THEPOWERGAME
Με τον Πρόεδρο της Λιβύης να φτάνει το πρωί της Τετάρτης στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κλείνει ο πρώτος κύκλος της «επίθεσης φιλίας» της Αθήνας προς την Τρίπολη για την αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών, που περνά μέσα από την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα και την ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου για τις θαλάσσιες ζώνες.
Ο κ. Μητσοτάκης θα δεχθεί στις 10:20 στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλ- Μενφί ο οποίος στη συνέχεια θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο πρώτος αυτός κύκλος – μιας μακράς και δύσκολης βέβαια πορείας – άνοιξε με την επίσκεψη στη Λιβύη του Έλληνα πρωθυπουργού, που έτεινε χείρα φιλίας και συνεργασίας στη γειτονική μας χώρα, δηλώνοντας την πρόθεσή του να στηρίξει την πορεία της προς την πολιτική ομαλότητα και ταυτόχρονα να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις σε πολλά επίπεδα.
Σε επίπεδο συμβολισμού, αλλά και ουσίας, αυτό σηματοδότησε η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ο κ. Μητσοτάκης του έστειλε σαφές µήνυµα και συνάµα προειδοποίηση ότι η πορεία προς την οµαλοποίηση και σύσφιγξη των σχέσεων της Λιβύης µε τη διεθνή κοινότητα και δη µε την Ευρωπαϊκή Ενωση περνάει µέσα από την Ελλάδα.
«Το τουρκολιβυκό µνηµόνιο παραβιάζει δικαιώµατα και συµφέροντα της Ελλάδας», φέρεται να του είπε.
«Να ξέρετε ότι η στάση σας σε αυτό δεν θα επηρεάσει µόνο τη σχέση σας µε την Ελλάδα, αλλά και τη σχέση σας µε την Ευρώπη. Θα υπάρξουν συνέπειες», φέρεται να διεµήνυσε στην ίδια συζήτηση προς τον Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.
Ακολούθησε η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Βεγγάζη, η οποία αποσκοπούσε στην εμπέδωση των μηνυμάτων όσον αφορά το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο και την αποφυγή, σε πρώτη φάση οποιασδήποτε πρωτοβουλίας που θα δυσχέρανε τις σχέσεις της Λιβύης τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την εμπέδωση της ελληνικής παρουσίας με την ίδρυση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη και τη συνεισφορά στη χώρα για την ανοικοδόμηση της Λιβύης.
Όπως τόνισε σε συνέντευξή του ο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίπολη, όπου έθεσε το θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου, έγινε αντιληπτό ότι και τα ελληνικά συμφέροντα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στη χάραξη των θαλασσίων ζωνών και ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την ευρωπαϊκή στάση απέναντι στη Λιβύη, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η χώρα επιζητεί τη διπλωματική, πολιτική και οικονομική της ανασυγκρότηση.