THEPOWERGAME
Για τον τουρισμό, τα ισχυρά μεγέθη και τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό του κλάδου, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε συζήτηση με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), στο πλαίσιο της 32ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο τουρισμός αποτελεί έναν «απολύτως κρίσιμο κλάδο για την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική».
«Το 2023 ήταν χρονιά ορόσημο για τον τουρισμό» ανέφερε, υπενθυμίζοντας τα διαδοχικά ρεκόρ σε τομείς όπως οι αφίξεις, τα εισοδήματα και η απασχόληση. Κεντρικός στόχος αποτελεί μια «τουριστική ανάπτυξη βιώσιμη και ανθεκτική, δίκαιη και συμπεριληπτική, όπου το όφελος της ανάπτυξης θα μοιράζεται δίκαια μεταξύ εργαζομένων και επαγγελματιών του τουρισμού και θα απλώνεται σε πολλές περιοχές της χώρας».
«Η αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος είναι ένα στοίχημα διαρκείας» συνέχισε. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, εστίασε στην ανάγκη λήψης μέτρων ειδικά στα νησιά, ώστε η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ποιότητα του ελληνικού τουρισμού να μη θυσιαστεί στον «βωμό ενός βραχύβιου κέρδους». Προς αυτήν την κατεύθυνση υπενθύμισε ότι έρχεται το Ταμείο Απανθρακοποίησης που πρασινίζει τα ελληνικά νησιά.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη ΓΣ του ΣΕΤΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι απαιτείται μια σφαιρική προσέγγιση στο θέμα της πράσινης μετάβασης στον τουρισμό. Ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων, έμφαση στη σωστή και βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων -ειδικά στα νησιά συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης- αλλά και ξεκάθαρος πολεοδομικός σχεδιασμός χωρίς «παραθυράκια» νέας δόμησης σε «κορεσμένους» τουριστικούς προορισμούς, αποτελούν κεντρικούς άξονες στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τον τουρισμό της επόμενης δεκαετίας.
Τα κενά στον τουρισμό και η μείωση στις εργοδοτικές εισφορές
Για τις εργασιακές συνθήκες στον τουρισμό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι καλά αμειβόμενοι μέσα σε καλές εργασιακές συνθήκες. «Υπάρχουν ζητήματα με τη στέγη στα νησιά» αναγνώρισε. Αναφερόμενος ειδικά στα κενά στον τουρισμό άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καλυφθούν από μετακλήσεις εργαζομένων του εξωτερικού. Ωστόσο, προτεραιότητα παραμένει η ενίσχυση του κλάδου από το εργατικό δυναμικό της χώρας. Προς αυτήν την κατεύθυνση έδωσε έμφαση στη σημασία της κατάρτισης των εργαζομένων στον τουρισμό και στη δημιουργία προοπτικών καριέρας, ειδικά για τους νέους.
«Δεν μπορούμε να συμβιβαζόμαστε και να εφησυχάζουμε με τις επιδόσεις μας, οι ανταγωνιστές μας δεν παραμένουν στάσιμοι. Επένδυση στην ποιότητα και τη βιωσιμότητα» τόνισε. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι προμετωπίδα της κυβερνητικής πολιτικής για την δεύτερη 4ετία είναι η αύξηση των μισθών, «κάτι, που ήδη συμβαίνει στον χώρο του τουρισμού», όπως είπε χαρακτηριστικά και διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρή στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να είναι απολύτως αυτονόητη. «Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα πρέπει να είναι καλά αμειβόμενοι και ευχαριστημένοι με τις συνθήκες εργασίας τους» ξεκαθάρισε. Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικώς, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «από τη στιγμή, που θα υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο η πρώτη παρέμβαση θα είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών».
Διαβάστε επίσης:
Καύσωνας: Οι περιοχές με πάνω από 42 βαθμούς Κελσίου
ΒP: Τελεσίγραφο σε στελέχη για τις ερωτικές σχέσεις στο γραφείο
Υδρογόνο: Προσδοκίες vs Πραγματικότητα