THEPOWERGAME
Με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί σήμερα στην Άγκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους τρεις βασικούς στόχους του πρωθυπουργού να είναι η διατήρηση του καλού κλίματος των τελευταίων 15 μηνών στο Αιγαίο, η αποτίμηση της υλοποίησης των συμφωνιών που υπεγράφησαν στην Αθήνα και η ενίσχυση της θετικής ατζέντας.
«Το λιγότερο που οφείλουμε στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό είναι μια περίοδος χωρίς εντάσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην εφημερίδα Μιλιέτ, όπου περιέγραψε τους τρεις αυτούς στόχους.
«Ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να προχωρήσουμε με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να διαφωνούμε με πολιτισμένο τρόπο», τόνισε, δείχνοντας ότι η προσφυγή στη Χάγη (ή στο Αμβούργο) για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας είναι ακόμα κάτι αρκετά μακρινό.
Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα: Προσέρχομαι με αυτοπεποίθηση, αλλά χωρίς αυταπάτες
Η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα είναι η πρώτη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην τουρκική πρωτεύουσα, καθώς το Μάρτιο του 2022 είχε βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη και είχε γευματίσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας – και παράλληλα η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα τα τελευταία πέντε χρόνια. Όπως έχει τονίσει ο ίδιος, προσέρχεται σε αυτή με αυτοπεποίθηση, αλλά χωρίς αυταπάτες ότι οι τουρκικές θέσεις έχουν αλλάξει.
Το τυπικό της επίσκεψης
Το τυπικό της επίσκεψης έχει πάντα σημασία σε τέτοιες περιπτώσεις: Πρώτα λοιπόν, στις 15:30 θα γίνει η διμερής συνάντηση, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του, Άννα Μαρία Μπούρα. Αντίστοιχα, τον Τούρκο πρόεδρο θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής σύμβουλός του Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, όπου στην ελληνική εκπροσώπηση θα προστεθούν οι δύο υφυπουργοί εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης, ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος, η σύμβουλος του πρωθυπουργού για διεθνή θέματα, Αριστοτελία Πελώνη και η διευθύντρια επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρα Κάπη. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα κάνουν στη συνέχεια κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, ενώ θα ακολουθήσει δείπνο και αμέσως μετά επιστροφή της ελληνικής αποστολής στην Αθήνα.
Στόχος οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας και η ατζέντα
Στόχος, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, είναι να διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και στο ανώτατο επίπεδο, ώστε οι σχέσεις να προχωρούν στο επόμενο βήμα, αλλά και να γίνει από τους δύο ηγέτες η επισκόπηση της προόδου στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στους τομείς συνεργασίας που έχουν συμφωνηθεί. Υπενθυμίζουν δε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα οι δύο ηγέτες είχαν υιοθετήσει την Διακήρυξη των Αθηνών, ενώ είχαν υπογραφεί 15 μνημόνια συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να συζητηθούν όλα τα θέματα της διμερούς ατζέντας και να οριστεί το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών στον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αναμένεται ακόμη να επιβεβαιωθεί η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο, ενώ οι δύο ηγέτες αναμένεται να συμπέσουν και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, 9-11 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον.
Ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει στον κ. Ερντογάν και το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος. «Η πρωτοβουλία αυτή, πράγματι, προσβάλλει έναν από τους πιο εμβληματικούς βυζαντινούς ναούς και, φυσικά, μάς πληγώνει όλους. Προσβάλλει, επίσης, την ιστορία της Κωνσταντινούπολης. Κυρίως, όμως, προσβάλλει ένα οικουμενικό μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα και στον πολιτισμό της. Ασφαλώς, λοιπόν, και θα συζητήσω αυτό το θέμα με τον Τούρκο Πρόεδρο», ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο.
Σημειώνεται ότι ήδη πραγματοποιήθηκε ο νέος κύκλος συναντήσεων στη βάση των τριών αξόνων που είχαν συμφωνήσει οι δύο ηγέτες τον περασμένο Ιούλιο στο Βίλνιους (πολιτικός διάλογος, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα) και τις οποίες είχαν συμφωνήσει Μητσοτάκης-Ερντογάν στην τελευταία συνάντησή τους.
Μέγαρο Μαξίμου: Τα τρία μετρήσιμα αποτελέσματα
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι το καλό κλίμα – τηρουμένων των αναλογιών με τις περασμένες εποχές – που υπάρχει τους τελευταίους 15 μήνες στα ελληνοτουρκικά, έχει τρία συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα:
- Εφαρμόζεται η διευκόλυνση της χορήγησης βίζας για Τούρκους πολίτες σε δέκα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κάτι που ήδη έχει αυξήσει σημαντικά τις τουριστικές ροές από τη γείτονα χώρα
- Επί του πεδίου, η εμπέδωση θετικού κλίματος αντικατοπτρίζεται στην σχεδόν μηδενική παραβατικότητα στον αέρα.
- Διαπιστώνεται καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στο μεταναστευτικό-προσφυγικό και συνολική μείωση των ροών, παρά τις αυξομειώσεις.
«Οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν. Το σημαντικό είναι αυτές να μην οδηγούν σε κρίσεις. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε και δεν γίνονται βήματα για την διαμόρφωση ενός καλύτερου κλίματος και την επένδυση στη θετική ατζέντα», σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.
Σε σχέση με τα θαλάσσια πάρκα, επισημαίνουν ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν από την πρώτη στιγμή σαφής: Η Ελλάδα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της θάλασσας και με σταθερό έρεισμα στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα προχωρήσει στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων επί τη βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της.
Διαβάστε επίσης:
Στην Άγκυρα τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Το πρόγραμμα
Μητσοτάκης: Θα συζητήσω το θέμα της Μονής της Χώρας με τον Ερντογάν
ΑΠΕ: Οι ημερομηνίες κλειδιά για τα φωτοβολταϊκά