THEPOWERGAME
Ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ). Χθες δημοσιοποιήθηκε το καταστατικό της εταιρείας, ενώ εντός των επομένων ημερών θα δημοσιοποιηθεί και το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Επικεφαλής του Κέντρου, που στόχο θα έχει να προάγει την αμυντική καινοτομία, τέθηκαν ο αντιναύαρχος ε.α. Παναγιώτης Λυμπέρης και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Παντελής Τζωρτζάκης. Στο ΔΣ ακόμη συμμετέχουν ο Γρηγόρης Δημητριάδης και η Χαρίκλεια Βαραδακάρη, ως εκπρόσωποι του υπερταμείου, το οποίο κατέχει στην εταιρεία το 33%.
Από την πλευρά του βασικού μετόχου, που κατέχει το 67% των μετοχών, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετέχουν εκτός από τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο, οι Παναγιώτης Παπαγεωργίου, Γιώργος Παπαγεωργαντάς, Μάρκος Βασιλικός και οι υποστράτηγοι Γιάννης Μπούρας και Γιώργος Πανούσης.
Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΚΑΚ είναι 9μελές. Το νέο καταστατικό ορίζει 7 έως 9 μέλη, ενώ έδρα του ορίζεται ο Δήμος Αθηναίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά το ΕΛΚΑΚ θα στεγαστεί στο Πεντάγωνο, αλλά στόχος είναι πολύ σύντομα να μεταφερθεί σε ακίνητο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) στο κέντρο της Αθήνας.
Στους σκοπούς της επιχείρησης περιλαμβάνεται η επιτάχυνση της ανάπτυξης και της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών από τις Ένοπλες Δυνάμεις και η υποβολή εισηγήσεων για τη διαμόρφωση του Ειδικού Στρατηγικού Σχεδιασμού Προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης. Ειδικότερα, μεταξύ των επιδιώξεων του ΕΛΚΑΚ περιλαμβάνεται:
- Η παρακολούθηση και ο συντονισμός των διακρατικών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Διακρατικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ερευνητικής και Αναπτυξιακής Συνεργασίας για λογαριασμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
- Η ανάληψη και η υλοποίηση πρωτοβουλιών για την καλλιέργεια εγχώριου οικοσυστήματος ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών, προϊόντων, διαδικασιών ή εφαρμογών, οι οποίες επιτρέπουν την αξιοποίησή τους στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας και για μη στρατιωτικούς σκοπούς.
- Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η αξιολόγηση και η διαχείριση χρηματοδοτικών και μη χρηματοδοτικών εργαλείων, έργων και συναφών προγραμμάτων για την ενίσχυση του οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας, τη μεταφορά τεχνολογίας μεταξύ καινοτόμων ή νεοφυών επιχειρήσεων και των αμυντικών βιομηχανιών και τη συνεργασία με άλλους φορείς κ.λπ.
Το ΕΛΚΑΚ μπορεί να συμμετέχει σε άλλες εγχώριες ή και επιχειρήσεις του εξωτερικού, στη δημιουργία θερμοκοιτίδων επιχειρηματικότητας, γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας και φορέων στήριξης της επιχειρηματικότητας κ.λπ.
Το αρχικό Μετοχικό Κεφάλαιο ορίστηκε σε 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά η ετήσια χρηματοδότησή του εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 20 έως 30 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και από τα κοινοτικά κονδύλια, αλλά και άλλων διεθνών οργανισμών που χρηματοδοτούν δράσεις έρευνας και ανάπτυξης, τόσο στον αμυντικό, όσο και στον πολιτικό τομέα.
Το ΕΛΚΑΚ είναι μια πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, η οποία έρχεται με στόχο να δώσει ώθηση στην αμυντική τεχνολογία της χώρας. Προς την κατεύθυνση αυτήν, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του Σιδερένιου Θόλου που θέλει να αποκτήσει η χώρα, ενώ παράλληλα στόχος είναι να διαδραματίσει έναν ευρύτερο ρόλο στις δράσεις που θα αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την αμυντική ασφάλεια της Ευρώπης.
Τόσο ο πρόεδρος όσο και ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΚΑΚ θεωρούνται επιλογές του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Ο πρώτος προέρχεται από τις τάξεις του Στρατού, ενώ ο δεύτερος είναι ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Στο παρελθόν υπήρξε πρωτεργάτης του Διαδικτύου στην Ελλάδα και επί πολλά χρόνια διευθύνων σύμβουλος στη Forthnet.
Διαβάστε επίσης:
“Ανάσα” για τις επιχειρήσεις από τη μείωση επιτοκίων: Αναμονή για στεγαστικά
Ποια είναι η EFG International που πωλεί ο Λάτσης
Αύξηση ΕΤΜΕΑΡ ή “ισοδύναμα” 230 εκατ. ευρώ για να ισορροπήσει ο ΕΛΑΠΕ