THEPOWERGAME
Το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας παρουσίασαν πριν από λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. Στον πυρήνα των νέων μέτρων, όπως προβλέπει το σχετικό σχέδιο νόμου, βρίσκεται η λειτουργία καμερών -αρχικά στα 14 γήπεδα ποδοσφαίρου- και η ταυτοποίηση των φιλάθλων στα εισιτήρια μέσω κινητού τηλεφώνου.
Συγκεκριμένα, όπως είπαν οι δύο υπουργοί, από τις 13 Φεβρουαρίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις που αφορούν την αναδιαμόρφωση των αρμοδιοτήτων και του πλαισίου λειτουργίας της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ), καθιστώντας την πιο ευέλικτη, λειτουργική και αποτελεσματική.
Επίσης, από την ίδια ημέρα τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις των διοικητικών μέτρων και ποινών, που θα επιβάλει η ΔΕΑΒ, όταν πρόκειται για τις συχνότερες συμπεριφορές οπαδικής βίας, όπως (ενδεικτικά) ρίψεις εύφλεκτων και γενικότερα επικίνδυνων αντικειμένων εντός των αγωνιστικών χώρων ή η είσοδος θεατών σε αυτούς.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης, από τις 13 Φεβρουαρίου και μετά, εφόσον υπάρξει -για παράδειγμα- ρίψη μιας κροτίδας σε αγωνιστικό χώρο ποδοσφαίρου, το γήπεδο θα κλείνει για τους φιλάθλους από την επόμενη αγωνιστική.
Εν τω μεταξύ, από τις 6 Μαρτίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το νέο πλαίσιο ηλεκτρονικής εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων με την εγκατάσταση καμερών παντού, με συνεχή έλεγχό τους από την ΕΛ.ΑΣ. Όπως επισήμανε ο κ. Βρούτσης, καμία ΑΑΕ, που αγωνίζεται στη Super League και στην Basket League, δεν θα αγωνίζεται με θεατές στις εγχώριες διοργανώσεις εάν δεν έχει εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και εποπτείας της αθλητικής εγκατάστασης που χρησιμοποιεί ως έδρα της.
«Όποιο γήπεδο δεν έχει υποστήριξη από εκείνη την ημερομηνία και μετά, η επόμενη αγωνιστική θα είναι κεκλεισμένων των θυρών, ενώ τα πρόστιμα θα είναι υπέρογκα», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού.
Είσοδος μόνο με το κινητό
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, εξήγησε πώς θα γίνεται η ταυτοποίηση των φιλάθλων μέσω κινητού τηλεφώνου, που θα είναι και ο μόνος τρόπος για την είσοδο σε ένα γήπεδο.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, από την Τρίτη 9 Απριλίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το σύγχρονο και πρωτοποριακό σύστημα ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων των ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ ομάδων της Super League, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και το ΕΜΕπ (ταυτοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου και είσοδος στο γήπεδο μέσω αυτού).
«Η αγορά του εισιτηρίου θα γίνεται κανονικά, όπως γίνεται και σήμερα. Με το QR Code κάθε εισιτηρίου η ταυτοποίηση θα γίνεται μέσω του gov.gr. Ελπίζουμε ότι μέχρι τον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία για το NFC», σχολίασε ο κ. Παπαστεργίου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, στο εξής δεν θα μπαίνει κανένας στο γήπεδο χωρίς να έχει γίνει ταυτοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου. «Όποιος δεν έχει κινητό δεν θα μπαίνει στο γήπεδο», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι οι νεαροί φίλαθλοι κάτω των 15 ετών θα προσέρχονται στα γήπεδα συνοδεία γονέων.
Ηχηρό μήνυμα
«Στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους τους παράγοντες του αθλητισμού. Το ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα μπαίνουν σε νέα εποχή. Είμαστε όλοι απέναντι στη βία. Ο αθλητισμός ενώνει και δεν διχάζει. Δεν έχει χρώμα και ιδεολογικό πρόσημο. Έχουμε πλέον ένα μεταρρυθμιστικό και εντελώς νέο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας στα γήπεδα ποδοσφαίρου και σύντομα όλων των αθλημάτων», τόνισε ο κ. Βρούτσης.
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, «στόχος μας είναι να μην επηρεάσουν τα μέτρα το ποδόσφαιρο. Σεβόμαστε την αυτονομία του αθλήματος και όλων των αθλημάτων. Αλλά είναι δικαίωμα της Πολιτείας να εξασφαλίζει την ασφάλεια του πολίτη και του φιλάθλου. Δεν υπάρχει υποκειμενική σκέψη για το αν θα κλείσουν ή όχι τα γήπεδα. Η διαδικασία για να κλείσει ένα γήπεδο από φιλάθλους στην επόμενη αγωνιστική είναι αδιάβλητη. Θέλουμε ανοιχτά τα γήπεδα στους φιλάθλους», πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.
Ρήτρα παραβατικότητας και black list
Στα μέτρα που ανακοίνωσαν οι δύο υπουργοί περιλαμβάνεται και η ρήτρα παραβατικότητας, που θα αφαιρεί ποσοστό χρηματοδότησης των ομάδων από τους πόρους του Στοιχήματος που κατευθύνονται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Όσον αφορά την εγκατάσταση καμερών, όπως διευκρίνισαν, αφορά σε πρώτη φάση τις ομάδες της Super League και της Basket League, ενώ το κόστος για την εγκατάσταση και τη λειτουργία των καμερών θα επιβαρύνει αποκλειστικά τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ.
Όσον αφορά την είσοδο στο γήπεδο μέσω ταυτοποίησης στο κινητό, ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε ότι θα δημιουργηθεί και black list για τους παραβατικούς φιλάθλους.