THEPOWERGAME
Με τους εκπροσώπους των αγροτών πρόκειται να βρεθεί αύριο, Τρίτη 13/02, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μία κρίσιμη συνάντηση, η έκβαση της οποίας θα καθορίσει το μέλλον των κινητοποιήσεων και των μπλόκων.
Ειδικότερα, το μεσημέρι της Τρίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου θα μεταβεί η 15μελής επιτροπή των αγροτών, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη της Σίνδου την περασμένη Παρασκευή. Η αντιπροσωπεία θα αποτελείται από έξι αγρότες από την Μακεδονία, έξι από τη Θεσσαλία, δύο από την Στερεά Ελλάδα και έναν από την Πελοπόννησο. Πιο συγκεκριμένα, οι αγρότες που θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι:
- Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας),
- Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου),
- Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος),
- Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς),
- Νίκος Κούτρας,
- Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα),
- Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας),
- Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου),
- Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός),
- Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ),
- Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα),
- Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα),
- Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα),
- Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής),
- Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς).
Εκ μέρους της κυβέρνησης, στην αυριανή συνάντηση θα είναι, επίσης, οι αρμόδιοι υπουργοί Λευτέρης Αυγενάκης, Θεοδωρος Σκυλακάκης, Θάνος Πετραλιάς, Χρήστος Τριαντόπουλος και από το Μαξίμου οι Γιάννης Μπρατάκος, Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος, Μάκης Βορίδης, Παύλος Μαρινάκης και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος από τον ΕΛΓΑ.
Σε δύο μέρη η συνάντηση με τους αγρότες
Η συνάντηση με τους αγρότες θα εξελιχθεί σε δύο μέρη. Αρχικά στις 12μμ στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την 15μελή επιτροπή των μπλόκων των αγροτών, ενώ στη 1μμ θα ακολουθήσει δεύτερη συνάντηση με το θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί τους συνεταιρισμούς σε όλη την Ελλάδα, το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Τα αιτήματα των αγροτών προς τον Μητσοτάκη
Τα αιτήματα των αγροτών αναλυτικά όπως αποφασίστηκαν στην Πανελλαδική σύσκεψη της περασμένης Τρίτης στη Νίκαια της Λάρισας:
- Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
- Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
- Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
- Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
- Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
- Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
- Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.
Παράρτημα αιτημάτων για τις καταστροφές στη Θεσσαλία
- Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.
- Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.
- Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 € στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.
- Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).
- Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.
- Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας
- Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
- Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης.
Τι θα προτείνει ο Μητσοτάκης στους αγρότες
Μετά από συσκέψεις επί συσκέψεων στην κυβέρνηση έχουν καταλήξει στο τι θα προτείνουν στους αγρότες. Το βασικό αντίβαρο της κυβέρνησης έναντι των αιτημάτων των αγροτών είναι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την οποία εξετάζεται ένα μέρος της, πιθανότατα το 30%, να δοθεί προκαταβολικά στους αγρότες, το επόμενο διάστημα, σύντομα, και το υπόλοιπο να δοθεί σε δόσεις.
Επίσης, μεγάλη βαρύτητα δίνει το κυβερνητικό επιτελείο και στο ενεργειακό κόστος, για το οποίο έχει ήδη δοθεί έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα. Φαίνεται να εξετάζεται και κάποια επιπλέον ενεργειακή ελάφρυνση χωρίς επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιβάρυνση αυτή να αφορά τους παρόχους ενέργειας.
Ειδικότερα:
- Προκαταβολικά το 30% της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης
- Οριζόντια για όλους τους αγρότες τα μέτρα για το ρεύμα
- Μέτρα και για τα επόμενα χρόνια για τους αγρότες
Αισιοδοξία Αυγενάκη για τη συνάντηση Μητσοτάκη – αγροτών
Αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της αυριανής συνάντησης του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη είπε πως «η κυβέρνηση έδειξε αντανακλαστικά στα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου. Με την συνέχιση του διαλόγου προσδοκούμε ότι θα έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Βεβαίως θα τα καταφέρουμε». Σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι «η ΝΔ είναι η μεγάλη λαϊκή παράταξη με πολλά έρεισμα τους αγρότες. Είμαστε και θα είμαστε στο πλάι κάθε αγρότη, κτηνοτρόφο και μελισσουργό».