει ότι «από τους 116 ταυτοποιημένους αριθμούς με σημείο αναφοράς το πόρισμα της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων, διαπιστώθηκε ότι για τους 28 από αυτούς είχαν εκδοθεί και εισαγγελικές διατάξεις παρακολούθησης από την ΕΥΠ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 24% επί του συνόλου».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ο κύκλος των παρακολουθήσεων περιλαμβάνει υψηλόβαθμα στελέχη που υπηρετούσαν στις Ένοπλες Δυνάμεις, υψηλόβαθμα στελέχη της Δημόσιας διοίκησης, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, πρόσωπα από τον καλλιτεχνικό χώρο όπως και έναν ανώτατο τραπεζικό λειτουργό».
Στα ονόματα που πέρα από το κακόβουλο λογισμικό Predator είχε ζητηθεί άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφαλείας για να παρακολουθούνται και από την ΕΥΠ, όπως έφερε στο φως της δημοσιότητας το Inside Story, μεταξύ άλλων είναι:
- Κωστής Χατζηδάκης – Υπουργός Οικονομικών
- Τάκης Θεοδωρικάκος – Υπουργός Ανάπτυξης
- Μανώλης Γραφάκος – ΓΓ Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
- Γιώργος Μυλωνάκης – Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ
- Θανάσης Κουκάκης – Δημοσιογράφος
- Χρήστος Μπαρδάκης – Οικονομικός Εισαγγελέας
Η κατάθεση Κοντολέων
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Mega, ταυτόχρονα, το Reuters αποκαλύπτει ότι ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, σε κατάθεσή του στη Δικαιοσύνη κεκλεισμένων των θυρών τον Μάιο επανέλαβε ότι επί των ημερών του δεν χρησιμοποίησαν οι Μυστικές Υπηρεσίες κακόβουλο λογισμικό.
«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, είμαι κατηγορηματικός ως προς αυτό, η ΕΥΠ ούτε αγόρασε, ούτε ενοικίασε ή χρησιμοποιούσε παράνομο λογισμικό κατασκοπείας Predator».
Στην ίδια κατάθεση, σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Κοντολέων λέει ότι παραιτήθηκε μετά από λανθασμένες ενέργειες που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια νόμιμων διαδικασιών υποκλοπών και πως δεν είχε ενημερώσει το Μαξίμου για τα υπό παρακολούθηση πρόσωπα και τις μεθόδους.
«Για επιχειρησιακά θέματα (συλλογή πληροφοριών, επιλογή στόχων και μεθόδων) οι πολιτικοί μου επόπτες, ο Γενικός Γραμματέας και ο Πρωθυπουργός, δεν ενημερώθηκαν και δεν ζήτησαν να ενημερωθούν από εμένα».
«Κανένα σχόλιο, η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη», απαντούν από το Μέγαρο Μαξίμου.