THEPOWERGAME
Σε δημοσιεύματα που αφορούν στον πρόεδρο της ΕΡΤ, Κωνσταντίνο Ζούλα και τα οικονομικά της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Τα όσα αποκαλύπτονται από σειρά δημοσιευμάτων σχετικά με τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Κωνσταντίνο Ζούλα, αναδεικνύουν το τι εννοεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την “αριστεία”. Τα οικονομικά πεπραγμένα της διοίκησης της ΕΡΤ επί προεδρίας του κ. Ζούλα, τον οποίο είχε προτείνει για τη συγκεκριμένη θέση ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης το 2019, ενώ διατελούσε διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ (!), έχουν ως εξής: Χρέη ύψους 122 εκατομμυρίων ευρώ προς την ΕΡΤ από τους παρόχους ενέργειας και ραγδαία πτώση κερδών τα τελευταία δύο χρόνια. Επιπλέον, όπως επισημαίνεται από τα σχετικά ρεπορτάζ, ο κ. Ζούλας δεν διαθέτει πτυχίο αναγνωρισμένο από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, το οποίο είναι προαπαιτούμενο για τη συγκεκριμένη θέση».
Κλείνοντας «απαιτεί» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη διοίκηση της ΕΡΤ «να δώσουν στη δημοσιότητα τα πλήρη οικονομικά στοιχεία της ΕΡΤ. Επιπλέον, ο κ. Ζούλας και η κυβέρνηση οφείλουν να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις αναφορικά με τους τίτλους σπουδών του. Η δημόσια τηλεόραση δεν είναι και δεν πρέπει να είναι τσιφλίκι της ΝΔ και της κυβέρνησης».
Υπενθυμίζεται ότι, η στήλη Big Mouth είχε γράψει πριν λίγο καιρό για το συγκεκριμένο θέμα: «Αν και δεν είμαι, ούτε και φιλοδοξώ να γίνω, τόσο καλός δημοσιογράφος σαν τον Ζούλα, με αφορμή το σχετικό σχόλιο, ήρθε ένας φίλος και μου εμπλούτισε τη (σχετική) πληροφορία. Μου είπε, λοιπόν, ότι τα ανείσπρακτα του Ζούλα δεν είναι ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 120 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά οφείλουν οι πάροχοι ενέργειας στην ΕΡΤ, αφού επί δύο χρόνια ο φοβερός και τρομερός μάνατζερ (εκτός από αψεγάδιαστος δημοσιογράφος) δεν διεξάγει τους απαραίτητους ελέγχους. Για όσους δυσκολεύονται να κατανοήσουν, εδώ μιλάμε για το υποχρεωτικό τέλος που πληρώνουν οι πολίτες μαζί με τους λογαριασμούς του ρεύματος, το οποίο στη συνέχεια οι εταιρείες ενέργειας αποδίδουν στην ΕΡΤ. Οι πάροχοι, βέβαια, ισχυρίζονται ότι αυτά τα χρήματα δεν τα εισέπραξαν ποτέ, αφού πρόκειται για καταναλωτές που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Ποιος, όμως, το βεβαιώνει αυτό; Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ΕΡΤ οφείλει να στείλει ορκωτούς λογιστές στις εταιρείες ενέργειας, προκειμένου να ελέγξουν και να βεβαιώσουν τι μέρος από αυτές τις οφειλές έχει εισπραχθεί ώστε να το απαιτήσει άμεσα και τι όχι, το οποίο είναι υποχρεωμένη να το διεκδικήσει στη συνέχεια μέσω της Εφορίας».
Ενώ, λίγες μέρες μετά, η στήλη Big Mouth έγραφε: «σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται τελευταία ο “εθνάρχης” Ζούλας. Βλέπετε, η θητεία του λήγει τον Σεπτέμβριο και παρ’ ότι έχει κινήσει λυτούς και δεμένους για να την ανανεώσει, οι οιωνοί κάθε άλλο παρά καλοί είναι για τον… Λουδοβίκο της Αγίας Παρασκευής. Κατ’ αρχάς τον επιτυχημένο τον καταδιώκουν τα πεπραγμένα της διοίκησής του: τα 122 εκατομμύρια ευρώ μαύρη τρύπα στα ταμεία της ΕΡΤ από τις ανείσπρακτες οφειλές από τους παρόχους ενέργειας, τις οποίες πιέζει την κυβέρνηση να τις διαγράψει με ειδική τροπολογία. Ύστερα, είναι η ελεύθερη πτώση των κερδών του οργανισμού, από τα 35 εκατομμύρια ευρώ το 2021 σε μόλις 15 εκατομμύρια το 2022. Αυτό είναι το success story που διαφημίζει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ο κ. Ζούλας. Αλλά έχει και δεύτερο, πιο προσωπικό, κώλυμα για την ανανέωση της θητείας του. Όπως μαθαίνω, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΡΤ δεν διαθέτει πτυχίο αναγνωρισμένο στην Ελλάδα, το οποίο είναι προϋπόθεση για να μπορεί κάποιος, όχι να διοικήσει, αλλά ακόμα και να είναι υποψήφιος για να διοικήσει δημόσιο οργανισμό, σύμφωνα με τον νόμο Κεραμέως. Σύμφωνα με την πηγή μου, που ομολογώ ότι δεν είναι σαν αυτές που είχε αυτός ο τεράστιος δημοσιογράφος όταν ασκούσε το επάγγελμα, ο Ζούλας ζητεί να εξαιρεθεί η ΕΡΤ από τον νόμο Κεραμέως, με ειδική ρύθμιση, δεύτερη, έπειτα από εκείνη για τις ανείσπρακτες οφειλές! Επειδή όμως δεν βλέπω μεγάλη προθυμία εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου, τον έχουν ζώσει τα φίδια τον απερχόμενο και βάζει φιλικά του site να γράφουν πόσο φίλος είναι με τον πρωθυπουργό. Όσοι όμως το κάνουν αυτό μάλλον θέλουν να διαφημίσουν κάτι που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει».
Διαβάστε επίσης
Αντικύθηρα: Νέα ευρήματα και αναπάντητα ερωτήματα
Επαγγελματίες: Σχέδιο για νέο μοντέλο φορολόγησης εν αναμονή του ΣτΕ
HEPI: Κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης οι τελικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα