THEPOWERGAME
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι Ελλάδα και Ινδία μπορούν να συσφίξουν ακόμα περισσότερο τις διμερείς οικονομικές σχέσεις τους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο εμπόριο και στις επενδύσεις. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ελληνοϊνδικό επιχειρηματικό φόρουμ στη Βομβάη, το πρωί της Πέμπτης (22/2), με τίτλο «Exploring Economic Collaboration Between Greece and India: Future Prospects», ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος τους τελευταίους έξι μήνες στις ελληνοϊνδικές σχέσεις, η οποία επιβεβαιώθηκε με το ιστορικό ταξίδι του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, το καλοκαίρι του 2023 στην Αθήνα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι η πιο κατάλληλη για να γίνει πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας την ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει αφήσει οριστικά πίσω της τα χρόνια της κρίσης. Όπως είπε, το 2023 ήταν μια χρονιά-ρεκόρ σε ξένες επενδύσεις για την Ελλάδα και προς αυτήν την κατεύθυνση κάλεσε τους επενδυτές στην Ινδία να τοποθετηθούν στη χώρα, όπου υπάρχουν πλήθος ευκαιριών με μεγάλες αποδόσεις.
Εστιάζοντας ειδικά στη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε ότι η χώρα αποτελεί την ιδανική επιλογή για την υποδοχή των ινδικών προϊόντων. «Η Ελλάδα είναι η φυσική πύλη των ινδικών επιχειρήσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά μετά το Brexit», σχολίασε, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί έκπληξη πως ήδη ινδικές επιχειρήσεις επενδύουν στην Ελλάδα. Έκανε, μάλιστα, λόγο για ένα «λαμπρό μέλλον στη συνεργασία με την Ινδία».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ των δύο χωρών, φέρνοντας ως παράδειγμα την άμυνα, τη γεωργία και την παραγωγή φαρμάκων. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βομβάη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει «απευθείας πτήση ανάμεσα σε Νέο Δελχί ή Βομβάη προς την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι οι αερογραμμές θα έχουν άμεση ζήτηση εφόσον δημιουργηθούν τέτοιες πτήσεις.
Αναφερόμενος στους εργάτες γης από την Ινδία και το σχέδιο αξιοποίησής τους στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι συζητήσεις με το Νέο Δελχί βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με το ινδικό εργατικό δυναμικό να αξιοποιείται σε κατασκευές, γεωργία και τουρισμό. «Η Ελλάδα προσφέρει πολύ καλούς μακροοικονομικούς όρους για ξένες επενδύσεις, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το χαμηλό spread των ελληνικών ομολόγων», κατέληξε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο ελληνοϊνδικό φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στη Βομβάη.
Μητσοτάκης σε Ινδούς βιομήχανους: «Η Ελλάδα μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στον IMEC»
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας της Ινδικής Βιομηχανίας (CII). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν προοπτικές και τρόποι ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον σχεδιασμό για την ίδρυση ελληνοϊνδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Για τον σκοπό αυτόν, άλλωστε, το επόμενο χρονικό διάστημα θα επισκεφθεί την Αθήνα επιχειρηματική αποστολή της Συνομοσπονδίας Ινδικής Βιομηχανίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης, και υπογράμμισε ότι υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών και των κέντρων logistics, της ενέργειας, της γεωργίας και των φαρμακευτικών προϊόντων.
Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία του IMEC, του διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης και του ρόλου που μπορεί να παίξει η Ελλάδα, ως κόμβος αυτού του σημαντικού εμπορικού διαδρόμου, αλλά και ως έντιμος συνομιλητής των χωρών της περιοχής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ακόμη για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και τη συνδεσιμότητα, τον Κάθετο Διάδρομο, καθώς και για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, από την ελληνική πλευρά, η πρέσβης της Ελλάδας στο Νέο Δελχί, Αλίκη Κουτσομητοπούλου, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη.
Από την ινδική πλευρά συμμετείχαν οι R. Dinesh (Πρόεδρος CII, Chairman, TVS Supply Chain Soluwons Limited), Chandrajit Banerjee (Γενικός Διευθυντής CII), Baba Kalyani (Chairman and Managing Director, Bharat Forge Limited), Srinivas Bommidala (Chairman, International Airports GMR Group), Sunjay Kapur (Πρόεδρος CII Europe, Chairman, Sona Comstar), Vikram Shroff (Vice-Chairman και Co-CEO, UPL Ltd.), Uday Khemka (Vice Chairman, SUN Group). Μετά τη συνάντηση με τους Ινδούς βιομήχανους, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο αεροδρόμιο του Νέου Δελχί, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία GMR, που χτίζει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.