THEPOWERGAME
Για ένα μεγάλο πρόβλημα στέγασης και πλήρους κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ είπε ότι αυξάνεται το όριο για τη Χρυσή Βίζα σε αστικά κέντρα και νησιά, πιθανόν στις 800.000 ευρώ. Ο πρωθυπουργός απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη με θέμα «πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαρκώς εντεινόμενη στεγαστική κρίση;», ενώ εμφανίστηκε θετικός στην πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για δεξαμενή κοινωνικών κατοικιών. O πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα προγράμματα στήριξης των νέων ζευγαριών για να βρουν στέγη, αλλά και στις πολιτικές της κυβέρνησης για Χρυσή Βίζα και Αirbnb.
Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η συζήτηση στη Βουλή αποτελεί μια ευκαιρία να συνδιαμορφώσουμε ένα κοινό τόπο για ένα σημαντικό ζήτημα, αυτό της στέγης. Συμφωνώ στη διάγνωση του προβλήματος», τόνισε και αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της στέγασης τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Ως προς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, είπε ότι ενίσχυσαν την οικονομία, αλλά ταυτόχρονα προκάλεσαν κοινωνικά ζητήματα.
«Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις περιορίζουν τον αριθμό των διαθέσιμων ακινήτων, ενώ τα μισθώματα έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 2018», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η τιμή των ακινήτων έχει αυξηθεί σημαντικά», αναγνώρισε και σημείωσε ότι αποτελεί από την άλλη μια επιβεβαίωση ότι η οικονομία πάει καλά. «Οι τιμές ακινήτων δεν έφτασαν τα επίπεδα του 2008-2009», παρατήρησε.
«Έχουμε υψηλά επίπεδα ιδιοκατοίκησης»
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Επτά στα 10 νοικοκυριά μένουν στο δικό τους σπίτι, δηλαδή έχουμε υψηλά επίπεδα ιδιοκατοίκησης», ενώ σημείωσε πως «700.000 κτίρια και διαμερίσματα είναι κλειστά σήμερα και μπορεί να ανήκουν στην κατηγορία των παλαιών κτισμάτων που δεν έχουν ανακαινιστεί. Πολλά μεσαία και χαμηλά εισοδήματα στράφηκαν στη βραχυχρόνια μίσθωση. Δεν είναι όφελος μόνο για τους μεγάλους, αλλά και για τους μικρούς. Αλήθεια είναι ότι η Golden Visa είναι μέτρο που έχει φέρει πάνω από 2 δισ. ευρώ σε κεφάλαια και όταν εφαρμόστηκε ήταν για να δώσει ώθηση στη στεγαστική αγορά. Καλό είναι να μην προτείνουμε λύσεις copy-paste, αλλά να συνδιαμορφώσουμε λύσεις που να είναι εφαρμόσιμες και σωστά κοστολογημένες εντός των δυνατοτήτων του Κρατικού Προϋπολογισμού».
Και πρόσθεσε λέγοντας: «Νομίζω ότι αδικείτε όταν λέτε πως η κυβέρνηση δεν ασχολείται με τα ακίνητα», σημείωσε προς τον κ. Ανδρουλάκη και αναφέρθηκε επιγραμματικά στα μέτρα που έλαβε για τη στήριξη των πολιτών, καθώς και στα προγράμματα που έχουν εξαγγελθεί πρόσφατα.
«Η κυβέρνηση το 2019 μείωσε τον ΕΝΦΙΑ αθροιστικά κατά 35%, διευκολύναμε την κινητικότητα στην αγορά μέσω της κατάργησης του φόρου γονικών παροχών, με αποτέλεσμα σε 2 χρόνια να έχουν γίνει πάνω από 140.000 τέτοιες μεταβιβάσεις. Και βέβαια δεν υπάρχει ΦΠΑ σε νεόδμητες οικοδομές, ένα μέτρο που παρατείνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Τα τελευταία δύο χρόνια το 7% των αγοραπωλησιών αφορά την Golden visa. Πρέπει να πάμε σε επιπλέον μέτρα», ανέφερε ακόμη και «πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε περισσότερη αύξηση του ορίου επένδυσης στα αστικά κέντρα και στα νησιά, λέγοντας πως μπορεί να πάει στις 800.000 ευρώ». «Επίσης», υπογράμμισε, «θα διατηρήσουμε το όριο των 250.000 σε περιοχές που δεν υπάρχει οικιστική πίεση».
Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου»
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», ο πρωθυπουργός είπε ότι εγκρίθηκαν 9.826 φάκελοι ύψους ενός δισ. ευρώ. «Πάνω από 350.000 συμπολίτες μας ωφελούνται από τα προγράμματα», σημείωσε και υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν «αόρατοι πολίτες» για την κυβέρνηση.
«Το πλαφόν στα ενοίκια ανήκει στα μέτρα που δεν φέρνουν αποτέλεσμα, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι για «πάσα νόσο», πρόσθεσε ακόμη.
«Ας διαθέσει τα κλειστά σπίτια του δήμου ο δήμαρχος Αθηναίων σε όσους έχουν ανάγκη και όχι σε συλλογικότητες», διαμήνυσε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε στον υπό εξέταση σχεδιασμό για αντιπαροχή δημόσιων ακινήτων, τα οποία θα κτίζονται και εν συνεχεία θα αγοράζονται από τους πολίτες, λέγοντας ότι χρειάζεται σοβαρή μελέτη και συντονισμός.
«Θα δημιουργηθεί ομάδα εργασίας για να προτείνει λύσει για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις», ανακοίνωσε. Στα 2,3 δισ. ευρώ ανέρχονται τα κονδύλια που δόθηκαν για κοινωνικές πολιτικές στο ζήτημα της στέγασης», συμπλήρωσε.
Για τον μικρό αριθμό των στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες είπε ότι θα πρέπει να είναι πιο τολμηρές και βέβαια πρέπει να ανοίξει η αγορά των στεγαστικών δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα.
H δευτερολογία
«Κύριε Ανδρουλάκη, μπορούμε να συζητήσουμε πολύ για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας στο ζήτημα της στέγης. Δεν περιμένατε από μία κεντροδεξία παράταξη να δρομολογήσει προγράμματα που ευνοούν τους ευάλωτους. Επιμένετε να ανακαλύπτετε διαχωριστικές γραμμές εκεί που δεν υπάρχουν. Ας μην ανακαλύπτουμε τεχνικές διαφορές. Σας είπα για την Golden Visa, πολύ σύντομα θα δείτε νέες παρεμβάσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στη Βουλή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να κατευθύνει πόρους υφιστάμενους μέσα από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για τους πιο ευάλωτους.
«Το Ταμείο Ανάκαμψης το διαπραγματεύτηκα εγώ προσωπικά. Φέραμε πίσω 36 δισ. ευρώ. Είναι επιτυχία για τη χώρα, η οποία δεν ήταν καθόλου αυτονόητη. Είμαι υπερήφανος που η χώρα μας έχει ένα πολύ συγκροτημένο πρόγραμμα με κοινωνικό αποτύπωμα. Σας καλώ στα επόμενα εγκαίνια Κέντρων Υγείας χρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Είπατε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν μια μεγάλη υπέρβαση και λέτε σωστά ότι πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά. Ο μόνος τρόπος για να κατοχυρώσουμε την πειστικότητα των επιχειρημάτων μας είναι να αποδείξουμε ότι τα χρήματα έπιασαν τόπο. Αυτό σημαίνει γρήγορη υλοποίηση των έργων και διαφάνεια. Θέλουμε η χώρα μας να είναι πρωταγωνίστρια και μετά να διεκδικήσουμε ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης. Μακάρι να μπορέσουμε να συμπέσουμε σε αυτό οι μεγάλες οικογένειες της Ευρώπης», συνέχισε.