THEPOWERGAME
Την ακύρωση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ από τον Βρετανό πρωθυπουργό σχολίασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι αυτό ήταν λάθος και γύρισε μπούμερανγκ στον Βρετανό πολιτικό.
Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τονίζοντας πως έχει «έντονα κοινωνικό πρόσημο».
«Στις 6 Δεκεμβρίου κατατίθεται στο Κοινοβούλιο. Ο σκοπός είναι να ψηφιστεί στις 18 του μήνα στην Ολομέλεια και οι ρυθμίσεις του θα ισχύσουν από 1η του χρόνου» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα:
«Δεν μπορώ να ξέρω τι είναι αυτό που έκανε τον Βρετανό Πρωθυπουργό να κάνει μία τόσο μεγάλη απρέπεια. Εγώ χθες και στο BBC, και στο Sky News, και στο CNN είπα παντού το ίδιο πράγμα: Ήταν μία λανθασμένη απόφαση εκ μέρους του κυρίου Σούνακ. Με το Ηνωμένο Βασίλειο είμαστε φίλοι, δεν είμαστε εχθροί. Το θέμα της επανένωσης του Παρθενώνα είναι ένα ζήτημα πολύ πιο πάνω από την Ελλάδα. Αφορά όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Έχουμε ευθύνη οι δύο Κυβερνήσεις να βρούμε λύση σε αυτό το ζήτημα και πιστεύω στο τέλος ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταφέρει να βρούμε λύση».
«Η αλήθεια είναι πως αυτή η διπλωματική απρέπεια του κυρίου Σούνακ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη του έχει γυρίσει μπούμερανγκ και ο τρόπος που το χειρίστηκε ο Πρωθυπουργός νομίζω ότι παίρνει άριστα. Επί της ουσίας, εμείς θέλουμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Να ενωθεί πάλι ο Παρθενώνας. Αυτό είναι που μας «καίει». Είναι ένας στόχος ρεαλιστικά εφικτός».
«Από χθες, η υπόθεση αυτή έχει πάρει άλλη τροπή και το γεγονός ότι το Βρετανικό Μουσείο κάνει μία δήλωση που είναι σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος από την πράξη του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, σημαίνει πολλά. Ο μεν Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είπε «δεν θέλω να μιλήσω για αυτό το θέμα», ενώ το Βρετανικό Μουσείο λέει σήμερα στα «ΝΕΑ» «βεβαίως και μιλάμε για αυτό το θέμα με την Ελληνική Κυβέρνηση. Θα εξακολουθούμε να μιλάμε και οι συζητήσεις πάνε καλά». Είναι δύο διαφορετικές γλώσσες. Είναι δύο διαφορετικές πραγματικότητες. Αυτός ο θόρυβος που σηκώθηκε σίγουρα θα κάνει καλό στην εθνική μας υπόθεση και πρέπει να πούμε μπράβο στον κ. Μητσοτάκη».
Για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο:
«Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Στις 6 Δεκεμβρίου κατατίθεται στο Κοινοβούλιο. Ο σκοπός είναι να ψηφιστεί στις 18 του μήνα στην Ολομέλεια και οι ρυθμίσεις του θα ισχύσουν από 1η του χρόνου. Είναι ένα νομοσχέδιο με έντονα κοινωνικό πρόσημο. Λύνει μία σειρά ζητημάτων, δεν λύνει ένα ζήτημα. Το θέμα της παύσης της περικοπής του 30% της σύνταξης των εργαζομένων συνταξιούχων. Το θέμα της αύξησης του ορίου χρεών προς τον ΕΦΚΑ από τις 20.000 στις 30.000 ή από τις 6.000 στις 10.000 αν είσαι αγρότης. Το θέμα της αύξησης του επιδόματος μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες. Το θέμα της δυνατότητας των δικαιούχων του εποχικού επιδόματος να εργάζονται 12 ημερομίσθια το μήνα χωρίς να χάνουν το εποχικό τους επίδομα, που θα δώσει μεγάλη ώθηση στην εύρεση εργατικού δυναμικού εν μέσω εορτών στα καταστήματα εστίασης και τουρισμού, όπου δεν μπορούν να βρουν εύκολα εργαζομένους. Η ρύθμιση για το πάγωμα του επιτοκίου δανεισμού του ασφαλιστικού χρέους στον ΕΦΚΑ έως το ’25 για να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα όσοι χρωστούν. Οι ρυθμίσεις για τα επαγγελματικά – ασφαλιστικά ταμεία που θα δημιουργήσουν ένα καινούριο περιβάλλον, τον 2ο πυλώνα ασφάλισης και θα έχουμε μία τελείως καινούρια εικόνα».
Για το θέμα της ακρίβειας:
«Είμαι πολύ ευτυχής που μπαίνουν αυτά τα πρόστιμα υπό την έννοια του ότι πρέπει να ξέρει η αγορά ότι δεν μπορεί να είναι ασύδοτη. Και εγώ επί θητείας μου έβαλα πάρα πολύ μεγάλα πρόστιμα, τα μεγαλύτερα ως τότε στην ιστορία. Και ο κύριος Σκρέκας βάσει της νομοθεσίας μου και των εργαλείων που του άφησα, συνεχίζει αυτή την πολιτική. Και είμαι πολύ ευτυχής για αυτό».
«Μακάρι να μην χρειάζονταν να βάλουμε κανένα πρόστιμο και να είναι φτηνές οι τιμές στα ράφια και ο κόσμος να μην περνάει δύσκολα. Αλλά σε αυτή την εποχή της πολύ μεγάλης πληθωριστικής κρίσης, η ρύθμιση για το πλαφόν του περιθωρίου κέρδους, υπάρχει για να βάζει ένα φρένο σε αυτές τις αυξήσεις. Τώρα, εάν με ρωτάτε αν με αυτό θα λυθεί το πρόβλημα της ακρίβειας, η απάντηση είναι όχι. Το πρόβλημα της ακρίβειας είναι κατά βάση εξωγενές. Ο πληθωρισμός έχει έρθει απέξω, έχει διάφορες αιτίες, από τις καραντίνες της εποχής του Covid και του πολύ χρήματος που κόπηκε τότε, μέχρι τον Πούτιν και την Ουκρανία».
«Ασυδοσία στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει εκτεταμένη γιατί οι νόμοι που έχουμε ψηφίσει είναι πάρα πολύ αυστηροί. Εξ ου και μπαίνουν αυτά τα πρόστιμα».
Για το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την τέλεση γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια:
«Εγώ δεν θα μπω καθόλου σε αυτή τη συζήτηση για τον εξής λόγο: για κάθε νομοσχέδιο, όχι για το συγκεκριμένο μόνο αλλά για όλα, είναι κατά τη γνώμη μου σχεδόν παράλογο να τοποθετούμαστε πριν το δούμε. Εγώ, θα περιμένω να παρουσιαστεί αυτό το σχέδιο νόμου, να το διαβάσω και να διαμορφώσω άποψη. Αξιωματικά σάς λέω ότι οι συμπολίτες μας που έχουν έναν άλλο σεξουαλικό προσανατολισμό, ως κοινωνία έχουμε συναποφασίσει ότι δεν μπορούν να υπόκεινται σε διακρίσεις για αυτό το λόγο. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το συζητήσουμε όταν με το καλό έρθει. Προς το παρόν δεν έχω δει κανένα νομοσχέδιο και δεν μου αρέσει να τοποθετούμαι εν κενώ».
Για την παρέμβαση του κυρίου Σαμαρά στο Κυπριακό θέμα:
«Δεν υπάρχει περίπτωση να διαβάσω μια συνέντευξη του Αντώνη του Σαμαρά και να μην την βρω ενδιαφέρουσα. Γιατί ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο, είναι ένας πολιτικός με πολύ μεγάλη εμπειρία και είναι ο Πρωθυπουργός που κατά βάση κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ και αυτό πρέπει να του το αναγνωρίζουμε. Από εκεί και πέρα εγώ είμαι εν ενεργεία Υπουργός της κυβερνήσεως, δεν μπορώ να τοποθετηθώ σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής γιατί δεν είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργού Εργασίας».
Για τις αντιδράσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο:
«Πιστεύω ότι με τον τρόπο που τελικά κατατέθηκε το νομοσχέδιο, οι βασικές ενστάσεις που είχαν τεθεί στο δημόσιο διάλογο έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Διότι και το τεκμαρτό εισόδημα γίνεται πιο εύκολα μαχητό, και μειώνεται το τέλος επιτηδεύματος, και μειώνεται και η επιβάρυνση των φορολογικών συντελεστών στην υπερβάλλουσα του τεκμηρίου φορολογική δήλωση. Δηλαδή, οι βασικές ενστάσεις που ακούστηκαν θεραπεύτηκαν στην τελική κατάθεση του νομοσχεδίου. Όσον αφορά τους εργαζομένους συνταξιούχους, γιατί έχουμε το δικό μου νόμο που έρχεται την άλλη εβδομάδα, μέσα στο νομοσχέδιο προβλέπεται ο συμψηφισμός της σύνταξης με το τεκμαρτό εισόδημα. Που σημαίνει πρακτικά ότι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι δεν θα επηρεαστούν από αυτό το νόμο. Άρα, νομίζω ότι το φορολογικό νομοσχέδιο πλέον είναι ένα νομοσχέδιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Από την άλλη, και το είδατε και στις δημοσκοπήσεις, η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει ένα ζήτημα αδικίας εδώ. Και δεν είναι ωραίο να υπάρχει αδικία. Όταν ένας ελεύθερος επαγγελματίας δηλώνει επί σειρά ετών μηδενικό εισόδημα κάτι δεν πάει καλά».
Για τις εξελίξεις στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ
«Εγώ τον κύριο Χαρίτση, καίτοι διαφωνώ σε όλα ιδεολογικά μαζί του, δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω ότι ήταν πάντα ένας πολιτικός αντίπαλος με ήθος, ένας πολιτικός αντίπαλος ο οποίος είχε ευγένεια και ο οποίος έχει επιχειρήματα για να υποστηρίξει την άποψή του. Από μένα ο κύριος Χαρίτσης χαίρει σεβασμού, υπό την έννοια αυτή του εύχομαι να μπορέσει να πάει καλά και να εκφράσει τον πολιτικό χώρο τον οποίον θέλει να εκφράσει».
«Κάθε πολιτικός μας αντίπαλος μπορεί να μας απειλήσει, διότι ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να ψηφίζει όποιον θέλει. Ο λαός είναι το αφεντικό εδώ, δεν είμαστε εμείς. Άρα, λοιπόν υπό την έννοια αυτή το να σας πω εγώ ότι αδιαφορώ για οποιοδήποτε άλλο κόμμα, θα είμαι αλαζών και δεν μου αρέσει. Η δική μου αντίληψη για την πολιτική είναι η εξής: Εμάς ο λαός μας εμπιστεύθηκε για δεύτερη φορά, με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και μας είπε ένα πράγμα, λύστε μου τα προβλήματά μου. Εγώ ας πούμε στον δικό μου τομέα ευθύνης φέρνω τώρα ένα νομοσχέδιο, που όπως σας είπα, λύνει μια σειρά ζητημάτων που ταλαιπωρούσαν τους συνταξιούχους ή τους κατόχους εποχικού επιδόματος ή τους ανθρώπους που δεν μπορούσαν να πάρουν τη σύνταξή τους ή τους ανθρώπους με το εφάπαξ. Μέσα έχουμε μία ρύθμιση όπου θα δώσει αυτομάτως 15 χιλιάδες εφάπαξ, λύνουμε τα προβλήματα».