THEPOWERGAME
«Το χθεσινό επεισόδιο στη Βουλή ήταν ανατριχιαστικό αλλά και αποκαλυπτικό», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στην επίθεση που δέχθηκε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Γραμμένος από τον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσταντίνο Φλώρο.
«Δεν γίνεται ο ναός της Δημοκρατίας να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ» συμπλήρωσε.
«Να συγχαρώ τον πρόεδρο της Βουλής για τα αντανακλαστικά του. Παράλληλα, ήταν αποκαλυπτικός καθώς φάνηκε τι συμβαίνει στην ακροδεξιά πολυκατοικία, ή αυθαίρετο καλύτερα, μοιάζει αυτό το συνονθύλευμα των κομμάτων που έχουν εισέλθει στη Βουλή. Πρέπει να αναρωτηθούμε ποιους πρεσβεύουν αυτά τα κόμματα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως οι Σπαρτιάτες τέθηκαν εκτός ευρωεκλογών μετά από πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας.
«Οι Σπαρτιάτες τέθηκαν εκτός διαδικασίας από τον Άρειο Πάγο μετά από ρύθμισή που προώθησε η Νέα Δημοκρατία. Αναφέρομαι φυσικά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ας μην ξεχνάμε, είχε κυβερνήσει με την ακροδεξιά του κ. Καμμένου. Ο φασισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται με πράξεις και ήμασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας». τόνισε με νόημα.
«Βρεθήκαμε απέναντι τους με πράξεις, όχι με λόγια. Δόθηκε με σαφήνεια η απάντησή μας. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι για το γεγονός πως το μόρφωμα αυτό είναι εκτός Ευρωεκλογών», ανέφερε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης: Το επιθυμητό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές
Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για τις ευρωεκλογές τόνισε: «Ελάχιστους σελέμπριτι έχουμε. Κάθε μια και κάθε ένας, μπορούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο. Θα έλεγα πως μόνο η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να κάνει ένα τέτοιο πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο. Τα πρόσωπα που έχουμε βρίσκουν πολιτικό λόγο. Να κάνει ο κόσμος την επιλογή του με κριτήριο το ποιος θα τους εξυπηρετήσει την επόμενη ημέρα», ενώ υπογράμμισε ότι οι ψηφοφόροι δεν πρέπει «να μην αξιοποιήσουν τις ευρωεκλογές ως μία ευκαιρία εύκολης διαμαρτυρίας, επιλέγοντας κάποιο κόμμα στα δεξιά της ΝΔ».
«Το πολιτικό μήνυμα της κάλπης της 9ης Ιουνίου θα πρέπει να αποπνέει σταθερότητα, σιγουριά και συνέπεια», σημείωσε παράλληλα.
«Θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», είπε επίσης ο πρωθυπουργός, ενώ ανέφερε ότι το μέτρο σύγκρισης για την κάλπη των ευρωεκλογών είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές (όταν η ΝΔ έλαβε το 33,12% των ψήφων).
«Είμαστε αισιόδοξοι πως θα τελειώσουμε με το καρκίνωμα της οπαδικής βίας»
Ερωτώμενος για την οπαδική βία, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Δυσκολεύομαι να σχολιάσω μια ανοιχτή έρευνα. Θα ήθελα να σας πω πως για την οπαδική βία έχουμε κάνει πολλά πράγματα και έχουμε αποδείξει πως τα εννοούμε. Υπάρχουν σταγόνες που ξεχειλίζουν το ποτήρι. Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι έγινε μια πολύ εμπεριστατωμένη έρευνα με εχεμύθεια, κάτι πολύ ασυνήθιστο. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη πως θα τιμωρηθούν οι ένοχοι, ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί. Έχουμε την πολιτική βούληση και πήραμε δύσκολες αποφάσεις. Έχουμε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι πως θα τελειώσουμε με το καρκίνωμα της οπαδικής βίας και τα παρακλάδια του. Δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς κανόνες».
Μητσοτάκης για ακρίβεια: Αν υπήρχε κάποια μαγική φόρμουλα, θα την είχαμε βρει
«Αν υπήρχε κάποια μαγική φόρμουλα, θα την είχαμε βρει. Η ακρίβεια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Τα αποτελέσματα από τις ενέργειές μας έφεραν διαφάνεια. Έχουμε βελτίωση» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «Υπάρχουν νοικοκυριά που δοκιμάζονται. Θα προσπαθήσω να συνδέσω την μεγάλη εικόνα με το τεφτέρι του κάθε νοικοκυριού. Το εισόδημα καθορίζεται με το πόσα χρήματα μπαίνουν σε ένα σπίτι και πόσα βγαίνουν. Οι μισθοί αυξάνονται και οι φόροι μειώνονται, επειδή η οικονομία πάει καλά. Θέλουμε να στηρίξουμε τις οικογένειες. Έχουμε στοχευμένες επιλογές.
Ο πληθωρισμός αρχίζει να υποχωρεί. Οι τιμές είναι 30% πάνω από ό,τι όταν ήταν πριν τρία χρόνια. Ο ανταγωνισμός είναι μια απάντηση. Τo e-katanalotis είναι μια σημαντική παρέμβαση. Το σούπερ μάρκετ είναι στατιστικά το 23% των δαπανών ενός νοικοκυριού. Ο ανταγωνισμός λειτουργεί. Αν δεν είχαμε ευρωπαϊκή στήριξη επί covid δεν θα είχαμε ανταπεξέλθει. Η πίεση είναι συνεχείς, δεν θα σταματήσουμε τους ελέγχους και αν κρίνουμε πως θα χρειαστούν νέα μέτρα, θα τα πάρουμε», υπογράμμισε αναφορικά με το κύμα ακρίβειας».
«Κάποια πράγματα στην υπόθεση των Τεμπών θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά»
«Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά», είπε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για την τραγωδία στα Τέμπη. «Αναφέρομαι κυρίως στην επικοινωνία και την ανοχή που δείξαμε σε θεωρίες συνομωσίας που ρίζωσαν. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Το πόρισμα της εξεταστικής είναι ένα συγκροτημένο πόρισμα. Η εικόνα άφησε στους πολίτες μια άσχημη γεύση. Είχα επισημάνει τον κίνδυνο η Εξεταστική να γίνει πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, μπήκαν κι άλλοι πραγματογνώμονες. Η Δικαιοσύνη θα απαντήσει για τις ευθύνες. Εγώ το θέλω για έναν επιπλέον λόγο, να τελειώνουμε επιτέλους με τις θεωρίες συνομωσίας που διαρρηγνύουν τις όποιος σχέσεις εμπιστοσύνης έχουμε χτίσει μεταξύ μας» συμπλήρωσε.
Τιμητική η συζήτηση για ένα ευρωπαϊκό αξίωμα αλλά δεν με αφορά
Σε ερώτηση για το κατά πόσον θα αναλάβει κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα και δη την προεδρία της Κομισιόν μετά τις Ευρωεκλογές απάντησε ότι «για εμένα δεν υφίσταται κανένα τέτοιο ζήτημα. Είναι μεγαλύτερη η τιμή να βρίσκομαι σε αυτό το γραφείο θα πάμε σε εκλογές το 2027. Η συζήτηση για ένα ευρωπαϊκό αξίωμα είναι τιμητική αλλά δεν με αφορά καθόλου».
Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικώς ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να στείλουμε στην Ουκρανία ούτε Patriot, ούτε S 300, αν και μας ζητήθηκε κάτι τέτοιο. Ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψη του στην Άγκυρα και το νέο ραντεβού του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, o κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα συνεχίσουμε την προσέγγιση με την Τουρκία, η οποία, όπως είπε, έχει μέχρι τώρα δώσει απτά αποτελέσματα υπενθυμίζοντας ότι δεν έχουν σημειωθεί για περισσότερους από 12 μήνες τώρα παραβιάσεις του εναερίου χώρου, ενώ πλέον έχουμε μειωμένες μεταναστευτικές ροές.
Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι θα ανακηρύξουμε τα θαλάσσια πάρκα, καθώς και ότι «δε σημαίνει ότι επειδή οι διαφωνίες μας με την Τουρκία είναι υπαρκτές, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε μεταξύ μας.