THEPOWERGAME
Για το έργο του Μετρό της Θεσσαλονίκης και για τον ΟΑΣΘ μίλησε σε ραδιοφωνική εκπομπή της Θεσσαλονίκης ο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι το έργο του Μετρό ήταν σαν «το γεφύρι της Άρτας», καθώς έχει μπει σε τρεις προγραμματικές περιόδους και εάν δεν τελειώσει το 2023, η χώρα θα κληθεί να επιστρέψει κονδύλια στην ΕΕ. «Μετά από όλες αυτές τις παλινωδίες, δώσαμε λύση που εξασφαλίζει και Μετρό και αρχαία», και πρόσθεσε: «Βέβαια υπάρχουν δυνάμεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης που με τις εμμονές τους τόσα χρόνια κρατάνε την πόλη πίσω. Ακόμα και μετά τη νέα απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου προσπαθούν με προσφυγές τι να κάνουν; Να καθυστερήσουν και άλλο το έργο».
Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι ομάδα συγκεκριμένων ανθρώπων έκανε την προσφυγή και δήλωσε ότι η Κυβέρνηση αναμένει την απόφαση του ΣτΕ.
Όσον αφορά στον ΟΑΣΘ, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπενθύμισε ότι δυστυχώς ο ΟΑΣΘ είχε φτάσει τον Ιούλιο του 2019 να έχει στο δρόμο 235 λεωφορεία, ηλικίας 20 ετών. Εκτίμησε όμως ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης βλέπουν τη βελτίωση του επιπέδου υπηρεσιών μετά τη σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ και το leasing.
Στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας στη Μακεδονία
Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός αναφέρθηκε στα ΣΔΙΤ με αφορμή τη νέα περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, το λεγόμενο flyover. Επισήμανε ότι το έργο αυτό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, με στόχους την ανάπτυξη και την καλύτερη καθημερινότητα.
Έκανε λόγο για ένα έργο-ανάσα και ένα τεχνολογικό αξιοθέατο, μήκους 13 χλμ, με 9 ανισόπεδους κόμβους, 4 χιλιόμετρα συνεχόμενης γέφυρας Flyover, 8 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες. Και εκτίμησε ότι στο τέλος του 2021 θα υπάρξει ανάδοχος, ενώ η φάση κατασκευής θα διαρκέσει 3 – 4 χρόνια. Μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο ο χρόνος κατασκευής και παράδοσης να αποτελεί κριτήριο για την ανάθεση του έργου.
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στην αναβάθμιση των οδικών αξόνων Θεσσαλονίκης – Έδεσσας και Δράμας – Αμφίπολης, που επίσης θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ και σύμφωνα με το σχεδιασμό της Κυβέρνησης μέσα στο καλοκαίρι θα είναι έτοιμα να περάσουν από τη Διϋπουργική ΣΔΙΤ και το φθινόπωρο θα προκηρυχθεί η πρώτη φάση των διαγωνισμών.
Ξεκαθάρισε δε ότι στα έργα αυτά δεν θα μπουν διόδια, αλλά το Δημόσιο θα ξεπληρώνει «σπαστά» τις υποχρεώσεις του στον ανάδοχο. Ο οποίος ανάδοχος θα έχει και τη λειτουργία και συντήρηση του έργου με αυστηρές ρήτρες, ενώ μετά από 27 χρόνια θα το παραδώσει στο Δημόσιο «με το κλειδί στο χέρι» και συντηρημένο.