THEPOWERGAME
Ρήγμα φαίνεται πως δημιουργείται, τόσο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όσο στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, όσον αφορά στην ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Εκτός από τη Νάντια Γιαννακοπούλου, αλλά και άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που φέρονται να μην συμφωνούν με την κεντρική γραμμή του κόμματος, υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων τάσσεται ένας σεβαστός αριθμός στελεχών και προσωπικοτήτων από το ΠΑΣΟΚ, το ευρύτερου Κέντρου και την Κεντροαριστερά.
Η παρέμβαση συνταγματολόγων από την Κεντροαριστερά
Κατ’ αρχάς, τα βαριά ονόματα συνταγματολόγων, που προέρχονται από την Κεντροαριστερά, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Αντώνης Μανιτάκης και ο Νίκος Αλιβιζάτος, που έχουν αρθρογραφήσει υπέρ της δυνατότητας ίδρυσης παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως το νομοσχέδιο βρίσκεται εντός συνταγματικής λογικής και προβλέψεων
Μάλιστα, η θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία από το γεγονός πως υπήρξε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Διαμαντοπούλου: Το τέλος ενός ιδεολογικού μύθου που καλλιεργήθηκε τα τελευταία 25 χρόνια
Η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου, τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια που προωθεί η κυβέρνηση.
Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 τάχθηκε υπέρ, λέγοντας πως όσοι διαφωνούν έχουν ως επιχείρημα το «φόβο» της μεταρρύθμισης.
Ερωτηθείσα δε αν θα ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην περίπτωση που ήταν σήμερα βουλευτής ήταν κατηγορηματική: «Φυσικά και θα ψήφιζα».
Επίσης, σε συνέντευξη της στην ΕΡΤ, η πρώην Επίτροπος είπε πως «Το πρώτο που θα ήθελα να παρατηρήσω είναι ότι είναι εμβληματική μεταρρύθμιση. (…) Είναι το τέλος ενός δόγματος, ενός μύθου γύρω από τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Έχει δημιουργηθεί ένας μύθος ότι είναι κάτι φοβερό, για το οποίο πολεμούμε και δίνουμε μάχες και το παλεύουμε και τα λοιπά. Αυτό γίνεται πάνω από 25 χρόνια», είπε αρχικά η κυρία Διαμαντοπούλου.
Λοβέρδος: Οπισθοδρομικοί οι αρνητές του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ
Ο πρώην υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, προέκρινε την ανάγκη υπερψήφισης του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά, εξαπολύοντας ταυτόχρονα καρφιά για την στάση των αρνητών του, μεταξύ αυτού και του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρώην υπουργός, ο οποίος σε λίγες ημέρες, στις 4 Μαρτίου θα ανακοινώσει την δημιουργία κόμματος, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, επισήμανε σε ανάρτησή του ότι «διαμορφώνεται στο ελληνικό πολιτικό σύστημα ένα απολύτως ευδιάκριτο μέτωπο οπισθοδρόμησης» και επισημαίνει ότι τα όποια αδύναμα ή πονηρά σημεία του ν/σ πρέπει να αναδειχθούν.
Ωστόσο, συμπληρώνει, η άρνηση συμφωνίας επί της αρχής, συνιστά απόδειξη αντιμεταρρυθμιστικής στάσης.
Καμίνης: Γιατί η Κεντροαριστερά πρέπει να πει «ναι»» στα μη κρατικά πανεπιστήμια
Υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων εμφανίστηκε σε άρθρο-παρέμβασή του ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.
Όπως αναφέρει στο άρθρο του στο protagon.gr, ο Γιώργος Καμίνης χαρακτηρίζει ως θετική κίνηση την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, τονίζοντας πως «από τη στιγμή που το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου της χώρας αποφάσισε να συνυφάνει τις τύχες της με την Ευρώπη, η καθήλωση σε μια συνταγματική ερμηνεία που διαψεύδεται καθημερινά από την πραγματικότητα, που ακυρώνεται εν τοις πράγμασι από τη λειτουργία των κολεγίων, που οδηγεί στην εκπαιδευτική μετανάστευση χιλιάδες νέους και νέες, αποτελεί ένα συνταγματικό αναχρονισμό που κρατά τη χώρα μας στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων».