THEPOWERGAME
Οι ηγέτες της Ελλάδας και της Πολωνίας ζήτησαν με επιστολή τους από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να ηγηθεί της προσπάθειας για τη δημιουργία μιας κοινής ασπίδας αεράμυνας που θα χρηματοδοτείται από το μπλοκ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg σε επιστολή τους ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ, ζητούν επίσης να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου. Η επιστολή εστάλη στη φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη, δήλωσε το πρόσωπο, το οποίο ζήτησε ανωνυμία καθώς δεν είναι ακόμη δημόσια.
Η φον ντερ Λάιεν φάνηκε να αποδέχεται την πρόταση σε ανάρτησή της στο X την Πέμπτη, καθώς επανέλαβε την έκκλησή της για περισσότερα κοινά αμυντικά προγράμματα. Ειδικότερα σημειώνει στην ανάρτησή της στο X: «Ας συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και ταυτόχρονα να ενισχύουμε την άμυνά μας. Χρειαζόμαστε λιγότερο κατακερματισμό και περισσότερα κοινά projects, όπως μία αντιαεροπορική αμυντική ασπίδα που προτείνουν ο @kmitsotakis και ο @donaldtusk».
Ukraine is fighting a war of freedom against oppression.
Ukraine fights for our values.
So let's keep supporting Ukraine & ramp up our defence at the same time
We need less fragmentation and common projects
Like an air defence shield as proposed by @kmitsotakis & @donaldtusk. pic.twitter.com/r06IKFkb7X
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen_epp) May 23, 2024
Τι προτείνουν Μητσοτάκης και ο Τουσκ
Στην επιστολή τους Μητσοτάκης και ο Τουσκ προτείνουν τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας που θα είναι σε θέση να προστατεύει τον κοινό εναέριο χώρο της ΕΕ από εισερχόμενες απειλές όπως αεροσκάφη, πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με την επιστολή.
Η ανάπτυξη και η χρηματοδότηση ενός μεγάλου ενιαίου ευρωπαϊκού αμυντικού σχεδίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη και αποφασισμένη να δράσει σε επίπεδο αυτοάμυνας, προσθέτουν.
Η Πολωνία δαπάνησε το 2023 το 3,92% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της για την άμυνά της και η Ελλάδα λίγο πάνω από το 3%. Μαζί με τις ΗΠΑ είναι οι τρεις μεγαλύτερες με υψηλές αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας θα είχε επίσης σημαντικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, καθώς θα λειτουργούσε ως καταλύτης και διευκολυντής για την περαιτέρω αναβάθμιση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών άμυνας και ασφάλειας, καθώς και για έναν σημαντικά υψηλότερο βαθμό συνεργασίας και κοινών έργων, έγραψαν οι Μητσοτάκης και Τουσκ.
Πως ξεκίνησε η ιδέα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την ιδέα μιας συγκεκριμένης ευρωπαϊκής αμυντικής πρωτοβουλίας όταν συναντήθηκε με τον Τουσκ στην Πολωνία τον Απρίλιο, δήλωσε στο Bloomberg εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος επιβεβαίωσε επίσης το περιεχόμενο της επιστολής. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν τον Φεβρουάριο κοινή επιστολή υποστήριξης εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν να κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Κομισιόν.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε το μπλοκ να συζητήσει τρόπους για την ενίσχυση της κοινής άμυνας, ενώ παράλληλα προσπαθεί να παράσχει πρόσθετες στρατιωτικές προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας, στην Ουκρανία. Αυτή την εβδομάδα, τα κράτη μέλη έδωσαν επίσης το πράσινο φως για ένα σχέδιο χρήσης των κερδών που προκύπτουν από τα δεσμευμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία για τη στήριξη της ανάκαμψης και της στρατιωτικής άμυνας της Ουκρανίας.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν τον Μάρτιο το ενδεχόμενο έκδοσης κοινών ομολόγων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι αμυντικές δαπάνες και περιμένουν την έκθεση της Επιτροπής που θα παρέχει κάποιες συγκεκριμένες επιλογές χρηματοδότησης.
Διαβάστε επίσης:
Το πορτοκαλί κρασί γίνεται το ποτό του καλοκαιριού
Yellow Rose: 6,7 εκατ. για ένα διαμάντι 202 καρατίων
Λιμάνια, δίκτυα και εφοδιαστική αλυσίδα για να προχωρήσουν τα υπεράκτια αιολικά