THEPOWERGAME
Υπέρ της άρσης της ασυλίας του Ιωάννη Λαγού ψήφισε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην ψηφοφορία, η οποία διενεργήθηκε το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας, 26 Απριλίου και τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν πριν από λίγο, 658 ψήφισαν υπέρ και 25 κατά.
Η δίκη της Χρυσής Αυγής
Τον Οκτώβριο του 2020 με την απόφαση- καταπέλτη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας μπήκε τέλος στην πολύχρονη δράση της εγκληματικής οργάνωσης με την επωνυμία «Χρυσή Αυγή». Το δικαστήριο έκρινε πως οι εγκληματικές ενέργειες που τέλεσαν μέλη της Χρυσής Αυγής δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, αλλά αποτελούν πράξεις που έγιναν στο πλαίσιο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης. Και μάλιστα με συγκεκριμένη ιεραρχία. Με αρχηγό τον Νίκο Μιχαλολιάκο και ακόμα έξι μέλη του πρώην Πολιτικού Συμβουλίου της Χρυσής Αυγής, τον Ηλία Κασιδιάρη, τον Γιάννη Λαγό, τον Ηλία Παναγιώταρο, τον Γιώργο Γερμενή, τον Χρήστο Παππά και τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Αυτοί, όπως έκρινε η ελληνική ∆ικαιοσύνη, αποτελούσαν το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης.
Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός καταδικάστηκε στις 7 Οκτωβρίου σε 13 έτη φυλάκισης για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, ενώ έχει και δεύτερη καταδίκη εννέα μηνών (με αναστολή) για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο Συνεργείο το 2013.
Μετά τη δίκη ο Ιωάννης Λαγός έφυγε κατευθείαν για τις Βρυξέλλες κάνοντας χρήση του προνομίου της ευρωβουλευτικής του ασυλίας, γνωρίζοντας ότι η διαδικασία θα διαρκέσει επί μακρόν αφενός λόγω των διαδικασιών του Ευρωκοινοβουλίου κι αφετέρου λόγω της πανδημίας.
Η ασυλία ενός ευρωβουλευτή περιλαμβάνει δύο πτυχές:
Αυτή της εντός της επικρατείας του κράτους του και είναι παρόμοια με τις ασυλίες που αναγνωρίζονται στα μέλη του Κοινοβουλίου της χώρας του και εντός της επικρατείας άλλων κρατών μελών και παρέχει εξαίρεση από κάθε μέτρο κρατήσεως και κάθε δικαστική δίωξη. Η ασυλία δεν ισχύει όταν ένας βουλευτής βρεθεί επ’ αυτοφώρω.
Η βουλευτική ασυλία δεν αποτελεί προσωπικό προνόμιο ενός ευρωβουλευτή αλλά εγγύηση ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορούν να ασκούν ελεύθερα την εντολή τους χωρίς να εκτίθενται σε αυθαίρετες πολιτικές διώξεις. Αποτελεί έτσι εγγύηση για την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα του Κοινοβουλίου στο σύνολό του.