THEPOWERGAME
Η Ελλάδα μόλις εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκεντρώνοντας 182 ψήφους στην ψηφοφορία για την ανάδειξη από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των πέντε μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26.
Οι χώρες που εξελέγησαν είναι: Δανία, Ελλάδα, Παναμάς, Σομαλία και Πακιστάν.
Υπενθυμίζεται πως στη Νέα Υόρκη μετέβη ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, καθώς η Ελλάδα διεκδίκησε την τρίτη συμμετοχή της, με την ιδιότητα του κράτους μη-μόνιμου μέλους, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την περίοδο 2025-2026, (μετά τις διετίες 1952-1953 και 2005-2006).
UN General Assembly ELECTS the following countries as Security Council non-permanent members for two-year terms starting 1 Jan 2025:
🇵🇰 Pakistan
🇸🇴 Somalia
🇵🇦 Panama
🇩🇰 Denmark
🇬🇷 GreeceFollow https://t.co/cdvB97txGj for updates pic.twitter.com/IfEcNvRKdr
— UN News (@UN_News_Centre) June 6, 2024
H ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών
«Μία υπερήφανη στιγμή για τη χώρα. Η Ελλάδα εξελέγη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη θητεία 2025-2026 με την υποστήριξη 182 κρατών» αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
«Η Ελλάδα κατανοεί τη μεγάλη διεθνή ευθύνη. Θα εργαστούμε μαζί με τα κράτη μέλη του ΟΗΕ για να ενισχύσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια και να διασφαλίσουμε ότι η παγκόσμια διακυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις αναδυόμενες προκλήσεις».
#GreeceUNSC 🇺🇳
A proud moment for 🇬🇷!#Greece has been elected to the UN Security Council for the 2025-2026 term with the support of 182 states. pic.twitter.com/RkMF1KMEuE
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) June 6, 2024
Λίγο πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, μιλώντας στην ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Εκτιμώ ότι θα είμαστε στο επόμενο Συμβούλιο Ασφαλείας, για την περίοδο 2025-2026, ως μη μόνιμο μέλος. Είναι μια μεγάλη τιμή για τη χώρα, μια μεγάλη ευθύνη για τη χώρα. Η Ελλάδα υπηρετεί μια πολιτική αρχών ως προς την εξωτερική πολιτική και προφανώς, όταν κάθεσαι στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέπει να λαμβάνεις και ορισμένες αποφάσεις, οι οποίες δεν μπορούν πάντα να ικανοποιούν τους πάντες. Έχουμε, όμως, τις αρχές μας, τις προτεραιότητές μας, μια ξεκάθαρη στρατηγική. Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν λέω ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική ετεροκαθορίζεται, αλλά οι συμμαχίες μας είναι απολύτως δεδομένες. Με αυτή την αίσθηση υπευθυνότητας και ως ένας παράγοντας που αναγνωρίζεται πια ως παράγων σταθερότητας σε μια περιοχή δύσκολη, νομίζω ότι η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας».
Διαβάστε επίσης:
Αίγυπτος: Θετικές ενδείξεις από τη Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα
Youtube: Νέοι περιορισμοί στα videos με όπλα
Η ρεαλιστική ενεργειακή μετάβαση σε Ελλάδα και Κύπρο