THEPOWERGAME
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης υπογράμμισε σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε πως ο πρωθυπουργός έχει πλήρη εικόνα των αγροτικών προβλημάτων και έχει αποδείξει διαχρονικά ότι τόσο ο ίδιος όσο και η ΝΔ βρίσκονται στο πλευρό των αγροτών, καθώς πιστεύει ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ο ΥπΑΑΤ κάλεσε τους αγρότες να προσέλθουν με εμπιστοσύνη στο διάλογο με τον Πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τον αρνήθηκε ποτέ, ενώ θύμισε ότι ο ίδιος, ως υπουργός, έχει κάνει εξαντλητικό και σε βάθος διάλογος με όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους των αγροτών, αλλά και με εκπροσώπους των μπλόκων, στο Δομοκό, στο Κάστρο Βοιωτίας, χθες είχε τετράωρη σύσκεψη με αγρότες στην Κρήτη και σήμερα θα μεταβεί σε συσκέψεις αγροτών στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη.
Βασικό στοιχείο για την επιτυχία του διαλόγου και την εξεύρεση λύσεων είναι, όπως σημείωσε ο υπουργός, να κατανοήσουν και να αξιολογήσουν οι αγρότες τις δυνατότητες που προσφέρει για επίλυση των προβλημάτων το ενεργειακό το πακέτο μέτρων που έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Κάνοντας αναφορά στα 82 εκατ. ευρώ για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και στο πακέτο μέτρων για τα αγρο- φωτοβολταϊκά και τις αγροτικές ενεργειακές κοινότητες, που μεσοπρόθεσμα επιλύει οριστικά το πρόβλημα του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες.
Ο ΥπΑΑΤ επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν λαμβάνει ευκαιριακά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα, υπενθυμίζοντας τα μέτρα που έχει λάβει για ελάφρυνση της φορολογίας στους αγρότες, όπως:
- η μείωση του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%,
- ημείωση του ΦΠΑ για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%,
- η κατάργηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ,
- η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλουπου συνέδεε την ασφαλιστική εισφορά με το εισόδημα και φυσικά ηεπιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο (160 εκατ. ευρώ τα δύο προηγούμενα χρόνια και 82 εκατ. ευρώ το 2024).
Ο υπουργός αναγνώρισε την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στην ΚΑΠ ώστε η εφαρμογή της να είναι πιο ομαλή και λιγότερο πιεστική για τους αγρότες, σημειώνοντας ότι προστασία του περιβάλλοντος και πρωτογενής τομέας μπορούν να συμβαδίσουν.
Μια ακόμη απόδειξη της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση στον πρωτογενή τομέα είναι και η προσπάθεια για ηλικιακή ανανέωση του κλάδου, θυμίζοντας ότι επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη εφαρμόσθηκε το μεγαλύτερο πρόγραμμα Νέων Αγροτών που ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε νέο αγρότη που ξεκινά τη δραστηριότητά του, να ενισχυθεί με έως και 40.000 ευρώ. Επισήμανε δε, ότι η πρώτη απόφαση που υπέγραψε ο ίδιος ως υπουργός, ήταν η ενίσχυση του προγράμματος με 82 εκατ. ευρώ ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτό οι 2.100 επιλαχόντες νέοι αγρότες.
Αναφερόμενος στους εκτεταμένους ελέγχους που γίνονται στο γάλα, σημείωσε ότι ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα φαίνονται για τους κτηνοτρόφους καθώς η τιμή στον παραγωγό έχει ενισχυθεί, ενώ ανακοίνωσε ότι άμεσα ξεκινούν έλεγχοι στο κρέας και στο μέλι, τόσο για την προστασία των κτηνοτρόφων και την αποτροπή ελληνοποιήσεων, όσο και την προστασία του καταναλωτή.
Την Παρασκευή τα εγκαίνια του Κέντρου Ευζωίας Υδρόβιων
Χθες σε συνέντευξή του στο Cretatv ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή, παρουσία της αρμοδίας Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία και την Ποιότητα των Τροφίμων Στέλλας Κυριακίδου, θα ενεργοποιηθεί ο πρώτος ευρωπαϊκός Οργανισμός για την ευζωία των υδρόβιων όντων, γεγονός που ενισχύει την περιοχή και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Συγκεκριμένα στις 16 Φεβρουαρίου, σε ειδική εκδήλωση στο ΑΤΛΑΝΤΙΣ, στο Ηράκλειο, η κυρία Κυριακίδου θα κάνει ταεγκαίνια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων, που θα λειτουργεί με τη μορφή κοινοπραξίας υπό το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια των καθηγητών Παυλίδη και Κοντάκη, οι οποίοι είχαν καταθέσει τη σχετική πρόταση και σημείωσε ότι το Κέντρο διεκδικούσαν η Ισπανία και η Ολλανδία, αλλά τελικά επελέγη η Ελλάδα χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες που έκανε η χώρα μας, η οποία γίνεται πλέον ευρωπαϊκό κέντρο αναφοράς στον συγκεκριμένο τομέα, ο οποίος θα διαδραματίσει ρόλο και στην αντιμετώπιση των ψαριών εισβολέων στη Μεσόγειο.