THEPOWERGAME
«Η ακρίβεια είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο, γι’ αυτό και αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Ο πρωθυπουργός εστίασε στον επίμονο πληθωρισμό στα τρόφιμα, επισημαίνοντας ότι οι έλεγχοι για την αισχροκέρδεια συνεχίζονται, με ιδιαίτερη έμφαση όμως να δίνεται σταθερά στις μόνιμες αυξήσεις του διαθέσιμου εισοδήματος στα νοικοκυριά.
Παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία για τον γενικό πληθωρισμό στην Ελλάδα την τελευταία τριετία, σε αντιπαραβολή με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι παρατηρείται μια αντίθετη διαδρομή. «Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έχει βαρύτητα 22% στον γενικό πληθωρισμό», σημείωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για την ακρίβεια.
«Δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να διατίθεται με μεγάλες διαφορές. Πρόκειται για κερδοσκοπική τακτική, που δεν συνδέεται μόνο με τα μεταφορικά κόστη, γι’ αυτό και απαιτεί ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση», είπε και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να κατακερματίζεται η ενιαία αγορά. Αναφερόμενος στην πρόσφατη επιστολή του στην Κομισιόν για τις πρακτικές των πολυεθνικών, που εφαρμόζουν γεωγραφικούς περιορισμούς που έχουν αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές στην Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη, έδωσε έμφαση στο πρόστιμο-μαμούθ που επιβλήθηκε στη Mondelez, αμερικανική πολυεθνική με σημαντικό μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην έκθεση Λέτα για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου, στην οποία γίνεται ρητή αναφορά στην ανάγκη η ενιαία αγορά στην Ευρώπη να λειτουργεί προς όφελος και των καταναλωτών.
Μύθοι και αλήθειες για την ακρίβεια στην Ελλάδα
Καταρρίπτοντας με στοιχεία τους 5 μύθους για την ακρίβεια στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε:
- Η Ελλάδα δεν είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ακρίβεια. Ο πρωθυπουργός εστίασε στον αντίκτυπο που έχει το ελαιόλαδο στον πληθωρισμό τροφίμων. Όπως είπε, χωρίς το ελαιόλαδο οι τιμές καταναλωτή στα τρόφιμα θα κατέβαιναν στο 2,8%
- Η Ελλάδα δεν έχει τιμές Σουηδίας και μισθούς Βουλγαρίας. «Καμία από τις δύο δεν πτώχευσε. Τη 10ετία της κρίσης η Ελλάδα έχασε το 30% του εθνικού της προϊόντος και η ανεργία εκτινάχτηκε στο 28%», υπενθύμισε. Την τελευταία πενταετία, όμως, όπως τόνισε, η Ελλάδα ανέκαμψε και παρά τις διαδοχικές κρίσεις (πανδημία, μεταναστευτικό στον Έβρο, ένταση στο Αιγαίο), παρουσιάζει πλέον τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. «Ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί κατά 19%», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία είναι «ρεαλιστικές λύσεις, που μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη».
- H Ελλάδα πραγματοποίησε σημαντικές παρεμβάσεις, προχωρώντας σε αποσπασματικά μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στα στοχευμένα μέτρα για τον εξορθολογισμό στην αγορά ενέργεια, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν αυτή που φορολόγησε τα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας για να χρηματοδοτήσει τις εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, στηρίζοντας έμπρακτα τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.
- Ο μηδενισμός του ΦΠΑ σε όλα τα βασικά προϊόντα δεν είναι η λύση στην ακρίβεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το μέτρο δεν είχε αποτέλεσμα στην Ισπανία, καθώς «οι τιμές δεν έπεσαν». Και ξεκαθάρισε ότι μηδενικός ΦΠΑ σημαίνει 4 δισ. ευρώ λιγότερα τον πρώτο χρόνο και 2,4 δισ. για κάθε χρόνο που ακολουθεί. «Πρόκειται για το 2% του ΑΕΠ», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «όλα τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η αντιπολίτευση κοστολογούνται στα 45,8 δισ. ευρώ».
- «Αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει πλάτη στα συμφέροντα, τα οποία επωφελούνται από την ακρίβεια, με το Δημόσιο να καρπώνεται τα αυξημένα έσοδα από τον πληθωρισμό στα τρόφιμα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για βασικά κυβερνητικά μέτρα, όπως το Youth Pass, το Fuel Pass και τον εξορθολογισμό στο ρεύμα, εστιάζοντας στη συνέχεια στη μείωση 50 και πλέον φόρων σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
«Δεν μπορούμε να τάζουμε λαγούς με πετραχήλια και να κοροϊδεύουμε τον ελληνικό λαό», ανέφερε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για την ακρίβεια. Και άφησε αιχμές κατά της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές δεν γίνεται καμία αναφορά σε κομβικά θέματα που απασχολούν την Ευρώπη, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η κοινή ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.
Διαβάστε επίσης:
Politico: Ο Μακρόν θέλει τον Ντράγκι για πρόεδρο της Κομισιόν
Ένδυση & κλωστοϋφαντουργία: Βουτιά 21,4% στις εξαγωγές
Ψήφος εμπιστοσύνης από ΗΠΑ στον Κάθετο Διάδρομο – Τι δηλώνει η Μ. Ρ. Γκάλι στο Energygame