THEPOWERGAME
Συνάντηση με τον Πρόεδρο και CEO του Διεθνούς Τεχνολογικού Κέντρου Thess INTEC, Νίκο Ευθυμιάδη πραγματοποίησε η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην πρόοδο του εμβληματικού έργου στη Θεσσαλονίκη, που είναι το πρώτο τεχνολογικό πάρκο που θα κατασκευαστεί στη συμπρωτεύουσα.
Η κυρία Μάνη επεσήμανε την προσδοκία της να λειτουργήσει το Thess INTEC ως καταλύτης για την περαιτέρω ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα στην περιοχή, μετατρέποντας την Κεντρική Μακεδονία σε έναν ελκυστικό παγκόσμιο προορισμό για επιχειρήσεις και ερευνητές, που επιδιώκουν να προωθήσουν τις καινοτόμες ιδέες τους.
«Το Thess INTEC ανοίγει νέους δρόμους για την Ελλάδα και την Ευρώπη, δημιουργώντας ένα σημείο αναφοράς για την τεχνολογική καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε η υφυπουργός.
Ο κ. Ευθυμιάδης από την πλευρά του αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι η στρατηγική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την κυβέρνηση και την τοπική κοινωνία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τη συνέχιση αυτής της συνεκτικής προσέγγισης που θα διασφαλίσει την επιτυχία και τη βιωσιμότητα του έργου.
Υπενθυμίζεται ότι, οι πρόδρομες εργασίες του έργου έχουν ήδη ξεκινήσει, αναμένεται, δε, σταδιακά να δημιουργηθούν 7.000 θέσεις εργασίες, με σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας.
Thess INTEC: Σε βάθος 10ετίας οι επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατ.
Οι εργασίες γίνονται στην περιοχή «Τσαΐρια» στα νοτιοανατολικά παράλια της Θεσσαλονίκης στην Περαία, εκεί όπου παλαιότερα ήταν εγκατεστημένες οι κεραίες της εκπομπής «Φωνή της Αμερικής». Το Thess INTEC θα εγκατασταθεί σε παραθαλάσσια έκταση 756 στρεμμάτων δίπλα από το Αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, με αδειοδότηση 230.000 τ.μ. για εργαστήρια R&D και γραφεία. Μέτοχοί του είναι τα τρία Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος-ΔΙΠΑΕ), το ΕΚΕΤΑ και φορείς του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Το 58% των μετόχων είναι του ιδιωτικού και το 42% του δημόσιου τομέα.
Η χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του έργου είναι διασφαλισμένη με 20 εκατ. ευρώ από ιδιωτικούς πόρους και με 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF). Κατά την πρώτη φάση του έργου θα επενδυθούν 50 εκατ. ευρώ για υποδομές και για τα πρώτα κτίρια, ενώ προβλέπεται συμπληρωματική επένδυση 25 εκατ. ευρώ από το ΕΚΕΤΑ και 30 εκατ. ευρώ από το ισραηλινό fund. Σε βάθος δεκαετίας οι επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ και κατά την πλήρη ανάπτυξή του προβλέπεται η δημιουργία 7.000 νέων θέσεων εργασίας και η κατά 2% αύξηση του ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ακόμη, έχει υπογραφεί συμφωνία παραχώρησης του 40% της δομήσιμης έκτασης στο ισραηλινό fund JLTV και στο Τεχνολογικό Πάρκο της Beersheva, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν και τη μεταφορά σημαντικής ισραηλινής τεχνογνωσίας στη χώρα μας, ενώ επίσης το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) θα αναπτύξει πρόσθετες δικές του ερευνητικές υποδομές στο Thess INTEC.