THEPOWERGAME
Την ελληνική ατζέντα πριν από την κρίσιμη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, αποκάλυψε στην εφημερίδα Παραπολιτικά ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μεθαύριο το μεσηµέρι θα συµµετάσχει στη συζήτηση των δύο ηγετών.
«Η επερχόµενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα λαμβάνει χώρα σε ανταπόδοση της επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεµβρίου 2023. Η περιοδικότητα των επαφών αποτελεί τη λογική συνέπεια της απόφασης των δύο ηγετών να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων», λέει ο κ. Γεραπετρίτης στην εφημερίδα και αποκαλύπτει τον στόχο και τις ρεαλιστικές προσδοκίες της ελληνοτουρκικής συνάντησης:
«Από τις διμερείς επαφές δεν απαιτείται να παράγονται κάθε φορά εντυπωσιακά αποτελέσματα µε τη μορφή συμφωνιών, δηλώσεων ή μνημονίων. Ο εποικοδοµητικός διάλογος είναι ούτως ή άλλως πάντοτε ωφέλιμος. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη καταφέρει να διατηρούμε ένα επίπεδο ηρεμίας στο Αιγαίο, µε σχεδόν μηδενικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου και σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών. Επιδιώκουμε, επιπλέον, να επεκτείνουμε την υπάρχουσα συνεργασία μας σε τομείς όπως η πολιτική προστασία, ο τουρισμός, η οικονοµία και το εμπόριο και να ενισχύσουμε τους απευθείας δεσμούς µεταξύ των πολιτών μας».
Γεραπετρίτης: Τι περιλαμβάνει η ελληνική ατζέντα
Σύµφωνα µε τον κ. Γεραπετρίτη, «στην ατζέντα της επικείμενης συνάντησης θα υπάρχουν, εκτός από την αξιολόγηση της εφαρµογής των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί και της αποτίµησης της διεθνούς κατάστασης, τα επόµενα βήµατα του πολιτικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας και των μέτρων οικοδόμησης εµπιστοσύνης. Και, βεβαίως, οι επισκέψεις αυτές αποτελούν ευκαιρία να θέτουµε τα ζητήματα στα οποία διαφωνούµε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και να επιδιώκουμε τη διαχείρισή τους».
Ένα εξ αυτών των ζητηµάτων είναι η βεβήλωση της Μονής της Χώρας. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών θα θέσουν στους ομολόγους τους μεθαύριο το ζήτηµα της μετατροπής του σπουδαίου αυτού βυζαντινού ναού σε τζαµί, ώστε να αντιληφθούν και εκείνοι τη σηµασία όχι µόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Οικουμένη.
«Δεν πιστεύω ότι προβλήµατα δεκαετιών μπορούν να λυθούν µε κάποιον µαγικό τρόπο», επισημαίνει ο κ. Γεραπετρίτης και προσθέτει: «Εξάλλου, διατηρούµε τις βασικές µας θέσεις, ενώ ζητήµατα που αφορούν την κυριαρχία μας εξ ορισµού δεν τίθενται σε συζήτηση. Οφείλουμε, όμως, πάντοτε να συνοµιλούµε, µε αμοιβαία κατανόηση και ειλικρίνεια, για να προλαμβάνουμε κρίσεις και, πάνω από όλα, για να εδραιώσουµε την ειρήνη και την ασφάλεια στη γειτονιά μας. Αυτό αποκτά ακόµα μεγαλύτερη αξία σήµερα, λόγω της εξαιρετικά εύθραυστης περιφερειακής και διεθνούς κατάστασης», καταλήγει.