THEPOWERGAME
«Οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν μία κατεξοχήν ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτούν μια ευρωπαϊκή λύση που σημαίνει πριν από όλα τη συμπόρευση των ευρωπαϊκών μελών απέναντι σε ένα κοινό πρόβλημα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στόχος είναι «να αποδείξουμε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μεταφράζει τις διακηρύξεις της σε μια ενιαία πολιτική».
Όπως υπογράμμισε, εξάλλου, ο πρωθυπουργός, «η σημασία της Ελλάδας είναι βαρύνουσα, καθώς αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό και τα πρωτογενή κύματα παράνομων μετακινήσεων στη χώρα μας, μετατρέπονται σε δευτερογενή προ Αλβανία και Ευρώπη».
Παράλληλα, ανέφερε ότι «με νόμιμες με ευρωπαϊκές διαδικασίες να αντιμετωπίσουμε παράνομες μετακινήσεις μεταναστών, Να αποδείξουμε εάν τελικά ότι η ένωσή μας ξέρει να μεταφράζει τις διακηρύξεις της σε ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης επισήμανε επίσης ότι «δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δεν σημαίνει ανοιχτά ή ανύπαρκτα σύνορα αλλά κανόνες, ανθρωπιά δίπλα στην ευταξία. Και αυτό κάναμε και το 2020 απέναντι στην εργαλειοποίηση της μεταναστευτικής κρίσης. Το ίδιο κάνουμε και στην επικίνδυνη εκδοχή του λαϊκισμού που αποδίδει κάθε κακό στην κοινωνία στον ανώνυμο ξένο».
«Η Ελλάδα εφαρμόζει δίκαιη και αυστηρή πολιτική για το μεταναστευτικό με πολιτική εντός του νόμου αλλά και αδιαπραγμάτευτη για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Κάποιοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν ανθρώπινα δράματα για να επιτεθούν συλλήβδην στην ΕΕ, τη Frontex και την κυβέρνηση ενώ δεν δίστασαν ακόμα να κατασκευάσουν τραγωδίες για να αποδειχθεί μετά ότι εξυπηρετούσαν τα σχέδια των λαθροδιακινητών», πρόσθεσε με νόημα ο πρωθυπουργός.
Όπως είπε, εξάλλου,« η εφαρμογή της νέας συμφωνίας για το μεταναστευτικό θα δοκιμάσει την αξιοπιστία της ΕΕ».
Συνάντηση Μητσοτάκη – Γιόχανσον
Nωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον στο υπουργείο Μετανάστευσης. Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η ομιλία του πρωθυπουργού, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση, η οποία θα διεξαχθεί μεταξύ του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων.
Με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντήθηκαν επίσης νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον κ. Παπασταύρου, τόσο ο υπουργός όσο και η Επίτροπος «επανεπιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν τη δράση των παράνομων δικτύων διακίνησης μεταναστών που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο» επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της Προεδρίας της Κυβέρνησης.
Ο κ. Παπασταύρου εξήρε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας συμμαχίας με στόχο την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών, λέγοντας πως «είναι ένα εγχείρημα που πρέπει να μετουσιωθεί άμεσα σε δράσεις, ενώ αποτελεί κεντρικό ζήτημα που πρέπει να προσελκύσει παγκόσμια υποστήριξη».
Ο υπουργός πρότεινε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο εθνικών συντονιστών για την καταπολέμηση των διακινητών μεταναστών, την οποία η Επίτροπος καλωσόρισε και δεσμεύτηκε να εξετάσει. Ενώ τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ένα καινούργιο νομικό πλαίσιο που να εμποδίζει και να πατάσσει τη διακίνηση μεταναστών. Το παλαιό – 20 χρόνων πλέον – πλαίσιο πρέπει να εκσυγχρονιστεί και το πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας πρέπει να ενισχυθεί».
Τέλος, ο κ. Παπασταύρου στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού, ευρωπαϊκού πλαισίου επιστροφών μεταναστών, οι οποίες και, όπως είπε, πρέπει να γίνουν «πιο αποτελεσματικές και πιο πρακτικές. Οι επιστροφές δεν είναι διμερές, αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα. Και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται» κατέληξε χαρακτηριστικά.