THEPOWERGAME
Συνέντευξη με αφορμή τη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου για την πορεία ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας παραχώρησε ο Νίκος Ταχιάος, Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα υποδομών.
«Καταρχάς πρέπει να πούμε ότι δεν πρόκειται μόνο για μια ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Πρόκειται για ένα διπλό πρόγραμμα. Δεν αφορά μόνο την ανάταξη των πληγεισών περιοχών, αλλά αφορά επίσης και ένα πρότυπο σχέδιο για την ανθεκτικότητα των περιοχών, οι οποίες έχουν την ίδια διακινδύνευση με αυτή της Θεσσαλίας, διότι η απειλή της κλιματικής κρίσης είναι παρούσα (…). Η απειλή είναι εδώ. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και δεν αφορά μόνο τη Θεσσαλία. Στα επόμενα βήματα αυτού του σχεδίου ακολουθούν η Πελοπόννησος και η Κρήτη. Όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για ένα ολιστικό σχέδιο, για το οποίο βεβαίως ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε» δήλωσε ο κ. Ταχιάος στην αρχή της συνομιλίας του με τη δημοσιογράφο σχετικά με την πορεία του προγράμματος ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και συνέχεια συμπλήρωσε «προς το παρόν αυτό το οποίο κάνουμε είναι ότι τα αρμόδια υπουργεία της Πολιτικής Προστασίας και της Αγροτικής Ανάπτυξης λαμβάνουν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων με μέτρα αρωγής τα οποία ανακοινώνονται συνέχεια. Είναι πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν διοχετεύσει τρομακτικά ποσά στους αγρότες της Θεσσαλίας και θα ακολουθήσουν και άλλα και αφετέρου το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει, αν θέλετε έναν πιο στρατηγικό ρόλο, ενώ το δικό μας υπουργείο έχει επίσης έναν πιο επιχειρησιακό ρόλο σε ότι αφορά τις αποκαταστάσεις. Και αυτό είναι το αντικείμενο, αν θέλετε και της δικής μου παρουσίας χθες στη σύσκεψη, τα θέματα στα οποία αναφέρθηκα εγώ».
Ερωτηθείς σχετικά με τις υποδομές και σε ποιο σημείο βρίσκονται αυτή τη στιγμή σημειώνει «αυτό που έχει σημασία είναι να γίνει κατανοητό ότι αυτές οι παρεμβάσεις δε γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Εγώ καταλαβαίνω την αγωνία των ανθρώπων και η αγωνία τους είναι πραγματικά όχι απλώς κατανοητή αλλά κάτι το οποίο καθένας θα περίμενε και για τον εαυτό του αν ήταν σε μία αντίστοιχη θέση. Είναι προφανές αυτό. Νομίζω ότι οι άνθρωποι έχουν δίκιο που αγωνιούν. Εμείς όμως είμαστε εδώ και είμαστε με την έννοια του ότι έχουμε ξεκινήσει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα ανατάξεων. Πρέπει να σας πω ότι ήδη το σιδηροδρομικό δίκτυο, η γραμμή καθόδου από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα αυτή τη στιγμή είναι εν λειτουργία με ηλεκτροκίνηση και τα τρένα βεβαίως χωρίς συστήματα. Σε ό, τι αφορά τις αποκαταστάσεις του σιδηροδρομικού δικτύου, αυτές θα έχουν τελειώσει μέχρι τα τέλη του 2025. Τότε θα έχουμε αποδώσει μία γραμμή η οποία θα είναι υπερσύγχρονη πραγματικά σε αυτό το τμήμα, αλλά φυσικά θα έχει αναταχθεί με αυτό τον τρόπο και στο σύνολό της η γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης (…)».
«Εμάς ο δικός μας στόχος είναι ότι τα εργοτάξια θα αρχίσουν να εγκαθίστανται στην περιοχή της Θεσσαλίας στις αρχές του καλοκαιριού» τόνισε ο κ. Ταχιάος στη δημοσιογράφο.
«Αυτός είναι δικός μας στόχος. Είναι δύσκολος στόχος, όσο κι αν σας φαίνεται ότι η χρονική απόσταση είναι μακρινή. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι μιλάμε για αποκαταστάσεις όπου πρέπει να προηγηθεί μια μελέτη. Δεν μπορεί να γίνει κάτι χωρίς μελέτη. Πρέπει να έχει προηγηθεί βεβαίως και η ανάθεση της μελέτης. Σας διαβεβαιώνω ότι οι διαδικασίες θα τρέξουν γρήγορα, έχουμε συνέχεια ανοιχτό το χρονοδιάγραμμα και μέρα με τη μέρα το παρακολουθούμε όλοι μας εδώ πέρα, όλη η ομάδα υπό τον Υπουργό, τον κ. Σταϊκούρα και με τη συνδρομή και του Γενικού Γραμματέα του κ. Μαγουλά. Πραγματικά είναι μία δράση την οποία τρέχουμε πολύ γρήγορα (…). Οι εργολαβίες οι οποίες αφορούν σε οδικές υποδομές θα έχουν ένα συνολικό κόστος της τάξεως των 900 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι η πρώτη μας εκτίμηση αυτή τη στιγμή. Θα οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου το ποσό».
Τέλος, αναφορικά με το κομμάτι του οδικού δικτύου, δηλαδή του έργου των αποκαταστάσεων στο οδικό δίκτυο υπογράμμισε «σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε στις μελέτες. Προχωράνε οι μελέτες, αυτές οι οποίες θα μας επιτρέψουν να δημοπρατήσουμε τα έργα. Μέσα στο Μάρτιο θα έχουν δημοπρατηθεί τα έργα και είναι σίγουρο ότι τα πρώτα εργοτάξια θα φανούν στις αρχές του καλοκαιριού στη Θεσσαλία. Το κρίσιμο βεβαίως είναι το εξής, ότι προφανώς δεν είναι δυνατόν ξαφνικά να εμφανιστούν για παράδειγμα 700 σημεία σε όλη τη Θεσσαλία γιατί δεν υπάρχουν αυτά. Δεν υπάρχουν οι πόροι για να το υποστηρίξουν αυτό. Πρέπει να υπάρξει ένας προγραμματισμός. Πρέπει να υπάρξει ένας χρονισμός όλων των έργων. Αυτό που έχουμε πει λοιπόν, με τους τοπικούς φορείς είναι ότι θα προτεραιοποιήσουμε τα έργα όχι μόνο με βάση τις ανάγκες μας αλλά και με βάση τις προτεραιότητες και τις εισηγήσεις των τοπικών αρχών».