THEPOWERGAME
Όχι στα σενάρια των πρόωρων εκλογών, ναι στην ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης, με εστίαση όμως στα θέματα κόστους διαβίωσης, υγείας και ασφάλειας του πολίτη, είναι το πρώτο μετεκλογικό δείγμα γραφής, που αναδεικνύει η έρευνα της Κάπα Research και δημοσιεύει σήμερα η Απογευματινή της Κυριακής.
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ εμφανίζει ανάκαμψη δύο ποσοστιαίων μονάδων, την ώρα που τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ είναι καθηλωμένα- με τον ΣΥΡΙΖΑ σε περαιτέρω πτώση- λόγω των εσωκομματικών κραδασμών. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού για πρώτη φορά η πλειοψηφία (61%) ζητά να εκλεγεί άλλο πρόσωπο, ενώ μόνο το 28% υποστηρίζει την επανεκλογή της. Όσο για τη δημοφιλία του πρωθυπουργού επανέρχεται στα υψηλά, προεκλογικά ποσοστά.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα για σενάριο πρόωρων εκλογών, οι δύο στους τρεις (66%) απαντούν αρνητικά και επιλέγουν να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση. Υπέρ των πρόωρων εκλογών τάσσεται το 29% των ερωτηθέντων. Στην πρόθεση ψήφου (χωρίς αναγωγές και εκτίμηση), η ΝΔ ανακάμπτει με 30,3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 13,5% με το ΠΑΣΟΚ να κινείται στο 12,2%.
Παράλληλα, στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μπροστά με 46%, πάνω και από τον «κανέναν» (37%) και πολύ μακριά από τον Στ. Κασσελάκη (9%) και Ν. Ανδρουλάκη (7%). Μεγάλη η διαφορά υπέρ του πρωθυπουργού στο δείκτη της δημοτικότητας πολιτικών αρχηγών με 42%, με τον Στ. Κασσελάκη να βρίσκεται στην έβδομη θέση με 19%, πίσω και από την Αφρ. Λατινοπούλου (20%).
Είναι φανερό από τα ευρήματα της έρευνας ότι η κυβέρνηση, παρά τις απώλειες που κατέγραψε στις ευρωεκλογές, παίρνει «ψήφο εμπιστοσύνης»-αλλά όχι λευκή επιταγή- για να κυβερνήσει απρόσκοπτα την επόμενη τριετία, καθώς η κοινή γνώμη επιζητεί σταθερότητα, όχι εκλογική περιπέτεια αλλά απαιτεί και ουσιαστικές κινήσεις που θα έχουν αντίκρισμα στην καθημερινότητα των πολιτών. Άλλωστε, στο ερώτημα αν η χώρα κινείται σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση, το 38% απαντά θετικά και το 60% αρνητικά, κάτι που σημαίνει ότι ο πήχης για την κυβέρνηση στα τρία χρόνια που ακολουθούν είναι πολύ ψηλότερα από ποτέ.
Η τάση αυτή διευκολύνεται και από την εικόνα κρίσης και εσωστρέφειας που καταγράφεται για τη μετεκλογική πορεία τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ.
Ειδικά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κρίση δείχνει να γενικεύεται, αγγίζοντας ακόμα και τον πρόεδρο του κόμματος. Συγκεκριμένα, μόλις ο ένας στους τέσσερις εκτιμά πλέον ότι πρέπει να παραμείνει πρόεδρος το Στέφανος Κασσελάκης ενώ ο ένας στους δύο (51%) ζητά να εκλεγεί άλλο πρόσωπο. Αλλά και το rebranding του Αλέξη Τσίπρα δεν φαίνεται να έχει την απόδοση που ίσως προσδοκά ο πρώην πρωθυπουργός, καθώς το 47% εκτιμά πως ο Αλέξης Τσίπρας καλό είναι να μείνει στα μετόπισθεν και να βοηθήσει τη χώρα όπως μπορεί ως πρώην πρωθυπουργός. Σε ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ, διχασμός επικρατεί ως προς το πότε θα πρέπει να γίνουν εσωκομματικές εκλογές-το φθινόπωρο του 2024 ή το 2025, όπως ορίζει το καταστατικό.
Η εικόνα που εμφανίζουν τα δύο κόμματα, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει βεβαίως και την επίπτωσή της στα περί σύγκλισης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται να δέχεται ισχυρή πλήγμα. Συγκεκριμένα, αν πρέπει να συνεργαστούν τα δύο κόμματα και να κατέβουν από κοινού στις εκλογές, το 53% απαντά αρνητικά και το 39% το βλέπει λίγο έως πολύ πιθανό. Όμως εκεί που φαίνεται το πρόβλημα σε όλο του το μέγεθος είναι στο ερώτημα, πόσο πιθανό θεωρείται η κοινή κάθοδος των δύο κομμάτων στις εθνικές εκλογές, όπου το 74% απαντά αρνητικά!
Διαβάστε επίσης:
Attica Bank: Η θεαματική στροφή και το τρίπτυχο της πλήρους εξυγίανσης της
Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα και οι προτεραιότητες της Κίνας
Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων: Οι δύο σκέψεις του ΥΠΕΝ και οι κινήσεις ρεαλισμού