THEPOWERGAME
Με την υποστήριξη του υπουργείου Ανάπτυξης, δρομολογείται η δημιουργία του πρώτου Κόμβου Καινοτομίας στη χώρα, όπως αναφέρθηκε σήμερα στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης Μάξιμου Σενετάκη.
Η σύσκεψη έγινε παρουσία επίσης του γενικού γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας Θανάση Κυριαζή, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, των πρυτάνεων των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και προέδρων των ερευνητικών κέντρων του νησιού, αλλά και στελεχών της Περιφέρειας Κρήτης, που έχει ήδη διαμορφώσει ένα πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα αναπτυχθεί ο Κόμβος Καινοτομίας. Θα αποτελεί μια οργανωτική δομή δικτύου του συστήματος έρευνας και καινοτομίας της Κρήτης, η οποία θα φέρνει σε συνέργεια, μέσω συντονισμένων δράσεων και πρωτοβουλιών, αφενός την ακαδημαϊκή αριστεία, αφετέρου την επιχειρηματική και την κοινωνική καινοτομία. Βασική μέριμνα του Κόμβου Καινοτομίας Κρήτης αποτελεί η προώθηση της πρόσφατα αναθεωρημένης Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης RIS3 της Περιφέρειας Κρήτης και η επίτευξη των στόχων αυτής.
Ο κ. Σενετάκης χαρακτήρισε «οραματική» την ιδέα που αφορά στον Κόμβο Καινοτομίας της Περιφέρειας Κρήτης «μια ιδέα που την έχουμε αγκαλιάσει από την αρχή, γιατί συμβάλλει στον κυβερνητικό στόχο που είναι η διασύνδεση ερευνητικών και ακαδημαϊκών αποτελεσμάτων με την αγορά και παραγωγή» επισήμανε ο κ. Σενετάκης σε δηλώσεις του.
«Σήμερα συζητήσαμε για τεχνικά θέματα που αφορούν αυτήν την πρόταση, για να δούμε με ποιο τρόπο από το νέο Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας θα χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση αυτή την καινοτόμα πρόταση που στόχο έχει να κάνει την Κρήτη μια ισχυρή καινοτόμο ευρωπαϊκή περιφέρεια» συμπλήρωσε ο κ. Σενετάκης.
Ο Κόμβος είναι το εργαλείο που θα βοηθήσει στην αξιοποίηση των περιφερειακών πλεονεκτημάτων στην ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας, της εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Περιφέρειας. Θα προωθεί τη συνέργεια, μέσω συντονισμένων δράσεων και πρωτοβουλιών, αφενός της ακαδημαϊκής αριστείας με τη δημιουργία δικτύων ερευνητικών υποδομών, αφετέρου την επιχειρηματική και την κοινωνική καινοτομία μέσω υποδομών θερμοκοιτίδων και δομών υποστήριξης καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Η πρόταση στηρίζεται σε ένα πλαίσιο που επεξεργάστηκαν τα τέσσερα Ιδρύματα (Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο, ΕΛΜΕΠΑ, ΙΤΕ) σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Κρήτης. Ακολούθησε μια διαδικασία αρχικής παρουσίασης της πρωτοβουλίας, μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας και του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, Αντώνη Παπαδεράκη με τα Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα.
Η πρόταση κατατέθηκε στον αρμόδιο υφυπουργό Μάξιμο Σενετάκη και στον γενικό γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιο Κυριαζή οι οποίοι, κατά τη σημερινή σύσκεψη με την επιστημονική κοινότητα της Κρήτης, την υιοθέτησαν και δεσμεύτηκαν για την υποστήριξη κάθε προσπάθειας για την υλοποίησή της. Τονίζεται ότι στη σημερινή σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, συμμετείχαν ο πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης, Γεώργιος Κοντάκης, ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Πανεπιστημίου Κρήτης, Γεώργιος Κοσιώρης, ο πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης, Μιχάλης Ζερβάκης, ο πρύτανης ΕΛΜΕΠΑ, Νίκος Κατσαράκης, ο αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας ΕΛΜΕΠΑ, Αθανάσιος Μαλάμος, ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης ΕΛΜΕΠΑ, Νικόλαος Βιδάκης και ο πρόεδρος ΙΤΕ, Νεκτάριος Ταβερναράκης.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε ότι «πέρα από τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, η Κρήτη μπορεί να γίνει και η περιφέρεια της γνώσης και της καινοτομίας. Εκφράζουμε την ιδιαίτερη ικανοποίησή μας, γιατί ο πρώτος Κόμβος Καινοτομίας στην Ελλάδα θα δημιουργηθεί εδώ στην Κρήτη. Ο Κόμβος Καινοτομίας θα αποτελεί το συνδετικό κρίκο της σπουδαίας επιστημονικής έρευνας που επιτελείται στο νησί μας, με την παραγωγική διαδικασία και την τοπική μας οικονομία. Με την υιοθέτηση νέων καινοτόμων πρακτικών αλλά και μέσω της δικτύωσης, οι υφιστάμενες επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν περαιτέρω, να γίνουν πιο εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές, δημιουργώντας κατ’ επέκταση και νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, οι νέοι μας θα έχουν κάθε δυνατή υποστήριξη ώστε να μετατρέψουν τις καινοτόμες ιδέες και τη γνώση τους σε νέες επιχειρηματικές προσπάθειες υψηλής προστιθέμενης αξίας».
Ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας στις δηλώσεις του ανέφερε ότι ο ερευνητικός και τεχνολογικός ιστός της Κρήτης, τα πανεπιστήμια και το ΙΤΕ, κατάφεραν να συνεργαστούν και να έχουν κοινό όραμα για να γίνει η Κρήτη το πρώτο κομμάτι της συνεργασίας για την έρευνα, την καινοτομία και ανάπτυξη του νησιού.
«Θα αποτελέσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα και για τις άλλες Περιφέρειες, θα είναι ένα πρότυπο και πιστεύω ότι προς αυτή την κατεύθυνση σήμερα μπήκαν οι βασικοί πυλώνες για να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση» κατέληξε ο κ. Κυριαζής.