THEPOWERGAME
Κοινό μήνυμα έστειλαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι διατεθειμένες να συνεχίσουν να συνομιλούν, προκειμένου να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές. Στις κοινές τους δηλώσεις τη Δευτέρα (13/5) μετά το τετ α τετ στην Άγκυρα, τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκαν στις διμερείς σχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι ο διάλογος μπορεί να δώσει λύση σε όλα τα προβλήματα. Προς αυτήν την κατεύθυνση εστίασαν στη σημασία της διατήρησης της «θετικής ατζέντας» παρά τις υφιστάμενες διαφορές στα ελληνοτουρκικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι είναι η τέταρτη φορά τους τελευταίους 10 μήνες που έχει κατ’ ίδιαν συνάντηση με τον Ερντογάν, έδωσε έμφαση στην περαιτέρω οικονομική και εμπορική σύσφιξη των δύο χωρών με στόχο τον διπλασιασμό σε βάθος 5ετίας του συνολικού όγκου συναλλαγών. Για το θέμα αυτό ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε νωρίτερα ότι στόχος είναι «να ανεβάσουμε στα 10 δισ. δολάρια το διμερές εμπόριο που πέρυσι ήταν στα 5,8 δισ. ευρώ». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «βίζα εξπρές», που έχει φέρει πολλούς Τούρκους τουρίστες σε 10 ελληνικά νησιά, όπως επίσης και στην απόφαση να ιδρυθεί το «Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο». Για το θέμα αυτό ο Ερντογάν σχολίασε: «Το Κοινό Επιχειρηματικό Συμβούλιο θα έχει μεγάλη συμβολή στις προσπάθειές μας».
Για το μεταναστευτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με την Τουρκία και επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πράττει σωστά που στηρίζει οικονομικά την Άγκυρα για να συγκρατεί τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.
Τα περί…. τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και η διαφωνία για τη Χαμάς
Απαντώντας στους ισχυρισμούς του Ερντογάν για τα περί «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι μειονότητες των δύο χωρών μας αποτελούν γέφυρα φιλίας». Και εξήγησε: «Στη Θράκη χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμπολίτες μας διαβιούν αρμονικά και σε αυτόν τον στόχο είμαι προσηλωμένος και το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας είναι έμπρακτο». Αφού είπε ότι είναι «επιτυχία μας η ενεργή παρουσία της μειονότητας στην ελληνική ζωή», ανέφερε με νόημα: «Θα ήταν ευχής έργο αν την ίδια άνθηση γνώριζε ο ελληνισμός στην Τουρκία». Όπως ξεκαθάρισε, «ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη Συνθήκη της Λωζάνης και το έμπρακτο ενδιαφέρον για την ευημερία της επιβεβαιώνεται με την έμπρακτη τήρηση αρχών ισονομίας και ισοπολιτείας και με τη λήψη ειδικών μέτρων που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της χώρας μας».
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαφώνησαν για τη Γάζα, και συγκεκριμένα για το αν η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, όπως τη χαρακτήρισε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Η Χαμάς είναι αντιστασιακή οργάνωση» ισχυρίστηκε ο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «γενοκτονία» στη Γάζα από το Ισραήλ και κάλεσε τη Δύση να παρέμβει για να σταματήσει ο πόλεμος. Όπως είπε, «κλειδί» για οριστική επίλυση είναι η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη θέση που πήρε για το θέμα αυτό στην πρόσφατη ψηφοφορία στον ΟΗΕ.
Κυπριακό, Ουκρανία και Μέση Ανατολή
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο τετ α τετ με τον Ερντογάν, σημείωσε ότι συζήτησαν επίσης και για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. «Με την Τουρκία δεν συμφωνούμε πάντα στα θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή. Η θέση της Αθήνας είναι ότι το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί. Όμως, συμφωνούμε στο ότι πρέπει να σταματήσει η ασύμμετρη χρήση βίας και το αιματοκύλισμα στην περιοχή και να οδηγηθούμε σε ανακωχή διαρκείας, να προστατευθούν οι άμαχοι της Γάζας και να απελευθερωθούν οι όμηροι. Συμφωνούμε ότι θα ήταν κολοσσιαίο λάθος να εκδηλωθεί χερσαία επίθεση στη Γάζα. Μόνη βιώσιμη επιλογή η επιστροφή στην πολιτική διαδικασία και η λύση των δύο κρατών» συνέχισε.
Για το Κυπριακό σημείωσε ότι «προφανώς διαφωνούμε, αλλά το αντίδοτο στο αδιέξοδο δεν μπορεί να είναι άλλο από το διάλογο» και «πρέπει να δοθεί χρόνος στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα υποστήριζε και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με προϋπόθεση τον σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
«Και σήμερα δείξαμε ότι δίπλα στις διαπιστωμένες διαφωνίες μας μπορούμε να γράφουμε παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπέγραψαν στην Άγκυρα. «Επιθυμούμε να πυκνώσουμε τις διμερείς μας επαφές. Να συνεχίσουμε τον θετικό δρόμο» τόνισε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.
Κοινή Δήλωση
Όπως αναφέρεται στην Κοινή Δήλωση, που εξεδόθη μετά το ραντεβού κορυφής, τα αποτελέσματα του 5ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα αλλά και την πρόοδο που έχει καταγραφεί έκτοτε στις διμερείς συναντήσεις για τον Πολιτικό Διάλογο, τη «θετική» ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχουν μεσολαβήσει υπό την καθοδήγηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών, είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στην ‘Αγκυρα.
Στην ίδια δήλωση επισημαίνεται ότι οι δύο ηγέτες καλωσόρισαν την πρόοδο, που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της «θετικής» ατζέντας, αλλά τα μέτρα αμοιβαίου συμφέροντος, που έχουν ληφθεί σε διάφορους τομείς. Μάλιστα υπογράμμισαν τη σημασία της αναβάθμισης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας ως κεντρική πτυχή των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ όπως αναφέρεται οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να κάνουν μία ανασκόπηση των περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων και επαναβεβαίωσαν ότι το θετικό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών συμβάλλει με σημαντικό τρόπο στην ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Τέλος στην κοινή δήλωση αναφέρεται ότι οι κκ. Μητσοτάκης και Ερντογάν εξουσιοδότησαν τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών να προετοιμάσουν το έδαφος για τα επόμενα ελληνοτουρκικά ραντεβού εντός του συμφωνημένου πλαισίου.
Διαβάστε επίσης:
Τζέφερσον (Fed): Να διατηρηθούν σταθερά τα επιτόκια
Πώς η Τέιλορ Σουίφτ επισκίασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Οδικοί άξονες: Αγώνας δρόμου για τις δύο μεγαλύτερες παραχωρήσεις