THEPOWERGAME
Στο άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα Μαϊου αναφέρθηκε η Σοφία Ζαχαράκη σε ραδιοφωνική της συνέντευξη.
Η υφυπουργός Τουρισμού είπε το πώς θα έρχονται οι τουρίστες στη χώρα μας και τι θα ισχύει για τους Έλληνες.
«Μέχρι να φτάσουμε στην ανοσία, να δούμε τα πράγματα με ψυχραιμία, για να κερδίσουμε το στοίχημα του Τουρισμού» επισήμανε αρχικά μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 η Ζαχαράκη.
Αναφέρθηκε στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για «Πάσχα στο χωριό», σημειώνοντας ότι «αν παρακολουθήσουμε όλες τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, υπήρχε συγκρατημένος λόγος.
Η καλλιέργεια προσδοκιών δεν πρέπει να χρεώνεται στην κυβέρνηση. Όλοι πρέπει να κερδίσουμε αυτή τη μάχη, το διακύβευμα είναι τεράστιο.
Η κατάσταση σε όλες τις χώρες δεν έχει όρους προβλεψιμότητας, έχει μεταβλητούς όρους. Πρέπει να προστατευτούμε και όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί θα δημιουργείται τείχος ανοσίας. Ας μπορέσουμε να το δούμε με ψυχραιμία, για να κερδηθεί το στοίχημα της επόμενης περιόδου και το στοίχημα του Τουρισμού».
«Ήδη από τον Φεβρουάριο- Μάρτιο, ο υπουργός έκανε ανακοινώσεις στην παγκόσμια έκθεση του Βερολίνου ότι 14 Μαΐου θα ανοίξουμε. Είχε προηγηθεί η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για το πιστοποιητικό, που αγκαλιάστηκε και ευρωπαϊκά και διεθνώς. ‘
Προχωρά η ΕΕ στο να εκδώσει το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό που θα απελευθερώσει τις μετακινήσεις» δήλωσε η κυρία Ζαχαράκη και συνέχισε:
«Εδώ και δύο εβδομάδες, υπάρχουν προφανώς περιορισμοί, οι Ισραηλινοί λόγω της διμερούς συμφωνίας μπορούσαν να έρθουν έχοντας κάνει διπλό εμβολιασμό 14 μέρες πριν και έχοντας PCR και από προχθές μπορούν να έρχονται κάτοικοι της ΕΕ και άλλων πέντε χωρών (ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) έχοντας κάνει διπλή δόση του εμβολίου 14 μέρες πριν ή να έχουν κάνει το PCR. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καραντίνα».
«Τα μέτρα, πλέον του εμβολίου που είναι καινούριο μέτρο αμύνης, εφαρμόστηκαν και πέρυσι και λειτούργησαν.
Μπορεί να ήρθε πολύ λιγότερος κόσμος, αλλά υπήρξε ένα υψηλό αίσθημα ασφάλειας που ένιωσαν όλοι, με το PCR και τα πρωτόλλα που υπήρχουν» τόνισε ακόμα.
Σύμφωνα με την υφυπουργό, «στις 14 Μαΐου έχουμε το ευρύτερο άνοιγμα, δηλαδή θα υπάρχουν αυτές οι τρεις προϋποθέσεις (εμβόλιο, τεστ ή πιστοποιητικό ανάρρωσης) για να έρθει κάποιος στην Ελλάδα και άρση καραντίνας και θα δούμε σιγά σιγά.
Δεν θα δείτε ξαφνικά να έρχονται μεγάλοι αριθμοί τουριστών, θα γίνεται σταδιακά».
Ακόμα, σχετικά με το άνοιγμα ξενοδοχείων και καταλυμάτων, ανέφερε ότι «η αίσθηση που έχουμε από τους ανθρώπους της αγόρας είναι ότι θα προσπαθήσουν να ανοίξουν όλοι».
Πώς θα ταξιδεύουν οι Έλληνες
Όσον αφορά στο πώς θα ταξιδεύουν οι Έλληνες, δήλωσε ότι «όταν μιλάμε για άνοιγμα στις 14 Μαΐου, καταλαβαίνετε ότι όλες οι προσπάθειές μας κατευθύνονται συλλογικά, χωρις διακρίσεις.
Θα αρχίσει σιγά-σιγά και η εστίαση και το κομμάτι να μπορούμε να μετακινούμαστε, ώστε ο πολίτης να μπορεί να κάνει μια απόδραση από την πραγματικότητα που τον έχει πιέσει. Όλες οι προσπάθειες είναι για τότε.
Αν βλέπουμε τώρα κάποια περιοριστικά μέτρα είναι γιατί έχουμε μπροστά το μεγάλο στοίχημα της υγειονομικής προστασίας και το μεγάλο στοίχημα της επανεκκίνησης του Τουρισμού, που θα αποτελέσει πυλώνα υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Θα υπάρχουν ίδιοι κανόνες για όλους. Οι προϋποθέσεις θα διευκρινιστούν έγκαιρα και όσο πάμε πιο κοντά στο άνοιγμα.
Οι κανόνες ως προς τις αποστάσεις και τις μάσκες που ισχύουν για τους Έλληνες πολίτες θα ισχύουν και για τους τουρίστες.
Όποιος έρχεται θα ακολουθεί τους κανόνες που έχουν οι Έλληνες πολίτες. Θα φοράει μάσκα, δεν θα υπάρχει δυνατότητα διαπεριφερειακών μετακινήσεων, παρά μόνο για να πας στον προορισμό σου. Δεν μπορεί κάτι που δεν ισχύει για τους Έλληνες να μην ισχύει για τους ξένους» ξεκαθάρισε.
«Φέτος είναι μια χρονιά που θα δούμε έντονα δύο χαρακτηριστικά: κρατήσεις της τελευταίας στιγμης και το να μένει ο κόσμος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Θα δείτε και τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο να έχουμε μεγάλους αριθμούς προσέλευσης εκτίμησε η Σοφία Ζαχαράκη και κατέληξε:
«Προ κορωνοϊού, το 2019, είχαμε 34 εκατομμύρια τουρίστες, πέρυσι 7 εκατομμύρια. Ηταν μια χρονιά που παγκοσμίως υπήρχε μεγάλη μείωση, όμως η Ελλάδα κράτησε. Είναι ανθετικός ο Τουρισμός.
Όσοι ήρθαν, φεύγοντας πήραν στις βαλίτσες τους το αίσθημα της ασφάλειας, που κέρδισαν οι άνθρωποι του Τουρισμού. Κάθε κράτηση είναι σημαντική. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξη. Στόχος είναι να πάμε καλύτερα από πέρυσι».